"Ακούραστες" οι τράπεζες στη Σοφοκλέους

Ασταμάτητες οι τράπεζες "χάρισαν" νέα κέρδη στο Γενικό Δείκτη, ενώ καταγράφουν άνοδο 17,54% στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις. Κέρδη για Alpha (7,38%), Eurobank (6%), Πειραιώς (4,57%. Πάνω από τα 16 ευρώ η ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Ασταμάτητες οι Τράπεζες έδωσαν στον Γενικό Δείκτη τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις “γράφει” κέρδη 17,54% κλείνοντας και στο υψηλό ημέρας, καθώς στην υψηλότερη ημερήσια διακύμανση και μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν Eurobank, Alpha Bank, Κύπρου και Πειραιώς.

Επίσης ενδοσυνεδριακά ο Δείκτης υπερφαλάγγισε και τις 2100 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από τις 11/11/2008, ενώ στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας καταχωρήθηκε η σημαντική μείωση του τζίρου (αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το ? της μικτής αξίας συναλλαγών συνετελέσθη την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, όμως στην συνέχεια οι ρυθμός των συναλλασσομένων έπεσε σημαντικά).

Παρά ταύτα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν διστακτικοί και περιμένουν διόρθωση που όμως η Αγορά αρνείται να την δώσει, οπότε συστήνουν στάση αναμονής μέχρι την “αλλαγή σήματος”.

Την άποψη ότι μολονότι η Αγορά δείχνει υπεραγορασμένη μετά τους δύο πολύ κερδοφόρους μήνες που προηγήθηκαν, η ανοδική τάση ενδυναμώνεται με νέες εισροές από χαρτοφυλάκια που έχασαν το πρόσφατο ράλι και βρίσκονται υποεπενδεδυμένα σε μετοχές εκφράζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αλλά επισημαίνει ότι η κινητικότητα αυτών των χαρτοφυλακίων πιθανόν να είναι το τελευταίο στάδιο αυτής της ανόδου και η πιθανότητα διόρθωσης ισχυροποιείται όσο ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει χωρίς ουσιαστική στάση την ανοδική του πορεία.

Μάλιστα η ΑΧΕ δηλώνει τουλάχιστον επιφυλακτική (όσον αφορά τον βαθμό συμμετοχής στην Αγορά), εκτιμώντας ότι στην περιοχή των 2.090 η προσφορά τίτλων θα αυξηθεί σημαντικά από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που είχαν αξιόλογα βραχυπρόθεσμα κέρδη στην ανοδική κίνηση που ακολούθησε την διόρθωση από τις 1880 μονάδες.

Λιγότερο επιφυλακτική η Fortius Finance, θεωρεί ότι η ανοδική διάσπαση του εύρους διακύμανσης των 1864 - 1973 έχει ωθήσει ήδη το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.000 μονάδες, βάζοντας ως διαγραμματικό στόχο το επίπεδο αντίστασης που διαμορφώνουν τα σημεία των 2.225 και 2.300 μονάδων.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ θετικές συνεχίζουν να είναι οι ενδείξεις που δίνουν οι περισσότεροι τεχνικοί δείκτες, με μόνη ίσως “παραφωνία” την υπεραγορασμένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ορισμένοι βασικοί ταλαντωτές.

Ιδιαίτερη προσοχή ίσως να χρειάζεται η μικρή κεφαλαιοποίηση (που κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις μάλλον δείχνει διστακτική να ακολουθήσεις στην περαιτέρω αναρρίχηση του Δείκτη, που “σπρώχνεται” ψηλότερα από τον Τραπεζικό κλάδο), όχι γιατί στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό δεν υπάρχουν μετοχές που “δικαιούνται” καλύτερης “μεταχείρισης”, αλλά διότι οι εντυπωσιακές αυξομειώσεις στους ημερήσιους όγκους συναλλαγών δημιουργούν κινδύνους εγκλωβισμών.

Οι έχοντες γνώση σημειώνουν πως το δύσκολο δεν είναι να ανέβει η τιμή μιας μετοχής. Το δύσκολο είναι να βρεθεί αγοραστής να πάρει τις μετοχές στα ψηλά. Γι’ αυτό πολλές μετοχές μπορεί να υποχωρήσουν με την ίδια ευκολία που ανεβαίνουν.

Επίσης αξιομνημόνευτη ίσως είναι η κινητικότητα που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η κατηγορία των “ειδικών χαρακτηριστικών” με αρκετούς τίτλους να εξασφαλίζουν κλείσιμο υψηλότερα των 0,40 ευρώ και να επιστρέφουν στην κατηγορία μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη αρκετά χαρτοφυλάκια που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτούς του τίτλους, τώρα μπορούν να τους εντάξουν σε λογαριασμούς margin, ενώ ταυτόχρονα “βλέπουν” να αυξάνεται η αγοραστική τους δύναμη.

Ασφαλώς η συμπεριφορά των Αγορών κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις αυξάνει τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων που δεν χάνουν ευκαιρία να επισημάνουν ότι η επόμενη ανοδική κίνηση θα ξεκινήσει από τις Αναδυόμενες Αγορές (ανήκει τελικά σε αυτές η Σοφοκλέους;), οι οποίες και βρίσκονται ένα βήμα πριν την αποφασιστική είσοδο των ταύρων (!) Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Αγορά της Κίνας έσπασε ανοδικά τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών και ακολούθησαν Ινδία και Βραζιλία.

Με ανοδικές διαθέσεις και οι περισσότερες Ευρωπαϊκές Αγορές, όπως και το άνοιγμα της Wall Street, έπειτα απ’ την ανάπτυξη που παρουσίασε μετά από εννέα μήνες η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα προκαλώντας αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές.

Ξεκινώντας από τον 20αρη, όπου εκτός Τραπεζικού ταμπλό ούτε ένας τίτλος δεν ξεπέρασε σε όγκο το 1 εκατ. τεμάχια, με αξιοσημείωτες απώλειες ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, MIG, αρνητικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Eurobank (+6%) και την Alpha (7,38%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% έκλεισαν Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, MPB και του 3% οι Αγροτική και Βιοχάλκο.

Με μικρότερα ημερήσια κέρδη οι Coca-Cola, Intralot, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Από εκεί και χαμηλότερα αρκετοί τίτλοι συνδύασαν αξιοπρόσεκτά κέρδη αλλά και αξιοσημείωτες συναλλαγές, όπως οι περισσότερες θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και οι Ηλεκτρονική, ΚΛΜ, Τέρνα Ενεργειακή, Frigoglass, Nexans, S&B Βιομ. Ορυκτά.

Όμως όλα αυτά φαίνεται να έρχονται πίσω από τις τελευταίες εντυπωσιακές εμφανίσεις της Proton Bank (+24,74%) που από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά καταγράφει αθροιστικά κέρδη 173,91% (!)

Αντίθετα για μία ακόμα συνεδρίαση παρέμειναν επιφυλακτικές οι λεγόμενες “Περιφερειακές δυνάμεις” με ότι αυτό συνεπάγεται για του τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε δυνατά και βρέθηκε μέχρι τις 2102,02 μονάδες, όμως κάπου εκεί εμφανίστηκαν “σύνδρομα υψοφοβίας” με αποτέλεσμα την πλαγιοκαθοδική κίνηση (που προς στιγμήν έφερε και το αρνητικό πρόσημο) έως τις 2051,6 μονάδες (15.39), για να ανασυνταχθούν οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο και ο Δείκτης να κλείσει στις 2096,41 μονάδες με κέρδη 2,08%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα μειωμένος ακούμπησε τα 191 εκατ. από τα οποία τα 3 αφορούσαν “πακέτα”.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 130 ανοδικές μετοχές έναντι 104 πτωτικών και 24 τίτλοι με κέρδη από 7 έως 24,74%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v