Το παζλ της εισβολής των "βαρβάρων"!

Γελάει το χειλάκι υψηλόβαθμων τραπεζιτών και στελεχών εταιριών λόγω του ράλι. Όμως, την ίδια στιγμή ξύνουν το κεφάλι τους γιατί δεν βλέπουν εκείνο που οι μετοχές προεξοφλούν. Ποιος κάνει λάθος;

Το παζλ της εισβολής των βαρβάρων!
Η συμπεριφορά των χρηματιστηριακών αγορών από τα μέσα Μαρτίου και μετά μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 που σηματοδότησε την αρχή του προηγούμενου πολύχρονου ράλι όπως αναφέραμε χθες.

Αν όμως ζητούσε κανείς από τους τραπεζίτες εκείνης της εποχής να εκτιμήσουν την πορεία των αποτελεσμάτων στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα τα επόμενα τρίμηνα, δεν θα ήταν ίδια με αυτήν που υπάρχει σήμερα.

Το κυρίαρχο στοιχείο εκείνης της περιόδου ήταν οι προσδοκίες για σημαντική αύξηση των εσόδων από τη λιανική τραπεζική, δηλαδή τους τόκους και τις προμήθειες από τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και δευτερευόντως προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Για μια χώρα της οποίας τα νοικοκυριά είχαν χαμηλό ποσοστό δανεισμού ως προς το ΑΕΠ, μια τέτοια εξέλιξη ήταν σχεδόν βέβαιη και έμενε να εκτιμηθεί το ναδίρ των εσόδων από τις χρηματοοικονομικές πράξεις που εκτίναξαν στον αέρα τα κέρδη των τραπεζών στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το στόρι φαινόταν καλό και το τραπεζικό μοντέλο παραγωγής επαναλαμβανόμενων κερδών αρκετά πειστικό με αποτέλεσμα μερικοί ξένοι θεσμικοί να το αγοράσουν.

Το γεγονός ότι απέφερε κέρδη στους πρώτους πιστούς του στόρι έπεισε κι άλλους αργότερα να δοκιμάσουν το μέλι, με την αρωγή θετικών εκθέσεων από μεγάλους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Fast forward στη σημερινή εποχή. 

Ύστερα από παρατεταμένη περίοδο μεγάλης πτώσης, κάποια ξένα ταμεία και funds που είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν πέσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα για το ρίσκο που ενέχουν η ελληνική οικονομία και οι αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αρχίζουν λοιπόν δειλά-δειλά να βάζουν εντολές αγοράς μαζί με ορισμένους Έλληνες ιδιώτες και μη που συμμερίζονται την ίδια άποψη.

Έρχεται κατόπιν η σύνοδος του G20 και τα πακέτα του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και λοιπών δυνάμεων προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εδραιώνεται λοιπόν η αντίληψη ότι τα πακέτα μειώνουν το ρίσκο των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των νομισμάτων τους που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων σε συνάλλαγμα.

Επιπλέον, ορισμένοι αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να ενισχύσουν τις θέσεις που είχαν στην ελληνική αγορά καθότι ήταν "underweight".

Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των εντολών αγοράς ελληνικών τραπεζών σε πρώτη φάση και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων στη συνέχεια, από θεσμικούς επενδυτές μακράς πνοής, αλλά και από άλλους, π.χ. από prop desks που μπαίνουν πλέον στον χορό.

Φτάσαμε λοιπόν στη χθεσινή μεγάλη άνοδο που ελάχιστοι περίμεναν, με εξαίρεση εκείνους που είχαν μια καλή εικόνα και αίσθηση των εντολών αγοράς από το εξωτερικό.

Όμως, η χθεσινή αύξηση φαίνεται ότι έβαλε σε μεγαλύτερες σκέψεις αρκετούς τραπεζίτες που διαπιστώνουν ότι το σημερινό τραπεζικό μοντέλο συνεχίζει να μη βγάζει κέρδη ή τουλάχιστον αξιόλογα κέρδη από τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.

Υπεραξίες καταγράφονται μόνο από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ τα ερωτηματικά για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων μερικών τραπεζών και το επίπεδο των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια παραμένουν.

Όλοι εύχονται οι χρηματιστηριακές αγορές να προεξοφλούν σωστά το μέλλον και να έχουν δίκιο.

Όμως, η ώρα της αλήθειας θα έρθει αργά ή γρήγορα, όταν οι εντολές αγοράς αραιώσουν και το φρενάρισμα ίσως είναι απότομο.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v