Πήραν κέρδη για να ...πληρώσουν την εισφορά!

Επιδείνωση καιρικών συνθηκών και χρηματιστηριακού κλίματος με το ΧΑ να ταλανίζεται - επιπλέον - μεταξύ μαστιγίου Βρυξελλών και έκτακτης εισφοράς. Απώλειες 13,93% για τις τράπεζες από τα υψηλά.

Απαγορευτικό” στους αγοραστές, λόγω “βαρομετρικού χαμηλού” (!)

Το χρηματιστηριακό κλίμα δείχνει να επιδεινώνεται διεθνώς και βέβαια η εικόνα αυτή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την Σοφοκλέους που έχει και τα “δικά” της προβλήματα, μετά και τις τελευταίες προβλέψεις της Ε.Ε. που “βλέπει” έκρηξη ελλειμμάτων, δημόσιου χρέους και ανεργίας για την επόμενη διετία (!)

Τεχνικά οι περισσότεροι δείκτες του Χ.Α. κινούνται σε τροχιά επιταχυνόμενης διολίσθησης, ενώ η τάση τροφοδοτείται και από την επιστροφή της επιφυλακτικότητας, με την αισιοδοξία να μειώνεται στο διεθνές χρηματιστηριακό σύστημα.

Αυτό το τελευταίο έγινε αιτία οι Αγορές να περάσουν “ντούκου” την νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, ενώ αντίθετα άρχισαν να “ακούν” περισσότερο τα αρνητικά νέα από τον χώρο των επιχειρήσεων και όχι μόνο.

Με δεδομένο ότι οι αρνητικές ειδήσεις δείχνουν να αποκτούν μεγαλύτερη απήχηση στην επενδυτική κοινότητα και οι θετικές εκπλήξεις να έχουν προεξοφληθεί, ασφαλώς και φαίνεται μάλλον δύσκολο να προβλεφθεί που θα ολοκληρωθεί η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα μεταξύ των επενδυτών αρχίζουν να ανακύπτουν “δύσκολα” ερωτήματα, όπως αν η εν εξελίξει “νότια” κίνηση των Αγορών είναι απλά μία επιθυμητή διόρθωση που θα δώσει ευκαιρίες τοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, ή η εκκίνηση αξιοσημείωτου πτωτικού σχηματισμού (!)

Για όσους συνεχίζουν να ασχολούνται με στατιστικά, από τα πρόσφατα υψηλά (σε κλείσιμο) της 14ης Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 10,8% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 13,93%.

Μόλις δύο Δεικτοβαρείς τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα οι ΔΕΗ (+0,35%) και Τιτάν (+0,35%), ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν οι Αγροτική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-5,20%) και Τράπεζα Πειραιώς (-4,87%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Coca-Cola, Motor Oil, Alpha Bank, MPB, MIG και του 2% για Ελλάκτωρα, Εθνική Τράπεζα και Intralot.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2582,52 μονάδες (16.59) και έκλεισε στις 2584,04 μονάδες με απώλειες 2,35%, ενώ ο τζίρος σε αρκετά υψηλά επίπεδα ξεπέρασε τα 232 εκατ. από τα οποία τα 8,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Εκ νέου κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές έναντι 141 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 16%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την “ατζέντα” της Solidus Sec. οι διεθνείς Αγορές περιμένουν αύριο την Fed να ανακοινώσει την επιτοκιακή της πολιτική, αποτελέσματα γ΄ τριμήνου ανακοινώνουν οι Cisco Systems, Pulte Homes, Prudential Financial, Devon Energy, Comcast, Qualcomm, Allstate, News Corp., Time Warner, Baker Hughes, Gas Natural, Heidelberg Cement, Societe Generale, Adidas, Total, Statoil Hydro, Carlsberg, Enel, Marks & Spencer, ενώ η εσωτερική ειδησεογραφία περιμένει τα αποτελέσματα εννεαμήνου από Τρ. Κύπρου, ΕΧΑΕ και Aspis Bank.

Στροφή στην “ποιότητα” προτείνει η Citigroup, τονίζοντας ότι η άνοδος στο προηγούμενο διάστημα, βασίστηκε στο “εύκολο χρήμα”. Πλέον, αυτή η περίοδος ανήκει στο παρελθόν και το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει στροφή στις επιλεκτικές τοποθετήσεις. Κι αυτό διότι όλοι οι ξένοι παρακολουθούν τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα για τις οποίες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, επισημαίνουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Η επιφυλακτικότητα δείχνει να περνά και σε αρκετούς διεθνείς αναλυτές που αρχίζουν να εκφράζουν κάποιες πρώτες επιφυλάξεις για το κατά πόσο το 2010 θα είναι χρονιά σημαντικής διεθνούς ανάκαμψης και επισημαίνουν ότι σε αυτή την “αίολη” εκτίμηση “χτίστηκε” η ευφορία για τις Τραπεζικές μετοχές που οδήγησαν ψηλότερα τα Χρηματιστήρια.

Μάλιστα κάποιοι περισσότερο “bearish” αρχίζουν να διερωτώνται “φωναχτά” από πού θα επιτύχουν κέρδη οι Τράπεζες το 2010, αν συνεχίσουν τα οργανικά κέρδη να αποτελούν μειοψηφία και όχι πλειοψηφία των συνολικών κερδών των Τραπεζών.

Θα μπορέσουν τα κέρδη από τα ομόλογα να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την κερδοφορία, αφού οι προβλέψεις δείχνουν μάλλον δύσκολο να μειωθούν σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον;

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι μέχρι στιγμής ρευστοποιήσεις δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Αντίθετα γίνονται με “μέτρο” και θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές μετά την άνοδο που έχει προηγηθεί.

Απλά η κακή εικόνα επιβαρύνεται από την “απόσυρση” ή την υποχώρηση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Έτσι μέχρι στιγμής τουλάχιστον οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται σε ελεγχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση χωρίς στοιχεία ακρότητας.

Buy the dip” είναι η συμβουλή που δίνει στους επενδυτές ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Bank of America-Merrill Lynch για τις ΗΠΑ, David Bianco. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό οίκο, η συντελούμενη διόρθωση των χρηματιστηρίων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια “ευκαιρία” για αγορές σε φθηνότερες αποτιμήσεις.
 
Η απόφαση επιβολής της έκτακτης εισφοράς θα επιβαρύνει το ήδη αρνητικό κλίμα στο Χ.Α. σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι αργά αλλά σταθερά στην Σοφοκλέους “χτίζεται” το αρνητικό momentum, ενώ η έναρξη των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων για το εννεάμηνο του 2009 πιθανόν να προσδώσει στοιχεία σταθεροποίησης στην εγχώρια χρηματιστηριακή Αγορά χωρίς όμως να μπορεί να αποτελέσει αυτοδύναμο καταλύτη επιστροφής σε θετικό έδαφος. Τεχνικά και από την στιγμή που χάθηκε η στήριξη των 2620 μονάδων η αμέσως επόμενη τοποθετείται στην περιοχή των 2580 μονάδων σημείο το οποίο πιθανόν να ενεργοποιήσει βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά σύντομης αντίδρασης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η Αγορά εισέρχεται σε “υπερπουλημένη” περιοχή και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα, όμως η “ταλαιπωρία” μάλλον δεν έχει τελειώσει.

Όσον αφορά την έκτακτη εισφορά και σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος, η εξέλιξη αυτή αυξάνει κατά περίπου μία μονάδα το εκτιμώμενο p/e της Αγοράς (από 17 σε 18,5) και του FTSE από 11 σε 12.

Η Αγορά εισέρχεται σε περίοδο προβληματισμού εκτιμά ο Κώστας Βέργος. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πωλητές και αυτοί θα διαμορφώνουν τις αποτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, αφού τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών φαίνεται να επανέρχεται η επιφυλακτικότητα στις Αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο οι Τραπεζικές μετοχές θα οδηγήσουν “την καθοδική κούρσα”, καθώς εκεί τα ενεργά χαρτοφυλάκια καταγράφουν σημαντικά κέρδη, αλλά και επειδή στον Τραπεζικό κλάδο εστιάζονται οι περισσότερες προσπάθειες να κερδηθούν οι εντυπώσεις για πιο δίκαια φορολόγηση των εισοδημάτων.

Τα υψηλά κέρδη από την προηγηθείσα άνοδο, όπως και οι τεχνικοί δείκτες, συνηγορούν πλέον σε συνέχιση της βραχυπρόθεσμα πτωτικής κίνησης. Εφόσον η διόρθωση στο εξωτερικό δεν έχει μεγάλη έκταση, κάτι για το οποίο προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις, ο αναλυτής της Κύκλος εκτιμά ότι στο Χ.Α. οι πιέσεις θα εκτονωθούν στην περιοχή των 2450 μονάδων, ενώ σε ενδοσυνεδριακή “ακρότητα” ο Γενικός Δείκτης δεν αποκλείεται να “δει” και τις 2320 μονάδες.

Ολοκληρώνοντας την άποψή του ο κ. Βέργος εκτιμά ότι η μεσοπρόθεσμη τάση των Αγορών και κατ΄ επέκταση της Σοφοκλέους παραμένει ανοδική.

Διόρθωση με “χρονοκαθυστέρηση” εντοπίζει ο Δημήτρης Μέξης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ επισημαίνει ότι μειώνεται η αισιοδοξία στο σύστημα και ότι οι Αγορές δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει τα θετικά νέα.

Προβλέπει συνέχιση της καθοδικής κίνησης με “οδηγό” τους Τραπεζικούς τίτλους, καθώς η έκτακτη εισφορά, τα προβλήματα ρευστότητας, η αύξηση προβλέψεων και επισφαλειών και η μη συντηρήσιμη κερδοφορία θα παίξουν αποφασιστικά αρνητικό ρόλο.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μειώθηκε κι άλλο ο δανεισμός τίτλων (12100 Εθνική, 5200 Πειραιώς, 5100 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2922), Alpha Bank (1014), ΟΤΕ (1931), Ταχ. Ταμιευτήριο (402), MPB (1487), Eurobank (1015), Πειραιώς (1372), ΔΕΗ (363), MIG (827), Intralot (246), Αγροτική (221), Μυτιληναίος (244), Κύπρου (558), ΓΕΚ (554), ΟΠΑΠ (257), Ιντρακόμ (1168), Ελλάκτωρ (176), Coca-Cola (114), ΕΧΑΕ (125).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/11 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: ΟΤΕ 27738 τεμ., ΔΕΗ 8720 τεμ., Alpha Bank 27973 τεμ., Eurobank 27835 τεμ., Coca-Cola 36694 τεμ., MIG 51736 τεμ., MPB 57335 τεμ., Intralot 8115 τεμ., Αγροτική 12326 τεμ., Βιοχάλκο 6788 τεμ., Εθνική 51316 τεμ., Ελλάκτωρ 9036 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 8321 τεμ., ΕΥΑΘ 8559 τεμ., Κύπρου 40412 τεμ., Μυτιληναίος 5972 τεμ., ΟΠΑΠ 19735 τεμ., Πειραιώς 47888 τεμ., Σωλ. Κορίνθου 15000 τεμ., Ταχ. Ταμιευτήριο 9681 τεμ., Τιτάν 5983 τεμ..

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank 5111 τεμ., Εθνική 10062 τεμ., Πειραιώς 158749 τεμ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 2 Νοεμβρίου 2009 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΑΕ. Αριθμός μετοχών (02/11/2009): - 178.856. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (02/11/2009): - 0,113%.

Σύμφωνα με το Αρθρο 4 της Aπόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η εταιρεία Goldman Sachs International, με την από 2/11/2009 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι κατείχε την 2α Νοεμβρίου 2009 καθαρή ανοικτή θέση στην εκδότρια Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό 0,102% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 420.498 μετοχές της εκδότριας Alpha Bank ΑΕ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v