Ανοδικό "κρεσέντο" στο ΧΑ

Στις 2.160 φέρνει το ΧΑ η νέα τραπεζική άνοδος, καθώς η αγορά δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη αρνητικές ειδήσεις όπως την υποβάθμιση από την S&P. Υπερκέρδη για Proton (29,7)%, Eμπορική (19,96%), Εurobank (10,5%), Αlpha, ΕΤΕ.

Μέχρι τις 2.118 μονάδες αντέδρασε αρχικά ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τη μετοχή της Εθνικής που…άγγιξε τα 17 ευρώ.

Με μάλλον αυξημένες συναλλαγές, που κατά την εκτίμηση έμπειρων κύκλων παραπέμπουν σε μία λελογισμένη κατοχύρωση θέσεων καθώς σε επίπεδο FT 20 η αγορά διαμορφώνεται πλέον κοντά στις 1.090 μονάδες.

Δεδομένων των μεικτών τάσεων, που επικρατούσαν πριν από λίγο στις ευρωπαικές αγορές και της αδυναμίας του ΓΔ να προσεγγίσει την ζώνη των 2.130-2.150 μονάδων το…κράτει που παρατηρείται εδώ και 15-20΄μάλλον λογικό και αναμενόμενο θα πρέπει να θεωρείται.

Όμως προσώρας η Εθνική έφτασε μέχρι τα υψηλά των 16,92 ευρώ (με αποτίμηση 8,368 δισ. ευρώ) η Alpha Bank στα 8,39 ευρώ με αποτίμηση 3,427 δισ. ευρώ σε απόσταση…αναπνοής πλέον από την Eurobank που με κορυφή στα 6,62 ευρώ έχει χρηματιστηριακή αξία 3,492 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν η Πειραιώς στα 7,51 ευρώ (υψηλή τιμή ημέρας) η Marfin Popular στα 1,98 ευρώ, η Κύπρου στα 3,17 ευρώ. Παρατηρώντας τις ενδοσυνεδριακά υψηλές τιμές διαπιστώνουμε πως οι περισσότερες μετοχές του κλάδου έ χ ο υ ν πιάσει ή π ι ά ν ο υ ν τους στόχους που είχαν τεθεί στη διάρκεια της τελευταίας αναδιανομής μετοχικών θέσεων-μοιράσματος χαρτιών.

Μάλιστα εάν είχαμε μία τιμή κοντυνότερη προς τις 2.130-2.150 μονάδες θα μπορούσαμε με μεγαλύτερη εκτίμηση να αναφερθούμε σε "ολοκληρωτικό σχηματισμό κορυφής". Πιθανότατα αυτή η ευκαιρία να δοθεί στους βραχυπρόθεσμους παίκτες μέσα στις επόμενες μία έως τρεις συνεδριάσεις και με γνώμονα την κίνηση της αμερικανικής αγοράς.

Όμως μέχρι… τότε οι ενεργοί παίκτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν την αφορμή να πάει χαμένη ωθώντας με τις εντολές τους υψηλότερα μέχρι και 1,5% τον Γενικό Δείκτη και περισσότερες από 50 μετοχές σε απόδοση μεγαλύτερη του 3% και πάνω. Από το…υπόλοιπο της αγοράς είναι ενδιαφέρον πως μετά την Proton Bank στα 1,53 ευρώ (και την Aspis Bank ) ακολουθεί η Γενική στα 1,6 ευρώ σε μια εμφανή προσπάθεια περαιτέρω αξιοποίησης της βραχυπρόθεσμα ανοδικής φοράς.

Στις εν λόγω μετοχές η αντίδραση σημειώνεται με αξιόλογο αριθμό μετοχών και αξία συναλλαγών ενδεικτικά της διάθεσης που επικρατεί και του…ανοίγματος ορισμένων επενδυτικών σχημάτων.

Εξάλλου, σημαντική χαρακτηρίζεται η επιδραση της χθεσινής έκθεσης του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's μέσω της οποίας προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Eurobank, Πειραιώς, Marfin Popular, Marfin Egnatia και Εμπορικής, υποβαθμίζοντας παράλληλα το outlook της Εθνικής και της Alpha Bank σε "αρνητικό" από "σταθερό".

Στο σημείο αυτό απαιτείται περισσότερη προσοχή, καθώς υπολογίζεται πως ένα μεγάλο μέρος από το ΄΄ημερήσιο παιχνίδι΄΄ γίνεται πλέον είτε με δανεισμό θέσεων, είτε με…πίστωση.

Εν πάσει περιπτώσει και ο Βωβός πιάνει τα 5,74 ευρώ (ακολουθώντας κίνηση γιο-γιο) και η Εμπορική αφυπνίζεται (μετά μάλιστα την α.μ.κ) στα 6,11 ευρώ και το ΤΤ περνά μετά από…μήνες τα 5 ευρώ.

Ειδικά στη μετοχή του Ταμιευτηρίου, μετά το επίμονο μάζεμα που έγινε στα χαμηλά από ΄΄ισχυρά χέρια΄΄ παρατηρείται άξια αναφοράς κινητικότητα. Με ορίζοντα πιθανότατα την διαδικασία αύξησης κεφαλαίου και δεδομένου ότι η μετοχή δεν είχε ακολουθήσει την αντίδραση των άλλων κλαδικών του 20άρη. Τα Folli-Follie αντιδρούν προς τα 10,39 ευρώ αποτιμώνται δηλαδή στα 342 εκατ. ευρώ , ενώ και η Intralot φτάνει τα 735 εκατ. ευρώ.

Στη μετοχή της Ηλεκτρονικής η μέγιστη τιμή διαμορφώθηκε στα 3,34 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα στα 3,16 ευρώ η προσφορά ΄΄στεγνώνει΄΄ και πάλι. Από την…δεύτερη ταχύτητα των τραπεζών δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στην Αγροτική, όπου τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο με το ΤΤ, καθώς ισχυρά χέρια ΄΄σκούπισαν΄΄ μεγάλο μέρος της προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v