Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάλι στο παιχνίδι οι ξένοι;

Το αν η ανάλυση της UBS για τις 5 ελληνικές τράπεζες κρύβει κάτι περισσότερο από τη... γενικόλογη προσέγγιση θα φανεί προς το τέλος της συνεδρίασης. Πολύ περισσότερο δε όταν συνοδεύεται από έκθεση της CSFB για ΟΤΕ και της HSBC για Εθνική. Ενδιαφέρουσα η συμπεριφορά των Αlpha, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Ανεβαίνει προς τις 1.262 μονάδες ο πήχης για τον FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τι θέλουν να μας πουν πάλι οι πανίσχυροι ξένοι;

Με αφορμή την έκθεση της UBS (δες σχετικό θέμα), διαπιστώνεται μεν πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος εμφανίζεται ως ο δεύτερος ακριβότερος, το περιθώριο ανόδου όμως που υποδηλώνεται με βάση την τιμή-στόχο που τίθεται για τις 5 ισχυρότερες μετοχές φτάνει μέχρι και 58% για την Εμπορική Τράπεζα.

Τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή οι αναλυτές του συγκεκριμένου και φιλικά διακείμενου στην κυβέρνηση αγγλοελβετικού οίκου έχουν ξεχάσει την τεχνική ανάλυση, ενδεχόμενο που βεβαίως δεν υφίσταται ή κάτι άλλο.

Ή (δεύτερος λόγος) υποδηλώνεται έμμεσα η προοπτική ενός επόμενου γύρου επιχειρηματικών κινήσεων στον κλάδο, που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα περιορισμού λειτουργικού κόστους μπορεί να δημιουργήσουν πιο συμφέρουσες οικονομίες κλίμακος.

Ή (τρίτος λόγος) αναμένεται θεαματική απόδοση ιδίων κεφαλαίων των συγκεκριμένων ιδρυμάτων από ενδεχόμενη θεαματική αύξηση της δραστηριότητάς τους σε κάποιο τομέα, επί παραδείγματι τη λιανική τραπεζική.

Η ουσία είναι πως η προσέγγιση της UBS έρχεται μία μέρα μετά την ανάλυση της HSBC, όπου κρίνεται η προοπτική του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του ομίλου Εθνικής (δες σχετικό θέμα).

Ο τραπεζικός δείκτης αντιδρά προς τις 4.601 μονάδες, ενθαρρυντική ένδειξη από τεχνικής πλευράς, ενώ με τη συνδρομή των τηλεπικοινωνιών (0,75%) ο FTSE-20 αγγίζει τις 1.261 μονάδες.

Μπορεί να υπάρξει ”ψωμί” από έναν επόμενο κύκλο επιλεκτικών τοποθετήσεων σε ΟΤΕ και τραπεζικές μετοχές;

Στη μετοχή του ΟΤΕ η απάντηση είναι καταφατική, καθώς αγοραστές εμφανίζονται προς τα 11,18 ευρώ.

Ανάλογη είναι και για τη μετοχή της Alpha, όπου εντολές έχουν δοθεί μέχρι τα 20,62 ευρώ.

Να προσεχθεί επίσης πως το εύρος διακύμανσης μέχρι στιγμής για τον τίτλο της Alpha διαμορφώνεται στα 44 λεπτά.

Μέχρι στιγμής για τη μετοχή της Εθνικής δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί πρόγραμμα αγορών, πλην όμως η κίνηση στο εύρος 18,22-18,44 μοιάζει περισσότερο παραπλανητική παρά πραγματική.

Στη μετοχή της Εμπορικής όπου η UBS εντοπίζει το μεγαλύτερο περιθώριο δυνητικής αντίδρασης (58%), οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης απ’ ό,τι χθες, στα 30 λεπτά.

Αυτό αναφέρεται γιατί σε σχέση με το χθεσινό εύρος διακύμανσης (17,72-18 ευρώ) φαίνεται να υπάρχει σήμερα μεγαλύτερη ”νευρικότητα” στη μετοχή.

Εάν υποτεθεί πως τα παράγωγα του 20άρη κλείσουν στην υποκείμενη τιμή με οριακή απόκλιση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ενεργότερης συμμετοχής κάποιων ξένων σε μετοχές του FTSE-20 από Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v