Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριστικά το α΄ τρίμηνο του 2005 η εφαρμογή των ΔΛΠ

Το 2006- ένα χρόνο αργότερα απο ό,τι είχε αρκετά εξαγγελθεί- θα υποχρεωθούν οι εισγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις να δημοσιεύσουν ετήσιους ισολογισμούς σε Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, ενώ η πρώτη τριμηνιαία λογιστική κατάσταση σε ΔΛΠ θα αφορά το α΄ τρίμηνο του 2005. Ποια η φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν τα νέα πρότυπα.

Οριστικά το α΄ τρίμηνο του 2005 η εφαρμογή των ΔΛΠ
της Έλενας Λάσκαρη

Το α΄ τρίμηνο του 2005 θα υποχρεωθούν για πρώτη φορά οι εισηγμένες επιχειρήσεις να καταρτίσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ενώ ο πρώτος ισολογισμός (ολόκληρο το έτος) σε ΔΛΠ, θα αφορά τη χρήση του 2005 και θα δημοσιευτεί το 2006. Ουσιαστικά η υποχρέωτική εφαρμογή των ΔΛΠ στην Ελλάδα αναβάλλεται για ένα χρόνο.

Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, μακράν των αρχικών σχεδιασμών που προέβλεπαν υιοθέτησή τους υποχρεωτικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1/1/2004- 31/12/2004, εφόσον η διαχειριστική περίοδος λήγει την 31 Δεκεμβρίου, ή της περιόδου 1/7/2004 μέχρι 30/6/2005, εφόσον λήγει την 30η Ιουνίου, όπως προβλέπει ο εν ισχύ νόμος.



Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και σχεδιασμούς, η υποχρεωτική εφαρμογή των ΔΛΠ στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιριών θα γίνει στις οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1/1/2005 μέχρι 31/12/2005, εφόσον η διαχειριστική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και αντίστοιχα με την προηγούμενη περίπτωση εφόσον η διαχειριστική περίοδος λήγει στις 30 Ιουνίου.

Οι τριμηνιαίες και οι εξαμηνιαίες καταστάσεις του επομένου έτους θα καταρτιστούν και αυτές με βάση τα ΔΛΠ, με παράλληλες όμως συγκριτικές ”κολώνες” για το 2004.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την 1η Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση της Κανονιστικής Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης, (γνωστή και ως επιτροπή ARC - Accounting Regulatory Committee) αναμένεται να ψηφιστεί το επίμαχο ΔΛΠ 39 που αφορά στις τράπεζες.

Κατόπιν των πιέσεων που ασκήθηκαν από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία αφαιρέθηκαν οι διατάξεις του Προτύπου που αφορούσαν την εύλογη αξία (fair value) και τη μακροοικονομική αντιστάθμιση (hedge accounting) σχετικά με την οριοθέτηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και πλέον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.

Το θέμα αναμένεται να κλείσει στη συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin στις 21 Οκτωβρίου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας προετοιμάζει σωρεία τροπολογιών για την εφαρμογή των ΔΛΠ στην Ελλάδα. Μία εξ αυτών θα αφορά τη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν τα ΔΛΠ.

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου έχουν κατ΄ επανάληψη θέσει το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις να βρεθούν σε νέες διενέξεις με τις φορολογικές αρχές εξαιτίας του γεγονότος ότι το ύψος των κερδών τους, αλλά και άλλα στοιχείων του ισολογισμού ( π.χ αποσβέσεις) θα είναι διαφορετικά με βάση τα ΔΛΠ και διαφορετικά με βάση το Εθνικό Λογιστικό Σχέδιο.

Η λύση που επιθυμεί ο επιχειρηματικός κόσμος είναι η υιοθέτηση της έννοιας της φορολογικής αναμόρφωσης ( tax computation) . Με βάση το tax computation η επιχείρηση προκειμένου για φορολογία εισοδήματος, θα μπορεί να χρησιμοποιεί σαν βάση το αποτέλεσμα που εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις που συντάσσονται με βάση τα ΔΛΠ και να προσθέτει ή να αφαιρεί έσοδα ή δαπάνες που τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από πλευράς φορολογίας εισοδήματος.

Η λύση που προκρίνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αφορά σε δια νόμου διαχωρισμό. Τα ΔΛΠ δεν θα χρησιμοποιούνται για φορολογικούς σκοπούς. Στο πεδίο αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει η εθνική νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v