Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιβεβαίωση των 2.599 γεννά προσδοκίες

Διορθώνει και πάλι η αγορά ωστόσο "επιβεβαιώνονται" οι 2.599 μονάδες. Παραμένουν οι πωλητές στις τράπεζες, ενώ ο ΟΠΑΠ αντισταθμιστικά λειτουργεί για τον FΤSE 20. Συγκριτικά καλύτερη από χθες η εικόνα για ένα μέρος του ταμπλό.

Διατηρείται η διόρθωση στο ΧΑ με τους βασικούς δείκτες να υποχωρούν μέχρι τα…πρόθυρα των 2.600 μονάδων. Κίνηση, που θεωρείται περισσότερο "ουρά" των τελευταίων συνεδριάσεων παρά ως ουσιαστική πίεση αν και το ότι οι ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές συνεχίζονται.

Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 2.608,8 μονάδες επιβεβαιώνοντας-προσώρας- τον τοπικό πυθμένα της 29/10 και τις τιμές πέριξ των 2.599 μονάδων. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε για τον FTSE 20, που μετά την υποχώρηση του έως τις 1.383 (άντεξαν και αυτή τη φορά οι 1.380 μονάδες) έδωσε μία ασθενή αντίδραση προς τις 1.390 μονάδες.

Ανάλογα χαμηλές τιμές σημειώθηκαν για την Εθνική Τράπεζα στα 24,05, για την Eurobank στα 10,45 και για την Alpha Bank στα 12,52 ευρώ.

Μέχρι νεοτέρας οι συγκεκριμένες τιμές θα πρέπει να θεωρηθούν ημερήσιες στηρίξεις για τις τρεις μετοχές και τον FTSE 20 για την στήριξη του οποίου "επιστρατεύεται" για ακόμη μία φορά ο ΟΠΑΠ. Η μετοχή του Οργανισμού στα 17,84 ευρώ, ενώ από τον 20άρη μόνο Αγροτική Τράπεζα στα 1,91 και Ιντραλότ στα 4,43 ευρώ "σώζουν κάπως την παρτίδα".

Οι συναλλαγές γύρω στα 30 εκατ. ευρώ (από τα οποία 8,5 στην Εθνική Τράπεζα) δεν παραπέμπουν ούτε σε επιμονή πωλητών αλλά ούτε και σε σπουδή εν δυνάμει αγοραστών να σπεύσουν να καλύψουν θέσεις τους.

Ωστόσο είναι κάπως καλύτερη η εικόνα για μέρος της αγοράς, καθώς η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 3 με 22-25 τίτλους να επιχειρούν ανοδικά. Σε σχέση με την χθεσινή αποκαρδιωτική εικόνα και…χάλι η μέχρι τώρα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί σχετικά επιεικέστερη.

Η αντίδραση των Forthnet στα 1,54 ευρώ και Alapis στα 0,58 ευρώ (με αυξημένες συναλλαγές η δεύτερη) περνά ένα ισχνό μήνυμα σε κάποιους κύκλους της αγοράς. Όχι σπουδαία πράγματα-ακόμη- αλλά οι μικρές έστω εντολές που δίνονται για την J&P Αβαξ 3,80 ευρώ), Μετκα (10,65 ευρώ), Νηρέας (0,82 ευρώ), Παρνασσός (1,95 ευρώ), Lavipharm (1,44 ευρώ), Χατζηιωάννου (0,49 ευρώ) και ακόμη ορισμένων από μία ευρύτερη κατηγορία μετοχών.

Κατά την εκτίμηση μας αποτελούν ένα μικρό έστω δείγμα, πως σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρείται να μη τι άλλο σταθεροποίηση κάποιων μετοχών, ένας σχετικός εξορθολογισμός της βραχυπρόθεσμα πτωτικής τάσης.

Παρά την εμφανή αρνητική (διορθωτική) εικόνα του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20 θα εμείνουμε στην εκτίμηση, πως όσο ο Γενικός Δείκτης δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 2.599 μονάδων "κερδίζεται" χρόνος πολύτιμος ικανός υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε αναστροφή της τάσης.

Στην περίπτωση μάλιστα που ο 20άρης δώσει-έστω και ενδοσυνεδριακά- κάποιες τιμές πάνω από τις 1.400 μονάδες τότε το σενάριο-μίας τεχνικής μορφής αντίδραση- θα κέρδιζε πόντους.

Σημειώνεται, πως χθες για τον δείκτη υψηλότερη τιμή σημειώθηκε στις 1.424 και ελάχιστη στις 1.391 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v