Ακίνητα: Οργανώνοντας την αγορά…

Ποια είναι η αξία του σπιτιού μας; Τι νοίκι μπορούμε να χρεώσουμε ή να πληρώσουμε γι' αυτό; Πώς συναρτώνται οι επισφάλειες των τραπεζών από την πορεία της αγοράς ακινήτων; Η ΤτΕ φιλοδοξεί να απαντήσει σε όλα αυτά.

Ακίνητα: Οργανώνοντας την αγορά…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Γιατί στην Ελλάδα εφευρέθηκε και εξακολουθεί να υπάρχει το περίφημο καθεστώς των αντικειμενικών αξιών στις αγοραπωλησίες ακινήτων;

Διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, στη χώρα του "κάπως", του "περίπου" και του "πόσο μπορώ να κρύψω" το μεγάλο γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό κράτος αδυνατεί να γνωρίζει -και το παραδέχεται- την πραγματική εικόνα των πραγμάτων.

Ήτοι, το πραγματικό επίπεδο τιμών, στο οποίο διενεργούνται πράξεις στην αγορά ακινήτων.

Μια αγορά στην οποία εμπλέκεται σειρά κλάδων της ελληνικής οικονομίας που απορρόφησε το 25% του συνόλου των επενδύσεων οι οποίες έγιναν στη χώρα μας το προηγούμενο έτος και επηρεάζει την αγοραστική δύναμη (ενοίκια) αλλά και την αξία του πλούτου των νοικοκυριών.

Ως εκ τούτου, το κράτος αυθαιρετεί και επιβάλλει τις "αντικειμενικές αξίες", διαστρεβλώνοντας έτσι σκοπίμως την πραγματική εικόνα της αγοράς, χάριν της εξασφάλισης ενός ελάχιστου μπούσουλα για τη φορολόγηση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Ενός κατώτατου ορίου.

Ανεξαρτήτως της πραγματικής πορείας των τιμών και αδιαφορώντας εάν αυτές καλπάζουν ανοδικά, όπως τα προηγούμενα χρόνια ή υποχωρούν, όπως στις μέρες μας.

Η "διατίμηση" ήτοι η επιβολή ενός συγκεκριμένου επιπέδου τιμών -όχι για τη διενέργεια της πράξης μεταβίβασης, αλλά για τη φορολόγησή της- αποτελεί πραγματικότητα στην ελληνική αγορά ακινήτων επί σειρά έτη.

Θα μπορούσε η κατάσταση αυτή να έχει αλλιώς;

Προφανώς, όπως καταδεικνύει η επαναστατικού -για τα ελληνικά δεδομένα- πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη δημιουργία ενός Δείκτη Τιμών Ακινήτων, βάσει στοιχείων που θα συλλέγει από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η εκπόνηση του δείκτη αυτού θα είναι ικανή να εξοστρακίσει το υπάρχον καθεστώς των "αντικειμενικών αξιών";

Αρχικά, προφανώς όχι.

Θα επιχειρήσει να καλύψει, ωστόσο, μια σαφή και επίσημα διαπιστωμένη έλλεψη πληροφόρησης και σταδιακά καθώς θα εμπλουτίζεται με στοιχεία από ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας θα παράσχει ενδεχομένως τη δυνατότητα μετάλλαξης του παρόντος στρεβλού καθεστώτος σε ένα πραγματικά αντικειμενικό.

Όπως σημείωσε εξάλλου ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος, σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, "η εμπειρία από την τρέχουσα κρίση έχει αναδείξει, δυστυχώς με επώδυνο τρόπο, την εξάρτηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας από την πορεία της αγοράς ακινήτων".

Μια πορεία για την οποία μέχρι τώρα μόνο υποθέσεις, ευφυείς ή μη, μπορούμε να κάνουμε.

Είτε αυτές αφορούν στις τυχόν επισφάλειες των τραπεζών είτε σχετίζονται με την αξία της περιουσίας μας…
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v