Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τζίρος κάνει τη διαφορά!

Η σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών, και μάλιστα σε συγκεκριμένες μετοχές, επιβεβαιώνει, αν μη τι άλλο, τον καταλυτικό ρόλο των ισχυρών παικτών και ειδικότερα των ξένων. Αιχμή της αντίδρασης του Γ.Δ. προς τις 2.360 μονάδες ο ΟΤΕ, ενώ τη θετική έκπληξη κάνει η Γερμανός.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών δείχνει, αν μη τι άλλο, την επαναδραστηριοποίηση και άλλων ξένων διαχειριστών, κυρίως όμως ορισμένων Ελλήνων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ΟΤΕ, καθώς από τα 9,5 ευρώ τοποθετήθηκαν αρχικά αποκλειστικά μόνο δύο συγκεκριμένα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα, μεταξύ αυτών και εκείνα που υποστηρίζουν τον οργανισμό με τελευταίες τους εκθέσεις, για να μεταστραφεί σταδιακά και σταθερά από προχθές η στάση ορισμένων Ελλήνων.

Όπως σημειώνει ισχυρός χρηματιστηριακός παράγων, για τους Έλληνες πελάτες καθοριστικής σημασίας στοιχείο είναι η διάσπαση με αύξηση συναλλαγών της κρίσιμης τιμής ”αντίστασης” των 10,8 ευρώ.

Δεδομένου ότι σήμερα στη μετοχή πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές και στα 11,2 ευρώ, εδραιώνεται η εκτίμηση πως βραχυπρόθεσμα η τιμή μπορεί να συνεχίσει προς τα 11,5-11,6 ευρώ.

Το θεσμικό ενδιαφέρον επιβεβαιώνεται απόλυτα από την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών, οι οποίες σήμερα, ύστερα από καιρό, είναι ανάλογες του μεγέθους του ομίλου.

Παρατηρείται, επίσης, πως σε φάσεις υπεραντίδρασης της μετοχής του ΟΤΕ μετριάζεται το ενδιαφέρον για τη θυγατρική της Cosmote, η μετοχή της οποίας όμως κυμαίνεται σε υψηλότατη τιμή (χωρίς το μέρισμα στα 13,52 ευρώ).

Αγοραστές ωστόσο εμφανίζονται σήμερα από την αρχή της συνεδρίασης και στη μετοχή της Alpha, μέχρι τα 20,38 ευρώ, ενώ προς τα 9,30 στη μετοχή της Πειραιώς.

Σταθερά χαμηλότερες από αυτές της Alpha οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, που όμως κατοχυρώνονται στα 18,2 ευρώ.

Από τις μετοχές του FTSE-20 δεν θα πρέπει να παραληφθεί η αναφορά στη Γερμανός, καθώς η διοίκηση επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον εξωστρεφή της χαρακτήρα.

Η Γερμανός για τους ξένους αποτελεί ένα ”μικρό ελληνικό πολυεθνικό διαμαντάκι” που κινείται διορατικά σε παρθένες αγορές.

Στη μετοχή του ΟΠΑΠ μέχρι στιγμής υπερισχύουν οι πωλητές, ωστόσο, αφού η τιμή παραμένει σταθερά πάνω από τα 15,4 ευρώ, θα πρέπει να θεωρείται ελκυστική.

Εξάλλου, στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει μετριαστεί η πίεση στη μετοχή.

Από το ΜΚ-40 αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια ”στήριξης” που καταβάλλεται στη μετοχή των Άκτωρ, στο εύρος 3,16-3,22 ευρώ, Εθνικής Ακινήτων (3,1-3,18 ευρώ), Μαΐλλη (3,2-3,3 ευρώ), Τηλέτυπου με αγοραστές σταθερά πάνω από τα 3 ευρώ και Ολυμπιακής Τεχνικής στα 3,74-3,90 ευρώ.

Αγοραστές σε εύρος 4,62-4,72 ευρώ εμφανίζονται και στη μετοχή της Μυτιληναίος.

Επίσης, σε μετοχές εταιριών όπως οι Ελμέκ, Κυριακίδης, Κατσέλης, Μηχανική και Χατζηιωάννου σημειώνεται αύξηση συναλλαγών.

Για τις μετοχές του ομίλου Κλωνατέξ (δες σχετικά θέματα) η κοινή κυμαίνεται στα 1,26 ευρώ, της Νάουσας στα 1,28 ευρώ και της Lannet στα 1,30 ευρώ, με την

υψηλότερη εμπορευσιμότητα και μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v