Ποιον βολεύουν, τελικά, οι άβουλοι βουλευτές;

Πόσοι εκ των πολιτικών που έχουν κατηγορηθεί την τελευταία εικοσαετία, με εξαιρέσεις τον κ. Ν. Αθανασόπουλο το 1990 και ίσως ελάχιστους άλλους στη συνέχεια, καταδικάστηκαν για τα όποια αδικήματα τους είχαν προσάψει;

Ποιον βολεύουν, τελικά, οι άβουλοι βουλευτές;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν η χώρα αντιμετωπίζει τη σημαντικότερη οικονομική της κρίση των τελευταίων δεκαετιών και το σύνολο του πολιτικού της κόσμου καταπιάνεται με μια συγκεκριμένη υπόθεση, που δεν αφορά σε αυτήν την κρίση, κανείς μπορεί να υποθέσει ότι, αν μη τι άλλο, το πράττει κατά τρόπον εύρυθμο και αποτελεσματικό.

Σε τι συμπέρασμα, ωστόσο, καλούνται να καταλήξουν οι πολίτες, όλοι εμείς, όταν ακριβώς στη λήξη αυτή της υπόθεσης, που ακούει στο όνομα "Παυλίδης", η οποία ταλάνισε επί μήνες τα πολιτικά πράγματα της χώρας και την οδήγησε στο ενδεχόμενο ακόμη και πρόωρων εκλογών, το "κουβάρι" αρχίζει να ξετυλίγεται για μία ακόμη φορά από την αρχή;

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για "δεύτερο γύρο", σε μια υπόθεση που έχει επί της ουσίας κριθεί από την κοινή γνώμη, έχει προφανείς πολιτικούς στόχους και ως εκ τούτου, ίσως, εντάσσεται στο ευρύ πλαίσιο "κανόνων" σκοπιμότητας, που χαρακτηρίζουν την πολιτική ζωή του τόπου.

Μια ζωή, η οποία ωστόσο εμφανίζεται να απέχει αρκετά από τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών παρουσιάζοντας συνεχώς τάσεις εκφυλισμού.

Πόσοι εκ των πολιτικών που έχουν κατηγορηθεί, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας, με εξαιρέσεις τον κ. Ν. Αθανασόπουλο το 1990 και ίσως ελάχιστους άλλους στη συνέχεια, καταδικάστηκαν για τα όποια αδικήματα τους είχαν προσάψει;

Πόσο έχει ικανοποιηθεί το περί του δικαίου αίσθημα των πολιτών, σε περιπτώσεις φερόμενων ως πολιτικών σκανδάλων και πόσο έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι στην Ελλάδα οι θεσμοί είναι ισχυροί;

Ενδεικτικό ίσως αυτής της διεργασίας, που άπτεται θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών, είναι και το παράδειγμα που πρόσφερε πρόσφατα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι δεν ανήκει "στα άκρα" και αποποιείται οποιασδήποτε κατηγορίας του είδους αυτού, απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται, επισημαίνοντας πως είναι υπέρμαχος των δημοκρατικών θεσμών.

Οι πράξεις του όμως, ενίοτε, μαρτυρούν άλλα.

Η απόφαση του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, όπως μετέδωσε το Mega, να μοιράσει ο ίδιος προς τους βουλευτές του ΛΑΟΣ ψηφοδέλτια που είχε "σταυρώσει" ο κ. Μάκης Βορίδης και  είχε "σφραγίσει" ο κ. Βαΐτσης Αποστολάτος, κατά την επίμαχη ψηφοφορία της υπόθεσης Παυλίδη στη Βουλή, ώστε να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία σχετικά με την ψήφο του ΛΑΟΣ, δείχνει τον βαθμό σεβασμού που ένα κοινοβουλευτικό κόμμα τρέφει προς τον θεσμό της Δημοκρατίας.

Καταδεικνύει το πραγματικό ποιόν αυτού του κόμματος, το οποίο επιλέγει να αγνοήσει το δικαίωμα της "ψήφου κατά συνείδηση" και να υπαγορεύσει στους βουλευτές του, εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, τη βούλησή του, επιβάλλοντας αυστηρή κομματική πειθαρχία.

"Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", ίσως αντιτείνει ο ΛΑΟΣ, που σημειώνει με ανακοίνωσή του ότι "λευκά και παρόντες η Ν.Δ. δεν τόλμησε. Λευκά και παρόντες και οι ¨Πόντιοι Πιλάτοι¨ σταύρωσαν τη διαφάνεια".

Συνεχίζει δε στην ίδια ανακοίνωση: "Όταν σε τέτοιες κομβικές στιγμές, μπάζουν κάποιες κοινοβουλευτικές ομάδες, η υπεράσπιση της λαϊκής συνείδησης αδυνατεί. Ο ΛΑΟΣ με ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας τίμησε εν τοις πράγμασι τη δέσμευσή του για την παραπομπή της υπόθεσης στον φυσικό της δικαστή".

Η απαξίωση αρχών και αξιών και κατ' επέκτασιν θεσμών δεν είναι σημερινό φαινόμενο.

Η "ατζέντα" της Ν.Δ. όταν εξελέγη το 2004 να κυβερνήσει τον τόπο ήταν πλήρης αναφορών στο φαινόμενο αυτό. Όπως αντιστοίχως πλήρης είναι και η σημερινή "ατζέντα" του ΠΑΣΟΚ.

Αποτελεί χρόνια τώρα κοινή πεποίθηση, ως αποτέλεσμα και της ρητορικής του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ότι η πολιτική ζωή του τόπου είναι αδιαφανής και χρήζει εξυγίανσης.

Δεν είναι όμως δυνατόν, χάριν της εξυγίανσης αυτής, να καταπατώνται βάναυσα οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας και μάλιστα από κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, τους προασπίζουν.

Διότι εντέλει, όσα συμβαίνουν στο κοινοβούλιο δεν αφορούν μόνο στους στενούς κομματικούς μηχανισμούς, αλλά και σε όλους εμάς που αναδείξαμε εκπροσώπους.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v