ΧΑ: Να συνεχίσει κανείς ή να μην συνεχίσει;

Στόχοι φιλόδοξοι για απόδοση μέχρι και 100% στις τράπεζες επιτεύχθησαν. Οι αγορές μπορεί να… κοροϊδέψουν με νέα ανοδική κίνηση, αλλά το ρίσκο έχει ανέβει θεαματικά. Τα 18,73 ευρώ της Εθνικής θεωρούνται σημείο αναφοράς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε αντιπαράθεση ψύχραιμων και συνήθως συντηρητικών και αιφνιδίως αισιόδοξων παικτών, εξελίσσονται πλέον οι επόμενες συνεδριάσεις.

Αυτό γιατί πλήθος τεχνικών, οικονομικών και άλλων χρηματιστηριακών τινών στοιχείων συνηγορούν υπέρ μιας πιο συγκρατημένης τακτικής στη συνέχεια.

Το «δίπλωμα» του τραπεζικού κλάδου, όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο σχηματισμός «διπλής κορυφής» που εντοπίζουν οι παίκτες για τον Γενικό Δείκτη, η θεαματική ενίσχυση συναλλαγών και θέσεων πώλησης στην αγορά Παραγώγων, σε συνδυασμό με την επίτευξη τιμών-στόχων που είχαν τεθεί αρκετά χαμηλότερα, δίνουν πόντους στους συντηρητικούς.

Όμως, οι αγορές, έχουν… ξεγελάσει τρεις φορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ο Dow Jones χθες διόρθωσε οριακά αλλά κράτησε τις 8.400 μονάδες, τα συμβόλαια του DAX πριν από λίγο παρέπεμπαν σε μικρή διόρθωση μέχρι 0,3% του δείκτη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η υπέρβαση της κρίσιμης αντίστασης των 1.010-1.020 μονάδων για τον FTSE 20 δίνει πόντους στους αισιόδοξους. Πόσο μάλλον που ενδεχόμενη αντίδραση του δείκτη πάνω από τις 1.130 μονάδες θα τους άνοιγε τον δρόμο διαδοχικά προς τις 1.147 και 1.180 μονάδες.

Όμως ακόμα και οι αισιόδοξοι γνωρίζουν πως έχουν πάρει σχεδόν το σύνολο της αντίδρασης που περίμεναν από τα χαμηλά του Μαρτίου, ενώ μετά την υπέρβαση των 2.135 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, οι όποιες κινήσεις τους αποκτούν περισσότερο ρίσκο.

Όμως, στα χαμηλά του Μαρτίου οι αγορές βίωναν υποτιμητική υπερβολή που τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να δώσει τη θέση της σήμερα σε κερδοσκοπικές ακρότητες. Αλλά και αυτές μέσα στο παιχνίδι είναι.

Κατά συνέπεια, οι κινήσεις μας από τούδε και στη συνέχεια χρειάζονται αυξημένη προσοχή, γνωρίζοντας πως η αγορά μπορεί να πιάσει και τις 2.300 μονάδες, αλλά στο ενδεχόμενο διορθωτικής κίνησης οι 2.135 είναι για σήμερα-αύριο ένα σημείο αναφοράς.

Κατά πάσα βεβαιότητα όλα τα λεφτά θα είναι και σήμερα-αύριο η Εθνική, καθώς αγγίζει πλέον τα 18 ευρώ. Επιτυγχάνεται δηλαδή ο στόχος που είχε τεθεί από σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και δίνει πλέον υπεραρκετές αποδόσεις. Στα 17,9 ευρώ η μετοχή και θεωρούμε την τιμή των 18,73 ευρώ κομβικό σημείο για τη συνέχεια.

Πρόκειται για τον κινητό μέσο όρο 200, ισχυρότατο σημείο αντίστασης και αναφοράς και για ισχυρούς ιδιωτικούς επενδυτικούς κύκλους που έχουν το πάνω χέρι από τα χαμηλά της 6-9/5 μέχρι και σήμερα.

Κατ’ αυτούς, τα πράγματα είναι απλά… Πείθει ο Dow πως κινείται άμεσα ή με μικρές διορθώσεις προς την κορυφή των 9.000 μονάδων και κατ’ επέκταση η Εθνική προς τα 18,73 ευρώ , οπότε ποντάρουμε και στην υπερβολή της ανοδικής τάσης, ειδάλλως προχωράμε σε αναδίπλωση των θέσεών μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v