Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τακτική επιλεκτικών τοποθετήσεων

Ελάχιστες είναι πλέον οι περιπτώσεις μετοχών με τις οποίες αξίζει να ασχοληθεί (και ασχολείται) ακόμη και τώρα ο μέσος επενδυτής. Πέρα από τις μετρημένες επιλογές των ισχυρών, που μέσω αυτών διαμορφώνεται η τάση κυρίως του FTSE-20, εντοπίζονται φωτεινές εξαιρέσεις εταιριών, που, αν μη τι άλλο, προσπαθούν κόντρα στην απαξίωση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν αφήσουμε κατά μέρος τις λίγες εκείνες μετοχές μέσω των οποίων διαμορφώνεται καθημερινά η διακύμανση του Γ.Δ., θα συνεχίσουμε να ασχολούμεθα με τίτλους εταιριών που κινούνται κόντρα στη λογική της απαξίωσης.

Θα σταθούμε κατ’ αρχάς στη χθεσινή διάψευση της Folli Follie, καθότι η μετοχή πιέστηκε τις τελευταίες μέρες σημαντικά χαμηλότερα προς τα 23,62 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Χρήζει αναφοράς η προσπάθεια που καταβάλλεται από τη διοίκηση της Kατσέλης, καθώς τόσο η εικόνα του 6μήνου όσο και η μείωση του μετοχικού μέσω επιστροφής κεφαλαίου φανερώνουν αν μη τι άλλο διάθεση για προσπάθεια.

Και εδώ στον πάτο που μας έχουν φτάσει, αξίζει να επιβραβεύεται η καλή πρόθεση.

Παραμένει σε σχετικά υψηλή τιμή διακύμανσης η μετοχή του Φουρλή, με την εταιρία να διαφημίζει τη νέα σειρά προϊόντων του ΙΚΕΑ εν αναμονή της χειμερινής περιόδου.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρόκα και ΕΛΤΕΧ μέχρι στιγμής κρίνεται επωφελής και για τους μικρότερους μετόχους.

Στην περίπτωση της Πλαίσιο και Jumbo αρκετοί εναποθέτουν προσδοκίες λόγω του παραδοσιακά θετικού τριμήνου που εμφανίζουν κάθε χρονιά.

Στο Ιατρικό Αθηνών αναφερόμαστε συχνά - πυκνά τελευταία, καθότι εμφανώς καταβάλλεται προσπάθεια να συμμαζευτούν τα μέχρι πρότινος ασυμμάζευτα.

Στη μετοχή της Σαράντης, μετά την αποχώρηση θεσμικού διαχειριστή διαμορφώνεται και πάλι τάση υπέρβασης των 4 ευρώ.

Σε επιμέρους κινήσεις θα επιμένουμε για όσο διάστημα η αγορά συστηματικά και σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων μεθοδικά απαξιώνεται.

Δεν είναι του παρόντος να ασχοληθούμε εκτενέστερα με την περίπτωση της Αγροτικής, της ΕΥΔΑΠ και άλλων μετοχών οργανισμών του Δημοσίου, όπου η εικόνα εγκατάλειψης προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Σε ό,τι αφορά την υψηλή κεφαλαιοποίηση, είναι γνωστή η εμμονή μας εδώ και 2-3 εβδομάδες στη δυναμική αντίδρασης που διαμορφώνεται για τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση ξένων και Ελλήνων αναλυτών είναι αποτέλεσμα της μονόδρομης πολιτικής αναδιάρθρωσης που ακολουθεί η παρούσα διοίκηση.

Σημείωση 1: Για το πώς συντάσσονται και το χειρότερο πώς ελέγχονται και πιστοποιούνται ισολογισμοί και αποτελέσματα είναι εύγλωττη και σημαντική η αναφορά του ”Χαμαιλέοντα” για το... αλισβερίσι ορισμένων ορκωτών. Η σχετική αναφορά του ”Χαμαιλέοντα” αναδημοσιεύεται σήμερα στη στήλη In & Out στην εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Σημείωση 2: Ιδιαίτερα φιλόδοξο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζοντας για την επόμενη χρήση πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, από το οποίο θα προκύψουν έσοδα 1,5 δισ ευρώ.

Προφανώς οι αρμόδιοι θεωρούν πως με αυτή την... ανεπτυγμένη Σοφοκλέους θα μπορέσουν να προχωρήσουν στα φιλόδοξα βήματά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v