Χρηματιστήριο: Το δίλημμα του επενδυτή!

Ύστερα από ένα σύντομο διάλειμμα, το χρηματιστηριακό ράλι συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Όλο και πιο επιτακτικά λοιπόν τίθεται το ερώτημα αν ήρθε η ώρα να πουλήσει κανείς ή να παραμείνει επενδεδυμένος.

Χρηματιστήριο: Το δίλημμα του επενδυτή!
Ο Απρίλιος αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους μήνες στην Ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, βοηθώντας το να αναρριχηθεί στην 3η θέση της κατάταξης των ανεπτυγμένων αγορών της Morgan Stanley Capital International (ΜSCI).

Μόνο η Σουηδία και το Χονγκ Κονγκ τα έχουν πάει καλύτερα από την αρχή της χρονιάς.

Από τη μία πλευρά αυτό έχει τα καλά του καθώς βοηθά στην ανάκτηση του επενδυτικού ηθικού και στη βελτίωση της εικόνας πολλών μετοχικών χαρτοφυλακίων.

Από την άλλη όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι ένας πολύ καλός μήνας, όπως ο Απρίλιος, δεν ακολουθείται συνήθως από έναν καλό μήνα, εκτός και αν η αγορά έχει μπει σε σταθερά ανοδική τροχιά (bull market), προεξοφλώντας την οικονομική ανάκαμψη σε 6 μήνες από σήμερα.

Όσοι ασπάζονται αυτή την άποψη δεν χρειάζεται να προβληματίζονται για την απόδοση του Μαΐου, αφού η συνολική εικόνα από την αρχή του 2009 θα αποδειχτεί πιθανόν πολλαπλάσια των μέχρι σήμερα κερδών αν έχουν δίκιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο ελληνικός δείκτης της MSCI κερδίζει 14,34% τους πρώτους 4 μήνες της χρονιάς, ενώ παρουσίασε κέρδη 35,79% το 2003, που ήταν η πρώτη χρονιά ανάκαμψης τους χρηματιστηρίου μετά τη χρηματιστηριακή βουτιά της περιόδου 2000 - 2002.

Σημειώνεται ότι η Σοφοκλέους κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση μετά το 38,13% της Νορβηγίας το 2003 στη λίγκα των ανεπτυγμένων αγορών.

Όσοι όμως είτε δεν ασπάζονται την άποψη περί ανοδικής αγοράς είτε έχουν σοβαρές αμφιβολίες είναι επόμενο να προβληματίζονται.

Ο προβληματισμός των περισσοτέρων βασίζεται στην εκτίμηση ότι η οικονομική ανάκαμψη, ακόμη και αν έρθει, δεν θα είναι παρόμοια με την κλασική έπειτα από μία περίοδο ύφεσης και επομένως τα κέρδη των περισσότερων επιχειρήσεων που καθορίζουν την πορεία των μετοχών δεν θα έχουν ανάλογη συμπεριφορά.

Η Ιστορία είναι με το μέρος τους.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από 122 υφέσεις σε χώρες του ΟΟΣΑ από το 1960 μέχρι σήμερα, το ΔΝΤ συμπέρανε ότι σε 10 τουλάχιστον χώρες όπου η οικονομική κρίση συνυπήρξε με τη χρηματοοικονομική, η ύφεση διήρκεσε για περίπου 2 χρόνια έναντι 3 ή 4 τριμήνων στις κλασικές περιπτώσεις οικονομικής ύφεσης και ήταν πιο βαθιά και επίπονη.

Επιπλέον, η επιστροφή στα επίπεδα παραγωγής που επικρατούσαν πριν από την κρίση χρειάστηκε διπλάσιο χρόνο σε σχέση με την κλασική περίπτωση της οικονομικής ύφεσης, λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό και της μη εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, π.χ. δάνεια με το σταγονόμετρο.

Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη είναι εύλογο να αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να ρευστοποιήσουν ή  να μειώσουν τις θέσεις σε μετοχές. Όσον αφορά στους πιο προηγμένους, ήρθε η ώρα να πάρουν ανάλογη θέση μέσω της αγοράς παραγώγων, αγοράζοντας put options ή πουλώντας futures.

Το ζητούμενο γι’ αυτούς είναι το σωστό timing της μείωσης των θέσεων.

Έχει έρθει αυτή η ώρα;

Η απάντηση ίσως είναι θετική αν εξετάσει κανείς την ποσοστιαία άνοδο των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως στις τραπεζικές μετοχές.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι υπάρχουν εντολές αγοράς από το εξωτερικό οι οποίες συντηρούν την ανοδική πορεία των μετοχών και θα ήταν λάθος να πάει κανείς κόντρα στο ρεύμα σε μια τέτοια περίπτωση.

Άλλη παράμετρος αφορά στο αν η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για τις αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές της περιοχής μπορεί να έχει διάρκεια μετά την ανακούφιση που προκάλεσαν τα πακέτα του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και των άλλων διεθνών οργανισμών.

Σε αυτή την περίπτωση, η τελευταία παράμετρος φαίνεται να είναι η πλέον καθοριστική για αγορές όπως η Σοφοκλέους.

Με δεδομένο ότι ιδίως οι αναδυόμενες αγορές υπεραντιδρούν είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω, το ράλι σε αυτές δεν αποκλείεται να συνεχιστεί έστω και με τα συνήθη πάνω ή κάτω.

Το ερώτημα είναι πότε οι αγορές θα καταλάβουν ότι υπερβάλλουν και πάλι. Σε αυτό ο καθένας μπορεί να έχει την εκτίμησή του γιατί χρειάζεται στενή παρακολούθηση.

Προς το παρόν πάντως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v