"Κράτησαν" οι 2.135 μονάδες για τον ΓΔ

Κέρδη εμφανίζει πλέον η αγορά, με Εθνική στα 18 ευρώ και λοιπές τράπεζες, αφού επιβεβαιώθηκε αρχικά η στήριξη των 2.135 μονάδων. Συνεχίζεται ο…καλπασμός της δεύτερης τραπεζικής ταχύτητας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η πρώτη…δοκιμασία αντοχών και διαθέσεων κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών φέρνει τον Γενικό Δείκτη μέχρι τα χαμηλά των 2.132 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης δηλαδή διόρθωσε αρχικά προς την περιοχή των 2.135 μονάδων που δικαιολογημένα θεωρείται σημείο αναφοράς από μερίδα διορατικών εμπλεκόμενων.

Αυτό μας δίνει μία κατ΄αρχήν ένδειξη για τα περιθώρια ελέγχου του παιχνιδιού, που παραμένει στα χέρια αυτών που επισκέπτες της στήλης ονομάζουν "χοντρά πορτοφόλια", "έξυπνο χρήμα" και μεις επιμένουμε να το θεωρούμε την καρδιά του…Συστήματος.

Από την περιοχή-σημείο αναφοράς για σήμερα αύριο υπήρξαν κάποιες πρώτες επανατοποθετήσεις ή ακόμη και είσοδοι νέων παικτών, καθώς αποτελεί εκτίμηση αρκετών πως η αγορά με τις απαραίτητες βέβαια διορθώσεις μπορεί να συνεχίσει αρκετά υψηλότερα.

Την έκταση της αντίδρασης, που ούτως ή άλλως θεωρούμε ότι χαρακτηρίζει πλέον και…ολίγη από κερδοσκοπία θα την καθορίσει η αμερικανική αγορά, να μην αυταπατώμεθα. Προσώρας όμως η Εθνική-ατμομηχανή όχι μόνο των τραπεζών αλλά της αγοράς συνολικότερα από τα 17,3 ευρώ αντιδρά άμεσα προς τα 18 ευρώ επαναφέροντας σε θετικό έδαφος βασικούς δείκτες και μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης πιάνει τις 2.173 μονάδες και ο 20άρης προσεγγίζει τις 1.130.

Αποτελεί το γύρισμα επαρκή ένδειξη περί άμεσης εισόδου μας στην αγορά ή περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεων μας; Θα φανεί στη συνέχεια καθώς η αντίδραση που εκδηλώθηκε από τις 10.40 και μετά μπορεί να αποτελεί μία απλή και μόνο αφορμή για κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων. Ούτως ή άλλως θεωρούμε ως επαρκή ένδειξη το ενδεχόμενο προσέγγισης-πόσο μάλλον-υπέρβασης των 18,73 ευρώ (ΚΜΟ200) για την Εθνική, κίνηση που θα δημιουργούσε άλλο.. αέρα σε τράπεζες και χαρτιά του FTSE 20.

Μέχρι τότε κρατάμε επιφυλακτική στάση θεωρώντας επίσης σημείο αναφοράς τα 8,6 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank και τα 7,8 ευρώ Eurobank, καθώς πρόκειται για ομίλους όπου οι βασικοί μέτοχοι (Σπ. Λάτσης, Ιωάνν. Κωστόπουλος) έβαλαν το…χέρι στην τσέπη και μάζεψαν την προσφορά σε ιστορικά (ή πολύ κοντά σε αυτές) χαμηλές τιμές.

Βοηθούντος του κλίματος η Proton Bank συνεχίζει τον…καλπασμό της με κύριο ωφελούμενο τον όμιλο Πειραιώς, ενώ κάτι ανάλογο θα λέγαμε και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου κυρίως Εθνική και Eurobank πετυχαίνουν να χαμηλώσουν σημαντικά το μέσο κόστος κτήσης των θέσεων τους.

Και αυτών που εμφανίζονται επισήμως και όσων-ειδικά η Εθνική- έχει αποκτήσει στην διάρκεια της υποχώρησης του ΤΤ προς τα τελευταία χαμηλά. Γιατί να μην γελιόμαστε ο ανοδικός κύκλος που ξεκίνησε από τις 6-9 Μαρτίου έχει ως κύριους αποδέκτες μεγαλομετόχους τραπεζών, επιχειρηματίες εισηγμένων, μεγαλο χρηματιστές, διορατικούς παίκτες και ισχυρούς ιδιωτικούς επενδυτικούς πόλους.

Την αντίδραση της Proton Bank ακολουθεί η…δεύτερη τραπεζική ταχύτητα με την Εμπορική στα 7,7 ευρώ (ας όψεται η α.μ.κ) η Γενική στα 2,03 ευρώ, η Aspis στα 1,78 ευρώ. Επιλεγμένες μετοχές από το μεσαίο-μικρό χώρο όπως Forthnet, Κυριακίδης, Χαλκόρ (που μαζεύεται μεθοδικά και πάλι) , Ιντρακόμ συγκαταλέγονται μεταξύ των 60-65 που κινούνται ανοδικά, έναντι περίπου 45 που υποχωρούν.

Όλα αυτά πριν από λίγο με τον Γενικό Δείκτη να παλεύει στο…συν-πλην και τις 2.161 μονάδες την Εθνική στα 17,85 ευρώ και τις συναλλαγές στα 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v