Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή στην αφετηρία της 5-6 Οκτωβρίου

Στα επίπεδα εκκίνησης της 5-6 Οκτωβρίου απ΄ όπου ξεκίνησε ο τελευταίος μεγάλος ανοδικός κυματισμός επιστρέφει η αγορά, κυρίως ο FTSE 20. Στα όρια της βραχυπρόθεσμης κίνησης βασικοί δείκτες και αντοχές.

Στην αφετηρία της ανοδικής κίνησης επιστρέφει η αγορά, ειδικότερα ο FTSE 20 καθώς με το χθεσινό "κλείσιμο" στις 1.370,4 μονάδες πλησιάζει μία…ανάσα από τα επίπεδα της 5-6 Οκτωβρίου. Με την διόρθωση της 5/10 (επομένη των εκλογών) στις 1.364 και την βίαιη αντίδραση της 6/10 που με ένα μεγαλοπρεπές 4,5% εκτίναξε τον 20άρη προς τις 1.425 μονάδες.

Εμφανές κατά συνέπεια και το χάσμα, που πιθανότατα θα καλυφθεί αυτή την περίοδο, εμφανέστερη η σημαντική άνοδος που ακολούθησε μέχρι τις 15-16 του ίδιου μήνα και διαμόρφωσε την "διπλή κορυφή" των 1.575-1.578 μονάδων. Αποδοτικότατη κίνηση, που εν μέρει δικαιολογημένα έδωσε τη θέση της στην διορθωτική κίνηση που εξελίσσεται και φέρνει κυρίως τον FTSE 20 στο σημείο αναφοράς.

Ο Χρ. Κίτσιος επιχειρεί να μετρήσει τις δύο γραμμές στήριξης του 20άρη, κάτι που ενδεχομένως να δικαιολογούσε την βραχυπρόθεσμη τάση που τεχνικά προσεγγίζεται από τον zelis677 (στην στήλη Εκηβόλος και το greekellioticians.blogspot.com). Από αυτή την άποψη χρωστάμε μία συγγνώμη, καθώς το χθεσινό ποντάρισμα σε μία καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση μας διέψευσε παταγωδώς, δημιουργώντας …ρωγμές στην τεχνικότητα του 20άρη-κυρίως των τραπεζικών μετοχών- .

Η συνέχεια όμως εξαρτάται αφ΄ενός από το κλίμα στις ξένες αγορές, όπου οι σχηματισμοί κορυφής είναι περίπου 10 με 12 μέρες πίσω και γύρω στις 800 μονάδες για τον Dow Jones και περί τις 45 για τον S&P 500. Οι αγορές προεξοφλείται πως θα κινηθούν στο ρυθμό του"χρησμού" της FED ωστόσο τα σπουδαία θα ανακοινωθούν μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδας) , οπότε μέχρι τότε θα πρέπει να περιμένουμε επιφυλακτική στάση και τακτική αναμονής.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε μικρή αντίδραση προς τις 5.395 μονάδες με τον FTSE 20 να επιμένουμε, ότι "χρωστά" τεχνικής μορφής αντίδραση. Ειδάλλως θα πρέπει να ψάχνουμε και για άλλα αίτια και αφορμές της διόρθωσης.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστήριζαν χθες το απόγευμα, πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι ξένοι αρχίζουν και αφομοιώνουν το…σοκ από την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (σ.σ. η Fitch είναι ο μικρότερος από τους τρεις εκτιμητικούς οίκους, που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και την ελληνική οικονομία *) .

Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν και τα όρια της δικαιολογούμενης διόρθωσης λόγω των έκτακτων φορο-μέτρων. Δεδομένου, ό τι η σχετική εικοτολογία "σέρνεται" περισσότερο από δύο εβδομάδες (κατά την εκτίμηση μας το οικονομικό επιτελείο ακολούθησε τακτική…ήξεις-αφήξεις, άφησε να χαθεί χρόνος για την αγορά προτού αποσαφηνίσει τις σωστές σε γενικές γραμμές ενέργειες του) θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η υπόθεση πως ρευστοποιήσεις λόγω της "έκτακτης εισφοράς" έχουν ξεκινήσει από τα υψηλά, στα μέσα Οκτωβρίου.

Η Ελενα Λάσκαρη καταγράφει αναλυτικά όλες τις ρυθμίσεις για έκτακτη εισφορά-ΕΤΑΚ και σε σχετικά θέματα αποτιμάται το κόστος εφαρμογής τους, κυρίως στις τράπεζες.

Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας υποστηρίζει, πως οι ξένοι άρχισαν να ρευστοποιούν τραπεζικές θέσεις τους προληπτικά δύο εβδομάδες πριν, αφού ούτως ή άλλως είχαν γράψει θεαματικές υπεραξίες (στο διάστημα 5-6 έως 15-16/10) και με την επισημοποίηση των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου "άδειασαν" μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο πέριξ των 3.350-3.420 μονάδων θα πρέπει να δημιουργούνται επίπεδα συνολικής απορρόφησης της προσφοράς και αφομοίωσης των πιέσεων. Θα δείξει, καθώς επιμένουμε ότι οι πρώτες 2-4 συνεδριάσεις του Νοέμβρη θα είναι αυτές που θα κρίνουν το ενδεχόμενο μίας πιθανής ανοδικής αντίδρασης.

(*) Aναφερόμαστε, και γίνεται λόγος πολύς, για τους ίδιους ή και άλλους εκτιμητικούς οίκους που δεν…προέβλεψαν την επερχόμενη θύελλα στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ το φθινόπωρο του ΄07, αυτοί που έκτοτε έχουν πέσει ουκ ολίγες φορές εκτός εκτιμήσεων, γεγονός που κλόνισε τόσο την αξιοπιστία τους όσο την ορθότητα της αξιολόγησης τους. Και όταν πρόκειται για κράτη, εθνικές οικονομίες και ο ρόλος τους αρχίζει να προσεγγίζει αυτόν του ΔΝΤ (του Διεθνούς Νομισματικού…Τροχονόμου) επηρεάζοντας πλέον άμεσα την ομαλή λειτουργία χωρών τότε το πράγμα αρχίζει και γίνεται πιο σύνθετο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v