Αποφεύχθηκαν τα ..."χοιρό-τερα" στο ΧΑ

Διαθέσεις υποστήριξης των θέσεών τους έδειξαν σήμερα ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια, με τον ΓΔ να κρατά το ψυχολογικό όριο των 1.900 μονάδων και την Εθνική να κλείνει πάνω από τα 14 €. Στους κερδισμένους, MIG και ΕΛΠΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Παίρνουν κλίση προς “νότια” οι Αγορές;

Οι απαισιόδοξοι αναθάρρησαν και άρχισαν να υποστηρίζουν ανοιχτά ότι εκτονώνεται το “ράλι της αρκούδας” και ότι στα χρηματιστήρια θα επιστρέψει ο σκεπτικισμός και οι ανησυχίες.

Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται να συνηγορεί και η σημερινή εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από Deutsche Bank και BP, καθώς οι επενδυτές έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στα δημοσιεύματα της Wall Street Journal που αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών (Citigroup και Bank of America) ειδοποιήθηκαν απ’ τις Αρχές που διεξάγουν τα stress test ότι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αντίθετα η θετική έκπληξη ήλθε από τις ΗΠΑ και από την ανακοίνωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Απριλίου.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του χώρου, τα ισχυρά ξένα αλλά και εγχώρια χαρτοφυλάκια μάλλον δείχνουν διαθέσεις υποστήριξης των θέσεών τους. Η απουσία μεγάλων πτώσεων - διορθώσεων, δημιουργεί ολοένα και πιο ξεκάθαρα ευνοϊκό κλίμα για εξάρσεις στις μετοχές της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που ανεβάζουν όγκους και τζίρους, παίρνοντας τα ηνία του ενδιαφέροντος στην Αγορά.

Καθίσταται σαφές ότι έχει μετατοπιστεί μερικώς το ενδιαφέρον, στοιχείο ασφαλώς ευπρόσδεκτο και ενδιαφέρον, ασχέτως αν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του εγκλωβισμού, στην οποιαδήποτε απότομη αλλαγή της τάσης.

Παρά ταύτα και με την αδυναμία των Δεικτοβαρών τίτλων να υποστηρίξουν ή και να αυξήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα ο Δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, έστω και αν με την ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε μετά τις 16.29 πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων.

Επίσης στα χαρακτηριστικά της δεύτερης συνεδρίασης της εβδομάδας και το γεγονός ότι με “σκληρό φώτο - φίνις” ο ΟΠΑΠ πέρασε εκ νέου στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας δεύτερη την Εθνική.

Θεμιτή χαρακτηρίζει μια πτώση – διόρθωση έως και 7% έως 10% από το πρόσφατο υψηλό έτους (1.973,66 μονάδες) η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Παράλληλα, τονίζει ότι περαιτέρω συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων (κάτω από τα 100 εκ. ευρώ) θα θεωρηθεί θετικό δείγμα για τις προθέσεις των πωλητών αλλά και για τα ενδεχόμενα όρια υποχώρησης στα οποία ο παράγοντας χρόνος λειτουργεί περισσότερο εξισορροπητικά, ενώ η ΑΧΕ δεν μπορεί να παραβλέψει την δυναμική ανόδου που προοδευτικά ενισχύεται στην μικρή κεφαλαιοποίηση δίνοντας κάποιες αξιόλογες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Εξαιρετικά προσεκτική η προσέγγιση της Fortius Finance που επισημαίνει ότι ο Δείκτης συνεχίζει να κινείται στο σταθεροποιητικό εύρος 1864 – 1973, προσπαθώντας να “χωνέψει” το πρώτο κύμα ανοδικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τις 1457 μονάδες. Πιθανή ανοδική διάσπαση των 1973 μονάδων οδηγεί προς το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων και την ισχυρή αντίσταση των 2225 μονάδων. Αντίθετα καθοδική διάσπαση των 1864 μονάδων, θα δημιουργήσει στον Δείκτη ένα “pull back” προς τον μεσοπρόθεσμο απλό ΚΜΟ των 100 ημερών στις 1732 μονάδες.

Σύμφωνα με την ίδια ΑΧΕ και όσον αφορά τον Τραπεζικό κλάδο (-1,59%) που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 1848 και 1765 μονάδες.

Όμως η Σοφοκλέους δεν παύει να θεωρείται “ετερόφωτη” Αγορά και έτσι πάρα πολλά θα συνεχίσουν να κρίνονται από το “μεγάλο μαγαζί” στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Εκεί και σύμφωνα με την Solidus Sec. ο σηματωρός παραμένει ο S&P 500 που μετά την αντίσταση των 875 μονάδων, ο εν λόγω δείκτης, βρήκε στήριξη στην ζώνη των 830 μονάδων και πλέον κινείται μέσα στο trading range 830 – 870. Πλέον διάσπαση των 830 δίνει σήμα “short” και διάσπαση των 870 – 875 σήμα “long”.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη θα ανακοινωθεί και το ποσοστό συρρίκνωσης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και κατά πολλούς αυτό θα τροφοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση στις Αγορές.

Από τον 20αρη, μόλις τρεις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα οι MIG (+3,91%), Coca-Cola (+0,85%) και Ελ. Πετρέλαια (+1,02%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Alpha Bank.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-4,23%) και Κύπρου (-4,01%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Ταχ. Ταμιευτήριο και τω δύο ποσοστιαίων μονάδων Αγροτική, Ελλάκτωρ, MPB, Intralot, Motor Oil.

Τέλος με μικρότερες απώλειες έκλεισαν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1880,15 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1907,43 με απώλειες 0,95%, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε μάλλον χαμηλά επίπεδα ξεπερνώντας τα 133 εκατ. από τα οποία τα 6,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Διαφοροποιημένη προς το χειρότερο η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές έναντι 156 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 11,76%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v