ΧΑ: Με στόχο την προσέγγιση των 2.130-2.150

Με στήριξη τις 2.050 η αγορά θα επιχειρήσει την προσέγγιση της αντίστασης των 2.130-2.150 μονάδων. Παραμένουν αιχμή οι τράπεζες, μετά και την υποβάθμισή τους από την S&P,  με την Εθνική στην θέση του "οδηγού".

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζουν να αγνοούν τρίμηνα, αποτελέσματα και αρνητικές ειδήσεις οι αγορές με την Wall να πρωτοστατεί σε ένα παιχνίδι προεξόφλησης και προσπάθειας προσέγγισης των ΄΄κορυφών΄΄ που έχουν στοχοθετήσει εδώ και καιρό διορατικοί αναλυτές και παίκτες.

Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ στην Νέα Υόρκη, εντάσσονται ακριβώς σε αυτή τη λογική καθώς ανεβαίνουν τα πονταρίσματα για την…έκβαση του ΄΄τεστ κοπώσεως ; ΄΄ των αμερικανικών τραπεζών.

Το…Σύστημα παίζει τα ρέστα του σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αφειδώς χορηγούμενη ρευστότητα και τα κεφάλαια δισ. $ που χορηγούνται στις γεννήτριες του προβλήματος. Ενδεικτικά και κατά την εκτίμηση μας ενδιαφέροντα τα όσα αναφέρονται στον σημερινό Εκηβόλο.

Κλίμα, που δεν θα μπορούσαμε να πούμε πως…ενοχλεί ιδιαίτερα όσους έχουν λάβει θέσεις έγκαιρα από χαμηλότερες τιμές τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ανοδική αντίδραση συνεχίζεται.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 2.096 μονάδες (υψηλό 4/5 στις 2.102 μονάδες) έχοντας ΄΄επιβεβαιώσει΄΄ την βραχυπρόθεσμα τεχνική τάση κρατώντας στο χθεσινό ενδοσυνεδριακό γύρισμα τις 2.050 μονάδες.

Στήριξη, που από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες θεωρείται εξίσου σημαντική με την αντίσταση των 2.130-2.150 μονάδων. Στοίχημα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς όλο και περισσότεροι αναφέρονται ανοιχτά πλέον σε σχηματισμούς κορυφής, είναι το ενδεχόμενο υπέρβασης και αυτής της αντίστασης.

Σε αυτή την περίπτωση η αγορά…κοροιδεύει ακόμη μία φορά τους ΄΄πωλητές΄΄ και στοχεύει άμεσα στην ΄΄κατάκτηση΄΄ των στόχων που έχουν θέσει διορατικοί αναλυτές-παίκτες.

Οι αυξημένες συναλλαγές και η αναδιάταξη ισχυρών επενδυτικών δυνάμεων που σημειώθηκαν χθες σε υψηλές τιμές αυτό το σενάριο προοιωνίζονται.

Για παράδειγμα στη μετοχή της Εθνικής που αντιδρά 88,8% (!) από τα τελευταία χαμηλά έχουν αλλάξει χέρια μ ό ν ο τις τελευταίες τ ρ ε ι ς συνεδριάσεις περισσότερα από έ ν τ ε κ α εκατομμύρια τεμάχια αξίας 170 εκατ. ευρώ ( !).

Κάτι ανάλογο σημειώνεται πρωτίστως στη μετοχή της Alpha Bank (που έχει…υπερδιπλώσει με 125% από τα χαμηλά της) και δευτερευόντως σε Eurobank (84,8% από τα χαμηλά) Κύπρου, Marfin Popular και Πειραιώς.

Εντυπωσιακές ομολογουμένως αποδόσεις υπεραξιών που καρπούνται κυρίως μεγαλομέτοχοι τραπεζών, ξένοι διαχειριστές οι οποίοι έγκαιρα έβαλαν ΄΄πλάτη΄΄, μέλη και συμμετέχοντες του εγχώριου…Συστήματος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε πως με χθεσινή του έκθεση (4/5) ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Eurobank, Πειραιώς, Marfin Popular, Marfin Egnatia και Εμπορικής, υποβαθμίζοντας παράλληλα το outlook της Εθνικής και της Alpha Bank σε "αρνητικό" από "σταθερό".

Σε αυτό το κλίμα είναι άξιον αναφοράς, πως ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης που είχε μία επίσης έντονη ανοδική αντίδραση τις προηγούμενες ημέρες ΔΕΝ διόρθωσε σημαντικά από τις τοπικές ΄΄κορυφές΄΄, ενώ σε μετοχές-εταιρειών σηματωρών παρατηρείται αξιοπρόσεκτη κινητικότητα.

Κάτι που από τη μία στηρίζεται στην εικοτολογία και τα σενάρια για επιχειρηματικές κινήσεις (αναπόφευκτες σε τέτοιες περιόδους) με τον Χρ. Κίτσιο να αποτυπώνει μία πραγματική κατάσταση του χρηματιστηριακού-επιχειρηματικού παρασκηνίου αφ΄ετέρου στην προσδοκία για ανάλογες ενέργειες.

Θεωρήσαμε από χθες ενδεικτική την περίπτωση της Ηλεκτρονικής Αθηνών, καθώς στη μετοχή έγιναν συναλλαγές 168.863 ΄τεμαχίων αξίας 512 χιλιάδων ευρώ δηλαδή περισσότερες από όσες είχαν γίνει συνολικά από την…αρχή του έτους.

Όμως ανάλογη τάση έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες 3-5 συνεδριάσεις για τις μετοχές της Proton Bank στα 1,21 χθες ( και με την Πειραιώς εμφανώς κερδισμένη), ΣΙΔΕΝΟΡ στα 4,34 ευρώ( τα τελευταία placements έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερα ευρώ υψηλότερα), Κλουκίνας Λάππας οι βασικοί μέτοχοι φέρεται να απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς των ξένων) αλλά και Frigoglass, Σέλμαν, Χαλκόρ κ.λ.δ (και λοιπές δυνάμεις) που αν μη τι άλλο παραπέμπουν σε ενεργότερο ρόλο εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και εμπλεκόμενων με τα μικρομεσαία της αγοράς.

Κάτι που εξ΄αρχής είχαμε θεωρήσει εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση για διάχυση ρευστότητας-ενδιαφέροντος από τα χαρτιά του 20άρη προς το ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v