Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό σενάριο υπό... ”γαλλικές” προϋποθέσεις

Εάν μέχρι και τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οπότε θα φανεί ”προς τα πού πηγαίνει” το Παρίσι, απορροφηθεί η όποια εν δυνάμει προσφορά ”ανοιχτών θέσεων”, τότε το ανοδικό ενδεχόμενο έχει περισσότερες πιθανότητες. Επιμέρους μετοχές και εταιρίες προκρίνουν οι ειδικοί της αγοράς, με τους αναλυτές να αναφέρονται σε Cosmote και Εμπορική – Αγροτική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με την προϋπόθεση πως θα απορροφηθεί η όποια προσφορά ”ανοιχτών θέσεων” μέχρι και την Τετάρτη, η αγορά μπορεί να επανέλθει σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι.

Εάν μάλιστα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (σήμερα είναι κλειστά Λονδίνο και Ν. Υόρκη), αλλά κυρίως αύριο στο Παρίσι, επιδειχθεί ψυχραιμία, τότε το περιθώριο της όποιας διόρθωσης στη Σοφοκλέους θα είναι καθαρά τεχνικής μορφής.

Σε αυτό συνηγορεί η θετική εκτίμηση των χρηματιστών τόσο για τις εξελίξεις από το μέτωπο της Cosmote στη Ρουμανία, όσο και για τις προσδοκίες που –δικαιολογημένα- καλλιεργούνται πλέον για κατά περίπτωση επίλυση του προβλήματος σε Εμπορική και Αγροτική.

Σε επιμέρους μετοχές εταιριών, με βελτίωση των αποτελεσμάτων τους, δεν αποκλείεται είτε να συνεχιστεί η μέχρι τώρα θετική τους πορεία είτε να υπάρξει σταδιακά αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η Μαϊλλης ανακοίνωσε αποτελέσματα που αποτιμώνται θετικά από τους αναλυτές, η Alpha Finance αναθεωρεί την τιμή-στόχο για την Intracom στα 4,34 ευρώ, στον κατασκευαστικό κλάδο συνεχίζονται οι διεργασίες και η ισχυροποίηση των ήδη ισχυρών ομίλων του κλάδου, στο χώρο του εμπορίου διεξάγονται συζητήσεις και επαφές μεταξύ ξένου και Έλληνα επιχειρηματία (δεν αναφερόμαστε στην περίπτωση Κορασίδη), ενώ η διάθεση ποσοστού ίσως και μεγαλύτερου του 17% του ΟΠΑΠ κρατά ”ζεστό” το ενδιαφέρον ξένων ισχυρών ομίλων για την αγορά μας.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως η ”δουλειά του ΟΠΑΠ” είναι αυτή την περίοδο η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ομολόγων.

Το σύνολο της προμήθειας που θα εισπράξουν οι ανάδοχοι και λοιποί συμμετέχοντες στη σχετική διαδικασία υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί στα περίπου 35 – 38 εκατ. ευρώ.

Έχουν κάθε λόγο λοιπόν οι ξένοι να παραμείνουν θετικοί και να συντηρήσουν το ενδιαφέρον τους για την αγορά μας.

Σημείωση: Ένα μικρό... λάθος που παρατηρείται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αφορά στη σύγκρισή τους με βάση τα ΔΛΠ, έναντι αυτών της προηγούμενης χρήσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως τα αποτελέσματα τριμήνου του 2005 συγκρίνονται άλλοτε με τα (ελληνικά) αντίστοιχα του 2004 και άλλοτε με τα προσαρμοσμένα της ίδιας περιόδου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την... παραπλανητική απεικόνιση και τη σύγκριση ανόμοιων αποτελεσμάτων, με συνέπεια την εξαγωγή λαθεμένων συμπερασμάτων.

Το σχετικό πρόβλημα έχει ήδη εντοπιστεί την προηγούμενη εβδομάδα σε δύο ”κραυγαλέες” περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v