Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ - τράπεζες έσυραν το ...χορό του Ζαλόγγου

Μόλις 14 μονάδες χωρίζουν πλέον τον ΓΔ από τα χαμηλά της 31ης/3/2003, με το ΧΑ να συντάσσεται με τις διεθνείς αγορές στην πτώση και να αψηφά τις αντιδράσεις. Στην πτώση των τραπεζών, προστέθηκαν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Δεκατέσσερις μονάδες χωρίζουν πλέον τον Δείκτη από τα χαμηλά της 31ης Μαρτίου 2003 (!)

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με στοιχεία της Artion ΑΧΕΠΕΥ, ο DAX έχει υποχωρήσει σε επίπεδα Αυγούστου 2004, ενώ CAC 40 και FTSE 100 σε επίπεδα Μαρτίου 2003.

“You cannot throw good money over bad money”.

Αυτό το οποίο δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό από τις περισσότερες Κυβερνήσεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι ότι δεν μπορείς να ενισχύεις εσαεί έναν κλάδο, ο οποίος με βάσει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα θα συνεχίζει να σου δημιουργεί ζημιές.

Η μη αλλαγή στον τρόπο αποτίμησης των τοξικών προϊόντων και η καθυστέρηση της δημιουργίας της “bad bank” με την εισφορά όλων των τοξικών προϊόντων σε αυτήν φαίνεται ότι θα συνεχίσει να δημιουργεί πληθώρα αμφιβολιών και δισταγμών στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και να “πληγώνει” τις αποτιμήσεις.

Τι κι αν σήμερα κιόλας ΕΚΤ και BoE προχώρησαν σε νέα μείωση των επιτοκίων και πιο συγκεκριμένα, στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% μείωσε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, προχώρησε, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, η Τράπεζα της Αγγλίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει στην αγορά τραπεζικών ομολόγων ύψους 75 δισ. στερλινών, ώστε να υπάρξει άμεσα αύξηση του χρήματος που διοχετεύεται στην αγορά.

Ίσα – ίσα που οι Αγορές είναι πλέον πεπεισμένες ότι τα επιτοκιακά όπλα φθάνουν στο τέλος τους, την ίδια ώρα που οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομικά Χωρών στο μόνο που συμφωνούν είναι … ότι διαφωνούν στην αντιμετώπιση της “μητέρας” των κρίσεων όπως την αποκαλούν οι “απαισιόδοξοι”.

Στην συχνότητα των ανησυχιών και η τελευταία έκθεση της JP Morgan (είναι στην λίστα των υποψήφιων για υποβάθμιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων από την Moody΄ς, όπως και οι Wells Fargo, Bank of America) και η οποία εκτιμά ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες με έκθεση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 32-40 δισ. ευρώ (για τις Ελληνικές Τράπεζες προσδιορίζει το επιπλέον ποσό στα 4 δισ. ευρώ).

Με λιγοστά επιχειρήματα οι τελευταίοι εναπομείναντες αισιόδοξοι που απλά αρκούνται να επισημάνουν ότι μετά την τεράστια βουτιά που έχει πλήξει τις διεθνείς μετοχές, είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο για κάποιο ριμπάουντ. Όμως, τόσο τα μακροοικονομικά στοιχεία όσο και οι προβλέψεις για την κερδοφορία των εταιρειών δεν βελτιώνονται, οπότε το να κυνηγήσει κανείς την ιδέα ενός ράλι για πολύ διάστημα, δεν είναι και ότι σοφότερο.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και τεχνικά (Σύμφωνα με την Fortius Finance), καθοδική διάσπαση της ζώνης 1467 – 1462 θα φέρει νέα έντονα πτωτική κίνηση που θα οδηγήσει τον Δείκτη προς τα χαμηλά του Νοεμβρίου 1997 και συγκεκριμένα προς τις 1350 μονάδες (!)

Πτωτικά ξεκίνησε και η Wall Street, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον των αυτοκινητοβιομηχανιών και δη της General Motors, η Κίνα ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος στήριξης της Οικονομίας, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι και στην χθεσινή ανοδική αντίδραση ο κλάδος των Τραπεζών παρέμεινε μάλλον αδιάφορος.

Μικρή αχτίδα αισιοδοξίας, από την Wal Mart που ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά σε αύξηση κατά 15% του ετήσιου μερίσματος της στα 1,09 δολ. ανά μετοχή, από 95 cents ανά μετοχή προηγουμένως, για το υφιστάμενο οικονομικό έτος που ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2010, και το οποίο θα καταβληθεί σε τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις των 27,25 cents ανά μετοχή.

Κατά τα άλλα οι σημερινοί αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν … για όλα τα γούστα.

Έτσι στο -2,31% του Τραπεζικού δείκτη προστέθηκε το -5,71% του ΟΠΑΠ, το -3,72% της ΔΕΗ (που έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας), το -3,45% της Βιοχάλκο και το -2,45% του Ελλάκτωρα (που επίσης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας).

Πλην των προαναφερθέντων και ξεκινώντας από τους θετικούς πρωταγωνιστές με κέρδη μεγαλύτερα του 2% Motor Oil και MRB και Τιτάνας, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΤΕ, απλά θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot και Μυτιληναίο και αμετάβλητος ο τίτλος της Eurobank.

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους και πλην των τραπεζικών, με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η μετοχή του Ελλάκτωρα. Επιστρέφοντας στο τραπεζικό ταμπλό που συνεχίζει να δίνει αποκαρδιωτική εικόνα πρώτος σε απώλειες ο τίτλος της Πειραιώς (-7,82), με απώλειες μεγαλύτερες του 2% Εθνική και Alpha Bank, αξιοσημείωτες απώλειες για Εθνική, για την Αγροτική και αρνητικό τελικό πρόσημο για Κύπρου, ΜΙΓ και ΤΤ.

Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, έδωσε διπλή πρόσκρουση λίγο υψηλότερα των 1.513 μονάδων όμως από τις 13:08 κινήθηκε μόνο με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1.478,52 μονάδες για να κλείσε τελικά στις 1.481,46 με απώλειες 1,72% ενώ ο τζίρος σχετικά χαμηλός μόλις που ξεπέρασε τα 101 εκατ. ευρώ από τα οποία μάλιστα τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανεκτή η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές έναντι 131 πτωτικών μετοχών ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 12,68%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v