Σοφοκλέους: Επελαύνουν ακάθεκτες οι τράπεζες

"Tρελά κέρδη" της τάξεως του 6% "γράφει ο τραπεζικός δείκτης με τις μικρές τράπεζες "κλειδωμένες" στο +20%, την ΕΤΕ στα 16 ευρώ και το ΓΔ σε νέα υψηλά έτους. Εξαιρετικά πιθανό το νέο ρεκόρ στην καθαρή αξία συναλλαγών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεχίζεται η κίνηση του Δείκτη σαφώς υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, αλλά και οι αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών-πωλητών σε όλο το εύρος του ταμπλό, κάτι που δημιουργεί εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες η σημερινή τελευταία συνεδρίαση του μήνα να δώσει και νέο ρεκόρ στην καθαρή αξία συναλλαγών.

Σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, μέχρι στιγμής είναι ορατή η μετατόπιση του ενδιαφέροντος εκ νέου στην υψηλότερη κεφαλαιοποίηση και έτσι 15 λεπτά πριν συμπληρωθούν 4 ώρες συνεδρίασης, ο FTSE 20 καταγράφει κέρδη 4,75%, έναντι 1,41% του FTSEM 40 και 1,08% του FTSES 80, ενώ το +5,68% του τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τους μέχρι στιγμής πρωταγωνιστές της ημέρας.

Δεν είναι λίγοι οι απαισιόδοξοι που υποστηρίζουν ότι αργά αλλά σταθερά ολοκληρώνεται το έργο της βραχύβιας αναρρίχησης, όμως τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τις εντυπώσεις συνεχίζουν να τις κερδίζουν οι αγοραστές, παρά τις μικρές ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι τίτλοι του 20άρη συνεχίζουν να κινούνται με θετικό πρόσημο, με τις περισσότερες συναλλαγές στην ΜΡΒ (+6,18%) που έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 6,4 εκατ. τεμάχια, ακολουθεί η Εθνική (+4,94%) με όγκο που υπερβαίνει τα 3 εκατ. τεμάχια, ενώ όγκο υψηλότερα των 3 εκατ. τεμαχίων έχει μέχρι στιγμής σε συναλλαγές και η Τράπεζα Κύπρου (+4,86%). Ακολουθούν με συναλλαγές υψηλότερες των 2 εκατ. τεμαχίων η Alpha Bank (+7,24%), Αγροτική (+4,72%), Intralot (+4,63%).

Θα μπορούσε όμως να υποστηριχθεί κάλλιστα ότι εξίσου σημαντικές εντυπώσεις κερδίζει και το +6,65% του Τιτάνα, αλλά και το +7,85% της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει διακινήσει περισσότερα από 1 εκατ. τεμάχια.

Επίσης με όγκο υψηλότερο του 1 εκατ. τεμαχίων κινούνται MIG (+4,11%), Eurobank (+5,69%) και ΟΤΕ (+3,88%).

Αντίθετα οι χαμηλότερες συναλλαγές από τους τίτλους του FTSE 20 παρατηρούνται στα Ελληνικά Πετρέλαια (+2,22%) που μόλις και μετά βίας ξεπερνούν τα 75.000 τεμάχια.

Ο Γενικός Δείκτης, αφού έδωσε μια πρώτη αντίδραση μέχρι τις 2.081,08 μονάδες, δείχνει διαθέσεις μικρής διόρθωσης έχοντας υποχωρήσει προς τις 2.063,99 μονάδες με κέρδη 3,69%, όμως παρά ταύτα η Σοφοκλέους συνεχίζει να υπεραποδίδει τουλάχιστον μέχρι στιγμής σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το τελευταίο μέρος της συνεδρίασης, καθώς επίκειται τριήμερο αργιών και αφετέρου δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν το “sell in May and go away”.

Τεχνικά αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο τραπεζικός δείκτης όσο και ο Γενικός, μπορεί να κινούνται σε υπεραγορασμένες περιοχές, αλλά συνεχίζουν να δίνουν σήμα αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί η κινητικότητα που επιδεικνύουν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι «μικρότερες» τράπεζες, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Proton Bank (+23,38%) και Aspis Bank (+18%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v