ΧΑ: Ζητείται ελπίς σε... περιβάλλον τρόμου

Σε διεθνές περιβάλλον τρόμου το ΧΑ εμφανίζεται χωρίς αντιστάσεις και αντοχές μειώνοντας τα περιθώρια της αισιοδοξίας. Σε τελική (;) κατηφόρα οι τράπεζες. Ελπίδα το "γύρισμα" των ξένων.  

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Προσδενόμαστε για την κάθοδο, που σύμφωνα με πολλές τεχνικές ενδείξεις μπορεί να οδηγήσει σε ένα γενναίο "γύρισμα" των αγορών. Με το Citigroup στο… ένα δολάριο, το δικαίωμα της Εθνικής χθες στο μείον 8,97% (2,13$) και τον ΟΠΑΠ να επιστρέφει στα χαμηλά Οκτωβρίου του ΄08 το ΧΑ "επαφίεται" πλέον άμοιρο μόνο στις βουλές των ξένων αγορών.

Σε χαμηλά 12ετίας, από χθες και τυπικά η αγορά, αφού η πλειονότητα των εισηγμένων έχει υποχωρήσει χαμηλότερα, έχει ευτελιστεί περισσότερο από μερικές δεικτοβαρείς μετοχές του Ftse20. Σε νέα χαμηλά, χθες βράδυ, και οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες Dow Jones και SP500 με τον πρώτο να χάνει κοντά 300 μονάδες (-4,09%) και να πλησιάζει άμεσα τις 6.500 μονάδες(6.594).

Εν μέσω έντονης ανησυχίας και πρωτόγνωρων συναισθημάτων που προκαλούσε η υποχώρηση της μετοχής του Citigroup κάτω και από το 1$ στο ενδοσυνεδριακά ελάχιστο των 0,97$. Penny stock ο Citi, που τον Νοέμβριο του ΄07 κυμαίνονταν στα 57 δολάρια και τα φοβικά σύνδρομα των αμερικανών ξυπνούν λόγω της επαπειλούμενης χρεωκοπίας- και τυπικά- της πάλαι ποτέ δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας τους.

Θα έλεγε κάποιος ψύχραιμος παρατηρητής, πως επιτέλους (όσο…αδόκιμο και εάν διαβάζεται) διαμορφώνεται το τέλειο φοβικό σκηνικό σε περιβάλλον διεθνούς τρόμου με τις αγορές να βιώνουν ήδη καταστάσεις αναγκαστικών πωλήσεων και ρευστοποιήσεων μέχρι τελευταίας μετοχές. Κάτι, που εδώ και εβδομάδες αιρετικοί αναλυτές-παίκτες ευαγγελίζονται προκειμένου-όπως υποστηρίζουν- να υπάρξει καθοδική εκτόνωση και δημιουργία του “πολύ σημαντικού πυθμένα”. Το ότι ο… γκουρού των “πωλήσεων” και του σορτ Robert Prechter δηλώνει τελευταία (σε σχετική συνέντευξη του στο Bloomberg) , πως κλείνει τις “πωλητικές θέσεις του” αποτελεί για τους αντιθετικούς παίκτες το σημείο αναφοράς για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Θα δείξει, καθώς όλα παίζονται σε αυτή τη φάση των αγορών αφού εξ΄αρχής γνωρίζαμε πως ο χαρακτηρισμός… Μάρτης γδάρτης, μόνο τυχαία δεν έχει δοθεί από τους παλαιότερους και προετοιμαζόμασταν για την τελική μάχη. Αυτής της φάσης του πολέμου.

Σε ένα τέτοιο πολεμικό σκηνικό, το ΧΑ χωρίς αντιστάσεις, αντοχές και ηγέτη, αφήνεται στο ενδεχόμενο επιβεβαίωσης της τεχνικής ανάλυσης και μίας γενναίας αντίδρασης των αμερικανών.

Το “σπάσιμο” μάλιστα από χθες και των στηρίξεων του ΟΠΑΠ, της πιο δεικτοβαρούς μετοχής για την διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και του Ftse20 δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Οι άμυνες για τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη λιγοστές, καθώς στην αγορά δεν υπάρχει συντονισμένο σχέδιο αντιμετώπισης… έκτακτων κινδύνων και οι μόνοι που φαίνεται να περιμένουν πιο ψύχραιμα είναι οι μέχρι πρότινος σορτ παίκτες, που περιμένουν να “σκάσει” ο FTse20 χαμηλότερα προς τις 650-680 μονάδες για να γυρίσουν τις θέσεις τους σε ΣΜΕ “αγοράς” του συγκεκριμένου δείκτη. Η μετοχή της Εθνικής φαίνεται πως παίζεται “ανάποδα” μεταξύ Wall και Αθήνας με το δικαίωμα της χθες να υποχωρεί 0,21$ στα 2,13$ με απώλειες 8,97% τις μεγαλύτερες-εάν δεν κάνουμε λάθος-για φέτος.

Τεχνικά, η μετοχή της Εθνικής, η τελευταία που ακολούθησε την μεγάλη διόρθωση των υπόλοιπων τραπεζικών αφ΄ης στιγμής “έχασε” τα 11 ευρώ και “βλέπει” πλέον χαμηλότερα και των 9 δύσκολα θα αποφύγει την ολοκλήρωση της τάσης που παραπέμπει σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές.

Χαμηλότερα των 5 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank από τις 19-20/2 μετρά εννέα συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις με αυξανόμενο τζίρο και συναλλαγές, ενώ ο ΟΠΑΠ-πάντα από τεχνικής πλευράς- επιστρέφει σε τιμές 31/10/08 (τελική στα 16,94 ενδοσυνεδριακά χαμηλό στα 16,94 ευρώ).

Με τις τράπεζες στην τελική κατηφόρα-αυτής της φάσης του ΧΑ- όπως αποτυπώνεται στο πρωτοφανές αρνητικό σερί του κλαδικού δείκτη, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από το περιμένει ΜΟΝΟ τη βοήθεια, το “γύρισμα” των ξένων αγορών δηλαδή της Wall.

Είναι ενδεικτικό, πως ο Δείκτης Τραπεζών από τις αρχές Φεβρουαρίου (6/2) και τις 1.733,1 μονάδες “μετρά” σε 1 8  συνεδριάσεις 1 7 αρνητικά κλεισίματα υποχωρώντας προς τις 1.199 μονάδες χθες. Και περιμένοντας πλέον την τελική επίθεση των “πωλητών” που μετά από το μεγαλειώδες σορτάρισμα του Φεβρουαρίου είναι έτοιμοι να ποντάρουν στο “γύρισμα” που προοιωνίζεται η κατάρρευση των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX “έστελναν” τον δείκτη μέχρι και 0,01% οριακά χαμηλότερα στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v