Πάνω από τα 16 ευρώ "πετάει" η Εθνική

«Αδιόρθωτες» συνεχίζουν οι τράπεζες, με μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ξεπερνά και τα 16 ευρώ. Στις 1.080 μονάδες ο 20άρης, ενώ με το δάκτυλο στο… πληκτρολόγιο βρίσκονται οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μπορεί να… διαβάζεται σαν παράλογο, αλλά η σπουδαιότητα της ανοδικής κίνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα χαμηλά της 6-9 Μαρτίου συνίσταται στο «μονοκόμματο» ξεδίπλωμα της. Σαν να μην θέλουν τα ισχυρά πορτοφόλια να «ανοίξουν το παιχνίδι» ΤΟΥΣ σε αυτές τις τιμές, να μπει περισσότερος κόσμος που θα μπορούσε να επωφεληθεί από όλο αυτό το ανοδικό…εγχείρημα σε όλο και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η μεθόδευση και η τακτική αυτών των «ισχυρών πορτοφολιών» αποτυπώνεται στην έκτακτη κίνηση των τραπεζικών μετοχών, που αν και «γράφουν χάσματα τιμών» κινούνται όλο και υψηλότερα.

Ο Γενικός Δείκτης από την αρχή της συνεδρίασης επιδιώχθηκε να προσεγγίσει λες με τη μία την περιοχή των 2.100 μονάδων, ενώ ο FTSE 20 έγραφε τις 1.080 μονάδες πριν από λίγο. Με αυξημένες συναλλαγές κυρίως σε τραπεζικές μετοχές καθώς η ανοδική διάσπαση ισχυρών αντιστάσεων ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ακόμη υψηλότερες τιμές.

Εμοιαζε, για παράδειγμα, σχεδόν προδιαγεγραμμένη η ισχυροποίηση της τάσης από τη στιγμή που η μετοχή της Alpha Bank περνούσε τα 7,2 ευρώ (ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρονταν εδώ και καιρό τα παιδιά της eZMarket). Στη μετοχή της Alpha Bank και της Εθνικής παίζονταν πριν από λίγο τα περισσότερα πονταρίσματα με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ στις δύο σηματωρούς του συστήματος.

Η Εθνική «αδιόρθωτη» ξεπερνά και τα 16 ευρώ, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Η…παγίδα στην οποία αναφέρονται πολλοί παίκτες και φίλοι της αγοράς συνίσταται ακριβώς σε αυτή την «αδιόρθωτη» κίνηση μετοχών, που αφήνουν πίσω τους τα «τεχνικά χάσματα» προς το παρόν εγκλωβίζουν τους πωλητές του ΧΠΑ και προκαλούν με άμεση προσέγγιση των αμέσως επόμενων αντιστάσεων.

Το πιθανότερο είναι πως η χωρίς ουσιαστική διόρθωση ανοδική αντίδραση θα δώσει με τη σειρά της σε μία γενναία καθοδική κίνηση ε ν τ ε λ ώ ς απροειδοποίητα. Οταν θα έχουν γραφτεί περισσότερα θετικά πρωτοσέλιδα για την… ακατανόητη άνοδο των αγορών και θα πληθαίνουν οι φωνές για βελτίωση του κλίματος και της οικονομίας.

Για παράδειγμα για την Alpha Bank ο επόμενος στόχος διαμορφώνεται στα 8,5 ευρώ με ότι αυτό μπορεί να…κρύβει για τη συνέχεια.

Από αυτό το παιχνίδι ΔΕΝ θα μπορούσαν να λείπουν ενεργά επενδυτικά σχήματα, ιδιώτες αρκετοί χρηματιστές και επιχειρηματικοί κύκλοι. Κάτι που αποτυπώνεται στην εδώ και σχεδόν δέκα μέρες αντίδραση μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Όπως παρατηρούσε παίκτης φίλος της στήλης είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που η ακραία αντίδραση μετοχών της περιφέρειας δεν έχει σημάνει την ολοκλήρωση ενός ανοδικού κύκλου αλλά την σχεδόν άμεση «παραλαβή της σκυτάλης» από τις τράπεζες και τα «βαριά χαρτιά».

Σε αυτό το πλαίσιο μετοχές εταιρειών όπως Proton Bank, Ηλεκτρονική Αθηνών, Lavipharm, Ιντρακόμ, Moda Bagno συνεχίζουν ανοδικά. Μέχρι που….θα το δείξει η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου, που έχει το πρώτο πρόσταγμα σε αυτό το παιχνίδι, που έχει στηθεί μέχρι και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v