Καζάνι που βράζει οι ΗΠΑ…

Ακόμη δύο περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κατέρρευσαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν βάλει "λουκέτο" από την αρχή της κρίσης σε 57 και το τρέχον έτος σε 32.

Καζάνι που βράζει οι ΗΠΑ…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Ίσως, το βλέμμα της αμερικανικής χρηματιστηριακής κοινότητας και κατ' επέκτασιν της παγκόσμιας να είναι στραμμένο στην ανακοίνωση του περίφημου "stress test" επί της κεφαλαιακής επάρκειας των 19 κυριότερων τραπεζών των ΗΠΑ, σε περίπτωση όξυνσης της κρίσης, την Πέμπτη 7 του μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, συνολικά 14 ή και 16 εκ των 19 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποβλήθηκαν στο "stress test" αναμένεται να κληθούν να "ενισχύσουν" την κεφαλαιακή τους βάση, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν επιδείνωση της κρίσης.

Από κάτω όμως το καζάνι συνεχίζει να βράζει.

Ακόμη δύο περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κατέρρευσαν, μόλις την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν βάλει "λουκέτο" από την αρχή της κρίσης σε 57 και το τρέχον έτος σε 32!

Η Silverton Bank N.Α. στην Τζόρτζια και η America West Bank είναι παρελθόν, καθώς τέθηκαν στη διαχείριση του Federal Deposit Insurance Fund το οποίο καλείται πλέον να καλύψει "ανοίγματα" ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, μόλις στις 24 Απριλίου, είχε καταρρεύσει και η American Southern Bank, επίσης στην ίδια Πολιτεία.

Το μέγεθος αυτών των τραπεζών ασφαλώς δεν προκαλεί ανησυχία. Ήταν μικρές περιφερειακές τράπεζες με λίγα υποκαταστήματα και με μικρό ειδικό βάρος στη χρηματοπιστωτική ζωή των ΗΠΑ.

Η συνέχιση του φαινομένου των καταρρεύσεων, ωστόσο, προκαλεί. Όσο προαναγγελθείσα και αναμενόμενη και αν ήταν αυτή, αποδεικνύει ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως δεν έχει λήξει, αλλά ούτε και φτάνει στο τέλος της.

Αποτέλεσμα αυτής της κρίσης είναι ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,1% το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους και το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό 4% μέσα στο 2009.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ανακοίνωση στοιχείων στις ΗΠΑ την Παρασκευή, βάσει των οποίων η ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 25 χρόνια, ίσως είναι τουλάχιστον "ενδεικτική" για την ευρύτερη πορεία της αμερικανικής οικονομίας -και κατά προέκταση των αγορών- το τρέχον έτος.

Και τούτο αν υποθέσουμε, έστω προς στιγμήν, ότι λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα, σε περίοδο πιστωτικής συρρίκνωσης, συνεπάγεται χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης και κατά συνέπεια χαμηλότερα εταιρικά αποτελέσματα.

Αντίστοιχες ενδείξεις για την πορεία του "ζητήματος" θα έχουμε σήμερα με στοιχεία Μαρτίου επί της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ, αύριο για την πορεία του τομέα των υπηρεσιών και βεβαίως με την κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke, ενώπιον του Κογκρέσου, επίσης αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα πάντως με τον δισεκατομμυριούχο "γκουρού" των αγορών κ. Warren Buffett, δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης ούτε στον τομέα της κατοικίας αλλά ούτε και στις λιανικές πωλήσεις...

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v