Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προεόρτια ανόδου;

Καλύτερη εικόνα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί εμφανίζει η αγορά, καθώς παρατηρείται αντίδραση προς το υψηλό σημείο ημέρας τόσο του Γ.Δ. όσο και του FTSE-20. Ως αντίβαρο στην τεχνική διόρθωση των ΟΠΑΠ και Motor Oil λειτουργούν τα κέρδη των ΔΕΗ και Eurobank και η αναλογία 1 προς 1 (ανοδικών - πτωτικών).

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κοντά στην κορυφή των 2.977 μονάδων διαμορφώνεται ο Γ.Δ. (0,44%), με τον FTSE-20 να υπεραποδίδει με ποσοστό 0,62%.

Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ, παραμένουν συγκριτικά σε χαμηλό επίπεδο, πλην όμως, θεωρούνται ικανοποιητικές σε αυτή τη συγκυρία.

Προφανέστατα βρισκόμαστε σε περίοδο αναμονής και καλλιέργειας προσδοκιών, με τους ενεργούς ”παίχτες” να λαμβάνουν θέση όχι με βάση την προεξόφληση, όσο κυρίως με αφορμή την είδηση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΟΤΕ, καθώς συναλλαγές περίπου 5,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο διήμερο που... προέκυπτε από τον οργανισμό η πολυαναμενόμενη είδηση για τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Στην Εμπορική οι συναλλαγές δεν παραπέμπουν σε σημαντική αύξηση θέσεων όσων προεξοφλούν την έκβαση του Ασφαλιστικού (και της αναμενόμενης αύξησης της συμμετοχής των Γάλλων), πλην όμως, η σταθερότητα της τιμής (στα 25,30 ευρώ) έναντι της υψηλής των 26,72 ευρώ επιβεβαιώνει την προσδοκία για άρση του αδιεξόδου.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Εμπορικής η άρση αποτελεί μονόδρομη διέξοδο για τον όμιλο.

Η μετοχή του ΟΤΕ με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τεμαχίων αντιδρά προς τα 14,78 ευρώ, ενώ μετά από μικρή διόρθωση ενισχύεται προς τα 20,46 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, της Eurobank προς τα 24,30, της Εθνικής προς τα 27,50 και της Alpha προς τα 22,50 ευρώ.

Ειδικότερα, για τη μετοχή του ΟΤΕ, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αποσαφήνιση των προθέσεων του ΥΠΕΘΟ περί διάθεσης του ποσοστού 10% (δες σχετικό θέμα), εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος, κυρίως από την πλευρά των ξένων, και ειδικότερα από τη Morgan Stanley.

Για τις δύο μετοχές, που λόγω αποκοπής μερίσματος πιέζονται χαμηλότερα, η Motor Oil έχανε στις 14:30 0,62 ευρώ, ο δε ΟΠΑΠ 0,74 ευρώ.

Το πιθανότερο είναι πως και στις δύο μετοχές η τεχνική διόρθωση προσφέρει ευκαιρίες επανατοποθετήσεων.

Η σχέση ανοδικών - πτωτικών διαμορφώνεται ελαφρά υπέρ των πρώτων, με την εικόνα ικανού τμήματος της αγοράς να παρουσιάζεται κάτι περισσότερο από ικανοποιητική.

Συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι τώρα συναλλαγές, άξια αναφοράς τάση έχει διαμορφωθεί για τις μετοχές των Αltec (στα 0,41 ευρώ), Δέλτα Συμμετοχών (στα 6,42 ευρώ), Lamda Development (3,24 ευρώ), Υγεία (στο 1,31 ευρώ) και των Intralot (στα 25,28 ευρώ με +4,2%), Info Quest (στο 1,79%), Σιδενόρ, Πετζετάκις, Blue Star (2,83%), ΕΒΙΚ (2,58%) και αρκετών ακόμη τίτλων.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 14:40 για περισσότερες από 57 μετοχές το ποσοστό θετικής μεταβολής ξεπερνούσε το 2%.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, εμμένουμε στην πάγιά μας θέση από την αρχή της εβδομάδας για καταρχήν διασφάλιση της ”στήριξης” και του σημείου αναφοράς - ισορροπίας καταρχήν του FTSE-20, αλλά και του Γ.Δ.

Με αυτήν την προϋπόθεση, στην αγορά υπερισχύει η πεποίθηση πως προετοιμάζεται μεθοδικά ο επόμενος ανοδικός κύκλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v