Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ΙΚΑ το 4% του ΟΤΕ

Με την εκχώρηση του 4% των μετοχών του ΟΤΕ κυριότητας ελληνικού δημοσίου στο ΙΚΑ που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας και τον διοικητή του ΙΚΑ ανοίγει ο δρόμος για την εθελούσια έξοδο 630 εργαζομένων του ΟΤΕ.

Στο ΙΚΑ το 4% του ΟΤΕ
Με την εκχώρηση του 4% των μετοχών του ΟΤΕ κυριότητας του ελληνικού δημοσίου στο ΙΚΑ που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Οικονομίας – Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου και τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Αμπατζόγλου ανοίγει, με καθυστέρηση τριών και πλέον ετών, ο δρόμος για την εθελούσια έξοδο 630 εργαζομένων του ΟΤΕ.

Πρόκειται για εργαζόμενους που είχαν διεκδικήσει την ένταξή τους στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσε ο ΟΤΕ το 2005 αλλά δεν είχαν τελικώς ενταχθεί καθώς δεν τους είχε αναγνωριστεί ως πραγματικός χρόνος εργασίας ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας.

Με την μεταβίβαση του 4% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΙΚΑ, που παρέμεινε επίσης σε εκκρεμότητα, καθώς είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της εθελούσιας εξόδου προκειμένου να ενισχυθούν ταμεία που θα επωμίζονταν το κόστος, το προσωπικό των 630 ατόμων θα μπορέσει να αποχωρήσει από το Οργανισμό.

Με την απόφαση αυτή, το ΙΚΑ θα ενισχυθεί με την αξία του 4% του ΟΤΕ (που ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές) και θα επωμισθεί το βάρος από την πρόωρη συνταξιοδότηση περίπου 630 εργαζομένων, ενώ σημαντικό θα είναι και το όφελος για τον ΟΤΕ ο οποίος θα περιορίσει τις λειτουργικές του δαπάνες.

Για τη μεταβίβαση αυτού του πακέτου μετοχών υπήρχε πρόβλεψη στον νόμο που είχε ψηφιστεί το 2005 για την εθελουσία έξοδο προσωπικού του ΟΤΕ και προέβλεπε τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στα ασφαλιστικά Ταμεία που θα επωμίζονταν το βάρος της πρόωρης εξόδου από των εργαζομένων.

Για την αποχώρηση των 630 ατόμων θα χρειαστεί το υπουργείο Απασχόλησης να καταθέσει σχετική τροπολογία η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμη.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι στον ΟΤΕ έχει ήδη ξεκινήσει ανεπισήμως η συζήτηση για νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που αποτελεί επιθυμία της διοίκησης του Οργανισμού αλλά και της Deutsche Telekom η οποία επιδιώκει περιορισμό του λειτουργικού κόστους, ωστόσο η συζήτηση προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στο τέλος της άνοιξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v