Το come back των ξένων "τρελαίνει" το Χ.Α.

Θεσμικά χαρτοφυλάκια και hedge funds σάρωσαν τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους. Γιατί αγόρασαν, πού στοχεύουν και ποια είναι η επόμενη ημέρα του Χ.Α. Ο OMX και το κλειδί του ΚΜΟ των 200 ημερών.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Το come back των ξένων τρελαίνει το Χ.Α.
Τρέλανε τιμές, δείκτες και όγκους η δυναμική επανεμφάνιση των ξένων στο Χ.Α. καθώς κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης σάρωσαν οποιαδήποτε προσφορά βγήκε στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, προκαλώντας προβληματισμό για την επόμενη ημέρα στους εγχώριους παίκτες, που ήταν σταθερά αγοραστές το τελευταίο δίμηνο.

Έπειτα από πολύμηνη απουσία ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια και hedge funds έκαναν χθες απόβαση στο Χ.Α. επικεντρώνοντας τις αγορές τους στους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της EFG Eurobank, της Πειραιώς και δευτερευόντως σε αυτούς της Τράπεζας Κύπρου, της ΑΤΕ, του Τ.Τ., της MPB και της MIG.

Η ένταση των αγορών ήταν τέτοια ώστε ο τζίρος εκτινάχτηκε στα 393 εκατ. ευρώ (!), με μόλις 16,6 εκατ. ευρώ προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ αξιοσημείωτη εκτίναξη όγκων είχαν σύμφωνα με στελέχη ξένων τραπεζών και οι OTC συναλλαγές. Καθαροί πωλητές χθες οι εγχώριοι μεγαλοϊδιώτες, τμήματα treasury των τραπεζών και σειρά θεσμικά χαρτοφυλάκια που βρέθηκαν σταθερά το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά των αγοραστών.

Οι καθαρές αγορές από το εξωτερικό συνοδεύτηκαν και από κινήσεις short covering, οι οποίες συνέβαλαν στη γρήγορη εκτίναξη των τιμών στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, όχι όμως καθοριστικά, σύμφωνα με χρηματιστές στην καθαρή συναλλακτική δραστηριότητα του Χ.Α.

Η αγορά εκτοξεύτηκε με καθαρές αγορές από το εξωτερικό, σημειώνει διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ΑΧΕ αποδίδοντας το δυναμικό come back των ξένων σε κίνηση ανάγκης.

"Τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια ήταν μέχρι προχθές υποεπενδεδυμένα στο Χ.Α. όπως και σε σειρά άλλες περιφερειακές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και αναγκάστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω είτε στάθμισης, είτε καταστατικού, είτε επίτευξης απόδοσης, να βγουν αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα τιμών, αυξάνοντας ή επαναδημιουργώντας θέση σε ελληνικές μετοχές".

Αποτέλεσμα ήταν σε μία ημέρα κατά την οποία η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα και το outlook επτά ελληνικών τραπεζών οι τιμές τους να εκτιναχτούν, δημιουργώντας μια αρχικά παράδοξη εικόνα.

**** Τι σηματοδοτούν οι αγορές για την επόμενη ημέρα του Χ.Α.

Το come back των ξένων καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την εξίσωση για την επόμενη ημέρα του Χ.Α., σε αλληλεπίδραση βέβαια με την πορεία των ξένων αγορών, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management εγχώριας τράπεζας. Και αυτό γιατί οι ξένοι έβγαλαν αγορές χωρίς αύριο με τον Γ.Δ. και τον FTSE 20 κοντά πλέον στα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για αύξηση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου από την πλευρά των ξένων και γι ποντάρισμα ότι η Αθήνα όπως και η Βιέννη θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του OMX, της πρώτης περιφερειακής ευρωπαϊκής αγοράς που διέσπασε ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.

Αυτή η αύξηση για ανάληψη κινδύνου εξηγείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από τα κέρδη που έχουν καταγράψει το τελευταίο δίμηνο τα μετοχικά χαρτοφυλάκια και κυρίως από το ότι οι ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα διεθνώς έχουν υποχωρήσει όπως και για την πορεία των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης.

"Με τη ρευστότητα που δημιουργεί η πτώση των επιτοκίων να πιέζει χαρτοφυλάκια καθώς και πελάτες asset management και private banking, οι επαγγελματίες διαχειριστές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλότερο κίνδυνο", εξηγεί στέλεχος ξένης χρηματιστηριακής, συμπληρώνοντας: "Το Χ.Α. ως ρηχή αγορά προσφέρεται για εύκολη και γρήγορη απόδοση στην άνοδο. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν προκύψει ισχυρή προσφορά".

**** Κλειδί της "υπερβολής" ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών

Είναι αρκετά πιθανόν η αγορά να διορθώσει στις προσεχείς συνεδριάσεις και εκεί θα φανούν οι πραγματικές διαθέσεις των χθεσινών αγοραστών, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς θα πρέπει να προασπίσουν τις μέσες τιμές κτήσης, μια και χθες οι τιμές διαμορφώθηκαν εύκολα πάνω από τις μεσοσταθμικές τιμές αγορών.

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα πράξουν σε ενδεχόμενη διόρθωση ή σε συνέχιση της ανόδου οι εγχώριοι θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, που τώρα βρίσκονται από την πλευρά των υποεπενδεδυμένων. Η αντίληψη ότι η αγορά θα διορθώσει ήταν κυρίαρχη χθες μεταξύ των εγχώριων, οι οποίοι αποτέλεσαν και τους βασικούς πωλητές της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 2.160,47 μονάδες, με τον κινητό μέσο όρο
των 200 ημερών διαμορφώνεται στις 2.250 - 2.260 μονάδες, ενώ ο FTSE ASE 20 έκλεισε στις 1.119,4 μονάδες και ο 200άρης τους βρίσκεται μεταξύ των 1.190 και 1.200 μονάδων. Ανοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών και διατήρηση αυτών των επιπέδων συνεπάγονται τεχνικά τη μετατροπή του bear market rally σε bull market.

Χρωστούν οι αγορές μια τέτοια υπερβολή; Πιθανώς, απαντούν αρκετά στελέχη σημειώνοντας ότι ακόμη και αν ο S&P δεν πιάσει τον 200άρη του (960 μονάδες) περιφερειακές αγορές όπως το Χ.Α. μπορεί να το κάνουν αν διατηρηθεί το καλό κλίμα και επομένως αυξηθεί η διάθεση ανάληψης κινδύνου.

Ήδη ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας είναι μια ανάσα από τον 200άρη του (18,14 ευρώ), ενώ οι μετοχές των Alpha (9,69 ευρώ), EFG (8,39 ευρώ), Πειραιώς (9,38 ευρώ) και Κύπρου (4,07 ευρώ) έχουν μεγαλύτερο δρόμο με τα χθεσινά κλεισίματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι τίτλοι (π.χ. της Τιτάν, της Forthnet κ.ά.) έχουν ήδη διασπάσει ανοδικά τον 200άρη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v