Σοφοκλέους: Θα είναι το ίδιο καλός και ο Μάιος;

Καλά κρατεί το παιχνίδι εντυπώσεων, διαθέσεων και αποδόσεων στις αγορές. Στα 16 παρά κάτι η Εθνική, με πιθανή την συντήρηση της φοράς, ακόμη και με ενδιάμεσες διορθώσεις. Σηματωρός η Wall και οι αμερικανικές τράπεζες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για τον πλέον…απλόχερο Απρίλιο της 10ετίας κάνει λόγο ο Θανάσης Σταυρόπουλος, αποδίδοντας εύγλωττα τα όσα συμβαίνουν στις αγορές. Τουλάχιστον για αυτή την περίοδο και με βάση τα όσα αποτυπώνονται στο…ταμπλό των χρηματιστηρίων. Από Νέα Υόρκη μέχρι Φραγκφούρτη και Αθήνα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα περισσότερα κεφάλαια ποντάρουν καθαρά στην τάση, που μέχρι τώρα εξελίσσεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών αναλυτών και όσων προέβλεπαν συνέχιση της ανοδικής φοράς προς τις 2.100 μονάδες. Τάση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει συνέχεια, καθώς φαίνεται πως το χρηματιστηριακό (και όχι μόνο) παιχνίδι διευκολύνει τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ και το σχέδιο διάσωσης (;) του υπουργού Οικονομικών τους.

Αυτό το εγχείρημα εκμεταλλεύονται μέχρι τώρα ισχυροί ιδιωτικοί επενδυτικοί κύκλοι και απόλυτα «ψυλλιασμένοι» (ας μας συγχωρεθεί η έκφραση…) παίκτες, οι οποίοι ποντάρουν (και μόνο) σε αυτή την προσπάθεια.

Η μετοχή της Εθνικής σε απόσταση αναπνοής από τα 16 ευρώ, με μερίδα διορατικών αναλυτών να αναφέρεται από τιμές πολύ χαμηλότερες (κοντά στα 10-11 ευρώ, εάν δεν απατώμεθα) για περιθώριο αντίδρασης προς τα 16-18 ευρώ ή και υψηλότερα. Θα δείξει είτε με ενδιάμεσες διορθώσεις είτε… μονοκόμματα εάν το κατευθυνόμενο πάρτυ θα έχει συνέχεια.

Σε αυτή την φάση, που και οι αμερικανοί βιάζονται να δείξουν πως οι τράπεζες τους και το σύστημα τους βελτιώνονται. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την από τεχνικής πλευράς πιθανή κίνηση της Alpha Bank και πέραν των 10 ευρώ, με ανάλογη φορά και για τις υπόλοιπες τραπεζικές, τα επιλεγμένα χαρτιά του FTSE 20 και της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Ηδη πλήθος μετοχών και της χαμηλότερης αποτίμησης «δίνει σήματα» συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης και της μόχλευσης, που και πολλούς εξυπηρετεί και τα χέρια περισσότερων λύνει για τη συνέχεια.

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) η κρατούσα άποψη των ανθρώπων της αγοράς περιμένει επίπεδα κοντά στις 2.200 μονάδες ή 50% αύξηση από τα χαμηλά των βασικών δεικτών.

Αν και δεν έχουν περάσει παρά μόνον από οκτώ εβδομάδες από τότε η μεταστροφή της ψυχολογίας είναι μάλλον δυσανάλογη των εξελίξεων γεγονός, που μας οδηγεί σε κάποιο σκεπτικισμό σημειώνει ο φίλος Μάνος απηχώντας την γενικότερη συλλογιστική που επικρατεί στην αγορά.

Όμως εξ΄αρχής είχαμε αναφερθεί σε «παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων και διαθέσεων στρεβλό που θα εξυπηρετούσε τα σχέδια του συστήματος». Και θα συμπληρώναμε πως με βάση το μέσο όρο συναλλαγών και πράξεων (στην χαμηλότερη αποτίμηση) η διανομή , που θα δικαιολογούσε την έξοδο μας από την αγορά δεν έχει συντελεστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v