Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες "υποτιμημένες" παρά το ράλι

Οι 6 στις 10 μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με P/BV κάτω της μονάδας παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων στο ΧΑ. Η απόσταση από τα υψηλά του 2007 είναι ακόμα δυσθεώρητη για αρκετές μετοχές. Αναλυτικά στοιχεία.

  • του Γιώργου Α. Σαββάκη
Εισηγμένες υποτιμημένες παρά το ράλι
* Οι αποδόσεις και οι απώλειες από τα υψηλά του 2007 καθώς και οι εισηγμένες με P/BV μικρότερο του 1 και του 0,5 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων
στη Σοφοκλέους, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, με βάση το κλείσιμο της 28ης Απριλίου και τις λογιστικές αξίες της 31ης Δεκεμβρίου 2008, 182 μετοχές εντάσσονταν στην προαναφερόμενη κατηγορία, ενώ ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που είναι διαπραγματεύσιμοι με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία πάνω από 1,5 φορά.

Δηλαδή, περίπου οι μισές εισηγμένες ή και περισσότερες, παρά την ανοδική κίνηση του τελευταίου μήνα, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία!
Παραδοσιακά, ο δείκτης P/BV χαμηλότερος της μονάδας την περίοδο 2006 - 2007 ήταν συνήθως χαρακτηριστικό ζημιογόνων εταιρειών ή μετοχών με πτωτική πιθανότητα και με αυξημένο βαθμό κινδύνου.

Όμως, στην τρέχουσα συγκυρία η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι δείκτες P/BV εμφανίζονται σαφώς κατώτεροι από αυτούς των προηγούμενων ετών και σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι ακόμη και από το 0,50.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι όταν ο δείκτης P/BV υπολογίζεται σε 1,50 φορά, τότε σημαίνει πως για κάθε 1,50 ευρώ που καταβάλλεται για την αγορά μέρους της εταιρείας το 1 ευρώ προορίζεται για την αγορά λογιστικών καταγεγραμμένων στοιχείων και το υπόλοιπο 0,50 ευρώ αποτελεί premium στην τιμή αγοράς (απόκτηση μη καταγεγραμμένων στοιχείων, όπως φήμη - πελατεία, οργάνωση, ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, πρόσβαση σε πελατολόγιο κ.λπ.).

Το αντίθετο συμβαίνει όταν η τιμή της μετοχής που αγοράζουμε είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV χαμηλότερο της μονάδας, γεγονός που σημαίνει ότι αγοράζουμε τα καταγεγραμμένα στοιχεία με discount (με έκπτωση τα μη καταγεγραμμένα στοιχεία). Στην περίπτωση πολλών εισηγμένων αυτό το discount φαίνεται υπερβολικό, αλλά από την άλλη, βέβαια, ο δείκτης P/BV δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την κερδοφορία ούτε και τις προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών.

--- Οι εταιρείες

Ωστόσο, πέραν των θεωρούμενων προβληματικών επιχειρήσεων, στη λίστα με τους χαμηλούς δείκτες τιμής προς λογιστική αξία συγκαταλέγονται αρκετές εταιρείες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και γενικά μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις, όπως:

* Η μετοχή της ΔΕΗ είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV της τάξεως του 0,67, ενώ της Μυτηλιναίος ακόμα χαμηλότερα με 0,61 φορά. Η Alapis με ίδια κεφάλαια πάνω από 1,5 δισ. ευρώ διαπραγματεύεται στο ταμπλό της Σοφοκλέους με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 0,47 φορά. Για τη Marfin Investment Group, η οποία εμφανίζει ίδια κεφάλαια της τάξεως των 4,15 δισ. ευρώ, η αποτίμησή της στο ταμπλό οδηγεί σε δείκτη P/BV της τάξεως του 0,53.

* Οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι είναι διαπραγματεύσιμοι με σημαντικό discount σε σχέση με την εσωτερική αξία στις 31/12/2008. Η μετοχή της Marfin Popular Bank, βάσει των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας της 31ης/12/2008, είναι διαπραγματεύσιμη με P/BV 0,41 φορά, ενώ της Alpha Bank με 0,89 φορά, της Τράπεζας Κύπρου με 0,76 φορά και της Εγνατίας Τράπεζας με 0,63 φορά τα ίδια κεφαλαία του 2008. Παράλληλα, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η EFG Eurobank διαπραγματεύονται με P/BV χαμηλότερο της μονάδας.

* Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Forthnet, παρά τη σημαντική ανοδική της κίνηση στη Σοφοκλέους κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμη πολύ χαμηλότερα από τη μονάδα, αφού ο δείκτης P/BV βάσει των ετήσιων λογιστικών καταστάσεων του 2008 διαμορφώνεται στις 0,48 φορά. Ταυτόχρονα, για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ο δείκτης έχει διαμορφωθεί στο 0,80, ενώ για την εταιρεία ΕΥΔΑΠ με ίδια κεφάλαια 830 εκατ. ευρώ ο δείκτη P/BV κινείται στο 0,75.

* Στη σχετική λίστα συγκαταλέγεται το σύνολο σχεδόν των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όπως η Έδραση, η Βιοτέρ, η Intracom Κατασκευές αλλά ακόμα και ορισμένων από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους όπως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η J&P Άβαξ και η Μηχανική.

* Από τον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, εκτός από την ίδια την εταιρεία συμμετοχών, αρκετές από τις θυγατρικές της όπως η ΣΙΔΕΝΟΡ, η ΕΛΒΑΛ, η ΧΑΛΚΟΡ και η ΕΤΕΜ διαπραγματεύονται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τη μονάδα.

* Στη λίστα επίσης συγκαταλέγονται και όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ακινήτων, όπως η Lamda Development, η Eurobank Properties, η Pasal Development και η Πειραιώς Ακινήτων.

* Οι εταιρείες του ιατρικού κλάδου όπως Υγεία και Ιατρικό Αθηνών διαπραγματεύονται αρκετά χαμηλότερα από τη μονάδα.

* Στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται επιπλέον εμπορικές επιχειρήσεις με χαμηλούς δείκτες P/BV, όπως η Γενική Εμπορίου, η Ridenco, η Ξυλεμπορία, η Μπενρουμπή, η Έλτον Χημικά, η Dionic και αρκετές ακόμα εταιρείες.

* Μερικές ακόμα επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν για τη χαμηλή τους αποτίμηση σε όρους ιδίων κεφαλαίων είναι η Inform Λύκος, η Profile, η Ζάμπα, η Εβροφάρμα, η Μινέρβα και τα Πλαστικά Θράκης.

* Τέλος, σημαντικά discounts και χαμηλούς δείκτες αποτίμησης σε όρους λογιστικής αξίας εμφανίζουν και μετοχές για τις οποίες η αγορά εκτιμά ότι εμφανίζουν δυσκολίες. Για τη Μαΐλλης ο δείκτης P/BV υπολογίζεται στη 0,24 φορά μόλις, ενώ για την Τεχνική Ολυμπιακή το αντίστοιχο μέγεθος είναι 0,10 φορά. Για τις εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών οι δείκτες P/BV κινούνται σε επίπεδα πολύ χαμηλά, ενώ για τη Σέλμαν ο δείκτης υπολογίζεται στη 0,07 φορά. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΥΨΗΛΑ... ΕΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟ

Η Σοφοκλέους κινείται με +15% στο διάστημα των 30 ημερών, ενώ πλέον τα κέρδη από την αρχή του έτους για τον Γενικό Δείκτη προσεγγίζουν το 7%. Ο FTSE/ASE Small Cap 80 έχει υστερήσει σε σχέση με τους υπόλοιπους τρεις δείκτες, αφού καταγράφει κέρδη 12,78% στη χρονική περίοδο του ενός μηνός, ενώ ο FTSE/ASE Mid 40 διαμορφώθηκε σε θετικότερο έδαφος της τάξεως του 20%.

Ωστόσο, παρά το σημαντικό ριμπάουντ, η απόσταση από τα υψηλά του 2007 είναι ακόμα δυσθεώρητη, μιας και οι περισσότεροι τίτλοι απέχουν κατά μέσο όρο 65%, ενώ μόνο δύο μετοχές κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τα υψηλά του 2007. Αυτή η διαπίστωση αποκαλύπτει πως η απόσταση που έχει διανυθεί μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρή και θα απαιτηθούν ακόμα πολλά και μεγάλα βήματα ώστε οι τιμές στο ταμπλό του χρηματιστηρίου να προσεγγίσουν τα υψηλά του 2007.

Μια πιο προσεκτική ματιά στις μετοχές με τη μικρότερη απόσταση από τα υψηλά του 2007 δείχνει ότι μόλις 7 τίτλοι απέχουν λιγότερο από 20%, ενώ η πρώτη θέση καταλαμβάνεται από τη μετοχή της Ιονικής Ξενοδοχειακής με διαφορά 3% περίπου.

Οι ελάχιστες συναλλαγές και η πολύ μικρή διακύμανση στον τίτλο της εταιρείας ουσιαστικά εξηγούν το ιδιαίτερα μικρό μέγεθος. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ακόμα μία μετοχή εταιρείας με συναφές αντικείμενο, της ΓΕΚΕ, με μόλις 7,4% απόσταση από τα υψηλά του 2007, για την οποία επίσης οι όγκοι συναλλαγών είναι πολύ περιορισμένοι.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Alpha Αστικά Ακίνητα με απόσταση 9,2% και στις επόμενες θέσεις εντοπίζονται οι τίτλοι της Vivartia και της Ίλυδας.

Πέραν της μικρής κεφαλαιοποίησης, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει ο ΟΠΑΠ. Για τον οργανισμό η διαφορά από το υψηλό του 2007 έχει διαμορφωθεί κοντά στο 30% περίπου, ενώ θετική είναι η κίνηση της μετοχής σε όλη τη διάρκεια του 2009 αλλά και στο χρονικό διάστημα του ενός μηνός.

Όσον αφορά στα Ελληνικά Πετρέλαια, που είναι η επόμενη εταιρεία από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τη μικρότερη διαφορά από τα υψηλά, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 44%, ενώ η μετοχή στη διάρκεια του 2009 έχει υπεραποδόσει σημαντικά με +27,2% από την αρχή του έτους.

Για τους τίτλους του ΟΤΕ, της Coca Cola Τρία Έψιλον και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η αντίστοιχη απόσταση διαμορφώνεται στο 60%. Η τράπεζα με τη μικρότερη διαφορά στην τιμής της από τα υψηλά του 2007 είναι η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό της τάξεως του 70%.

Τέλος, παρά την υπεραπόδοση του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης το τελευταίο χρονικό διάστημα, ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που απέχουν λιγότερο από 50% από τα υψηλά του 2007. Οι μετοχές της ΕΥΑΘ, της ΑΒ Βασιλόπουλος, του ΔΟΛ, της ΕΥΔΑΠ και της Minoan Lines είναι μερικές από αυτές, ενώ για τους τίτλους των εταιρειών Γενική Τράπεζα, Σωληνουργεία Κορίνθου, Βωβός, Forthnet, Μηχανική και Σφακιανάκης η διαφορά βρίσκεται πάνω από το 80%. Όσον αφορά στην Proton Bank, η απόσταση διαμορφώνεται σε ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο, στο 94%.

* Οι αποδόσεις και οι απώλειες από τα υψηλά του 2007 καθώς και οι εισηγμένες με P/BV μικρότερο του 1 και του 0,5 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 580ό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 30/4 - 5/5/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v