ΧΑ: Θετικό ξεκίνημα και βλέπουμε…

Θετικό αναμένεται και το σημερινό ξεκίνημα, έστω και αν το επερχόμενο τριήμερο αλλά και τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη βάλουν σε σκέψεις κατοχύρωσης κερδών αρκετούς, μετά το μέσον της συνεδρίασης.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Θετικό αναμένεται αν μη τι άλλο το ξεκίνημα και της σημερινής συνεδρίασης, τελευταίας του μήνα, στον απόηχο του θετικού κλεισίματος της Wall Street, αλλά και των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ ελαφρώς θετικό ξεκίνημα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο γιατί τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι σημαντικά και μπορεί μεν να αύξησαν την αγοραστική δύναμη αρκετών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, αλλά ταυτόχρονα μεγάλωσαν και τους πειρασμούς κατοχύρωσης κερδών τουλάχιστον για όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν εγκαίρως, αλλά και διότι το επερχόμενο τριήμερο πιθανότατα θα βάλει σε σκέψεις μετριοπαθέστερων κινήσεων όσους δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στην αγορά.

Τεχνικά και σύμφωνα με την Artion ΑΧΕΠΕΥ και εφόσον ο δείκτης διατηρηθεί σε κλείσιμο υψηλότερα των 1.982 μονάδων, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 2.125 μονάδες.

Στους επιμέρους τίτλους, σημαντικές αντιστάσεις θεωρούνται τα 15 ευρώ για την Εθνική καθώς και τα 7,16 ευρώ για την Alpha Bank, καθώς σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής οι επόμενες αντιστάσεις προσδιορίζονται στα 17,20 ευρώ και 8 ευρώ αντίστοιχα.

Ασφαλώς για πολλοστή συνεδρίαση, κλίμα και διαθέσεις θα δημιουργήσουν οι διεθνείς αγορές, όπου με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα των Procter & Gamble, Exxon Mobile, πιθανόν General Motors και βέβαια τα επιδόματα ανεργίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Wall Street ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 873,64 μονάδες και αν διασπάσει ανοδικά τη ζώνη 870-875 μονάδων θα δώσει κίνηση σε όλα τα χρηματιστήρια.

Δεν είναι λίγοι οι απαισιόδοξοι που υποστηρίζουν ότι οι αγορές προεξοφλούν πολλά και πολύ γρήγορα και ότι η πραγματική οικονομία θα βρει μπροστά της ακόμα σημαντικά προβλήματα. Από την άλλη η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι αυτό το οποίο γίνεται στην παρούσα φάση στο ταμπλό της Σοφοκλέους μοιάζει περισσότερο με «επιστροφή της δικαιοσύνης» έστω και αν παρατηρούνται αρκετές «απείθαρχες» κινήσεις.

Αγορές από ξένα χαρτοφυλάκια που διαπίστωσαν έστω και καθυστερημένα ότι η πτώση στην ελληνική αγορά ίσως ήταν υπερβολική σε συνδυασμό με κινήσεις κωδικών λιανικής, ανεβάζουν μετοχές και ψυχολογία στην αγορά.

Παρά ταύτα η Σοφοκλέους παραμένει μια «ετερόφωτη» αγορά και τα πάντα θα συνεχίσουν να καθορίζονται από τη ροή ειδήσεων των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες κινούνται σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους σε «κλείσιμο» Γενικός Δείκτης, FTSEM 40 και FTSES 80, ενώ ο FTSE 20 εάν επιτύχει κλείσιμο υψηλότερο από την προηγούμενη κορυφή μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1.100 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v