Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κέρδη 100% από τα χαμηλά Μαρτίου

Νέα εντυπωσιακή άνοδο 7,85% κατέγραψαν οι τράπεζες, με τα κέρδη από τα χαμηλά Μαρτίου να ξεπερνούν το 100%. Νέα εκτίναξη για ΓΔ και τζίρο. Κοντά στα 18€ η ΕΤΕ, κέρδη άνω του 10% για ΤΤ, Eurοbank. Τι λένε 4 ΑΧΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι “ταύροι” υποβάλλουν σε “stress test” όσους παραμένουν εκτός Αγοράς (!)

Έλιωσαν τα πληκτρολόγια οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ οι τίτλοι που μεταφέρονται από τα “ειδικά χαρακτηριστικά” στην μεσαία – μικρή κεφαλαιοποίηση αποδεικνύονται τα “βραχυπρόθεσμα πουλέν” των “Περιφερειακών δυνάμεων” και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που έδωσε νέο ρεκόρ στην καθαρή αξία συναλλαγών για το 2009 και γύρισε τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα α΄ δεκαημέρου Νοεμβρίου 2008.

Επίσης από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου και για τους “λάτρεις” των αριθμών, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 47,05% και ο Τραπεζικός δείκτης 100,35% (!!!)

**** Αγοραστές με “κοντή” μνήμη, ή ψυχολογία = τάση;

Πλήρη ανοσία στα αρνητικά μακροοικονομικά νέα, αλλά και στα πρώτα μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου συνεχίζουν να δείχνουν οι Αγορές και κατ΄ επέκταση και η Σοφοκλέους και αναρριχώνται σε υψηλότερα επίπεδα φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους παραμένοντες επιδεικτικά εκτός Αγοράς (και υπό το “άγχος” των αποδόσεων που χάθηκαν), αλλά πολύ περισσότερο όσους επιμένουν να διατηρούν θέσεις “short”.

Υπό αυτό το πρίσμα οι συμμετέχοντες στην ανοδική κίνηση, στην παρούσα φάση, αγοράζουν περισσότερο ελπίδα παρά ουσία αγνοώντας ακόμα και θεμελιώδη νέα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να “ταρακουνήσουν” τις Aγορές, τονίζουν με έμφαση όσοι παραμένουν τουλάχιστον συγκρατημένοι.

Στα χαρακτηριστικά αυτής της ανόδου έχουν προστεθεί νέα δεδομένα καθώς η διάχυση των αποδόσεων έχει πλέον αποκτήσει οπαδούς ακόμα και σε αμφιλεγόμενες και αβέβαιες επιχειρηματικές περιπτώσεις εταιριών.

Κύρια χαρακτηριστικά η διάθεση για ανάληψη νέων κινδύνων ανατροφοδοτώντας με κερδισμένη ρευστότητα “νέες ιδέες” που παρουσιάζουν υστέρηση αποδόσεων ή κάποια “εν δυνάμει ευκαιρία”.

Οι κωδικοί έχουν αποκτήσει αγοραστική δύναμη η οποία ενισχύεται από την βελτίωση των αποτιμήσεων και το δύσκολο κομμάτι υπέρβασης των πρώτων αντιστάσεων όπου η προσφορά είναι έντονη και αφορά μια περιοχή που απέχει 20% από τα χαμηλά έτους έχει ήδη απορροφηθεί.

Είχαν υποτιμηθεί πλέον του δέοντος οι μετοχές ή είχαν ενσωματώσει σενάρια πολύ χειρότερα από αυτά που φαίνονται μέχρι τώρα;

Άλλαξε δραματικά (επί το θετικότερον) ο υπ΄ αριθμόν ένα παράγοντας διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων που είναι η ψυχολογία, έστω και αν παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη και ευμετάβλητη;

Οι χαμηλές αποτιμήσεις έφεραν την επαναδραστηριοποίηση των κωδικών λιανικής;

Στην διάρκεια θα φανεί αν αυτοί οι παράγοντες είναι ικανοί να διατηρήσουν το θετικό κλίμα, ή πρέπει να συνεχιστεί η “ευγενική χορηγία” των διεθνών Αγορών και βέβαια να παύσει να δείχνει τόσο φτωχή η εγχώρια επιχειρηματική ειδησεογραφία.

Πάντως οι συντηρητικά σκεπτόμενοι επισημαίνουν ότι σε αυτή την φάση η προστασία του κεφαλαίου αποτελεί την βασική προτεραιότητα, καθώς οι συνθήκες της οικονομίας δεν έχουν αλλάξει στο βαθμό που θα δικαιολογείται ανάλογη αισιοδοξία και κυρίως διάθεση για αυξημένο ρίσκο.

**** Οι σημερινοί πρωταγωνιστές

Στο “καταπράσινο” Τραπεζικό ταμπλό που παρατηρήθηκαν έως και “ακραίες” ημερήσιες αποδόσεις, ασφαλώς και ξεχώρισαν Aspis Bank (+24,37%), Proton Bank (+29,75%), Eurobank (+13,52%), Γενική (+27,86%), Εμπορική (+19,96%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+13,93%).

Με μικρότερα(;!) κέρδη και συγκεκριμένα μεγαλύτερα των επτά ποσοστιαίων μονάδων ακολούθησαν Αγροτική, Πειραιώς και Εθνική και με κέρδη μεγαλύτερα του 5% η Alpha Bank.

Με υποδεέστερες ημερήσιες αποδόσεις έκλεισαν MPB και MIG.

Ιδιαίτερης τεχνικής σημασίας στην περίπτωση της Εθνικής είναι να διατηρηθεί υψηλότερα από την μέχρι πρότινος αντίσταση των 17,20 ευρώ, κάτι που θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 20,50 ευρώ.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα του υπόλοιπου 20αρη, όπου από πλευράς ημερήσιων κερδών ξεχώρισε η Βιοχάλκο (+4,85%), ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν Ελλάκτωρας, ΟΠΑΠ, Τιτάνας.

Αντίθετα στην πλευρά των “κόκκινων” και με αξιοσημείωτες απώλειες ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Intralot και Ελ. Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2170,2 μονάδες, έδωσε ενδοσυνεδριακή διόρθωση μέχρι τις 2132.83 μονάδες (14.18), για να επιστρέψουν οι αγοραστές και να τον κλείσουν στις 2160,47 μονάδες με κέρδη 3,06%, ενώ π τζίρος εκτοξεύθηκε στα 393 εκατ. από τα οποία τα 16,6 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 149 ανοδικές μετοχές έναντι 94 πτωτικών και 20 τίτλοι με κέρδη από 9 έως 29,75%.

Πολλοί και οι τίτλοι που ξεχώρισαν εκτός Τραπεζικού ταμπλό και οι οποίοι συνδύασαν σημαντικά ημερήσια κέρδη και ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Μεταξύ άλλων οι Interfish, Sanyo, Forthnet, Lamda Development, Lavipharm, Sprider, Folli Follie, Ιντρακόμ, Έδραση, ΟΛΠ, Νηρέας κ.λ.π.

**** Πως βλέπουν τη συνέχεια 4 Χρηματιστηριακές

Διάσταση απόψεων παρατηρείται στις τάξεις των Ελλήνων αναλυτών σε σχέση με το πόσο υπερβολική είναι η άνοδος της Αγοράς αλλά και το πότε θα έρθει η περιβόητη διόρθωση – εξομάλυνση των όποιων υπερβολών, που θα οδηγήσει σε επαναφόρτιση της δυναμικής για κάποιους.

Θέμα χρόνου χαρακτηρίζει τη διόρθωση η Solidus ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας ότι οι Τραπεζικές μετοχές, ο κλαδικός τους δείκτης, ο Γενικός Δείκτης αλλά και ο FTSE είναι πλέον σε υπεραγορασμένες περιοχές. Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι όπως τονίζει η ΑΧΕ αυτή η διόρθωση δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε ποσοστό και μετά θα ακολουθήσουν νέα υψηλά.

Την άποψη ότι η αγορά δείχνει υπεραγορασμένη εκφράζει και η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Επισημαίνει επίσης ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις ο αριθμός των πτωτικών μετοχών αρχίζει και αποκτά ανοδική τάση ενώ ενδοσυνεδριακά παρατηρούνται διακυμάνσεις που παραπέμπουν σε “διακριτικές” διανομές τίτλων. Εστιάζει επίσης στο γεγονός ότι το περιεχόμενο από την εγχώρια ειδησεογραφία κάθε άλλο παρά αισιόδοξο θα μπορούσε να θεωρηθεί καθώς τόσο τα μακροοικονομικά στοιχεία όσο και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του α’ τριμήνου (ΕΧΑΕ, Πλαίσιο, ΑΒ Βασιλόπουλος) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στήριξης της Αγοράς.

Η ΑΧΕ εκτιμά ότι, για τον FTSE, οι 1130 μονάδες αποτελούν ιδανικό σημείο ρευστοποίησης “long” θέσεων, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και η κίνηση προς τις 1245 μονάδες.

“Εντυπωσιασμένη” δηλώνει και η Fortius Finance που αρκείται να επισημάνει ότι η ανοδική διάσπαση των 1100 μονάδων, για τον 20αρη, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1175 και 1227 μονάδες, ενώ το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη υψηλότερα από την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 2240 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες αντιστάσεις των 2670 και 3150 μονάδων (ακρότητα βραχυπρόθεσμης κίνησης).

Επιφυλακτική δηλώνει και η Artion ΑΧΕΠΕΥ και τονίζει ότι το 59,3% του συνολικού ημερήσιου τζίρου αφορά τον Τραπεζικό κλάδο και το 27% τον τίτλο της Εθνική Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v