Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Στον Ιανουάριο του 1998 οι τράπεζες

Στο στόχαστρο των πωλητών και πάλι οι τράπεζες (-4,7%) που κινούνται σε επίπεδα Ιανουαρίου 1998. Τι σηματοδοτεί η στήριξη των 1221 μονάδων για τις τράπεζες,  και κλείσιμο χαμηλότερα των 722 μονάδων για τον FTSE.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
To buy or good bye? Οι εκπτώσεις τελείωσαν, όμως οι προσφορές συνεχίζονται, έστω και αν η πλειονότητα των αγοραστών συνεχίζει να παραμένει επιδεικτικά ασυγκίνητη.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι η κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα των 1.500 μονάδων έφερε σχετική κινητικότητα στα τηλέφωνα κάποιων ΑΧΕ, όμως οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν καθαρά διερευνητικού χαρακτήρα και αφορούσαν κινήσεις αυστηρά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

“Αρκετοί βλέπουν τις τιμές, αλλά λίγοι μπαίνουν στο μαγαζί και ακόμα λιγότεροι ψωνίζουν”, ήταν η ατάκα έμπειρου επαγγελματία του χώρου.

Ασφαλώς ερώτημα που δείχνει εξαιρετικά δυσεπίλυτος γρίφος για όσους έχουν τις ψυχικές αντοχές να ασχολούνται ακόμα με τα χρηματιστηριακά ταμπλό, έστω και αν οι απαισιόδοξοι δείχνουν συντριπτικά περισσότεροι.

Παρά την εικόνα σφοδρής υποτίμησης οι πωλητές δείχνουν πολύ διάθεση να προσεγγίσουν χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Και βέβαια σε αυτό δείχνουν να έχουν την επιχορήγηση των ανεξάντλητων νηοπομπών από αρνητικά νέα όπως αυτά των AIG, HSBC, αλλά και στις συνεχείς συνόδους κορυφής στις οποίες συναθροίζονται οι ηγέτες προκειμένου να συμφωνήσουν ότι … διαφωνούν (!).

Οι λίγοι συγκρατημένα αισιόδοξοι αποτελούν πλέον από σπάνιο έως και “προστατευόμενο” είδος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν επιχειρήματα, όπως ότι οι Αγορές φαίνονται μαζικά υπερπουλημένες γεγονός που δείχνει ότι μία οποιαδήποτε έστω και ελάχιστη αύξηση της αντοχής ρίσκου θα φέρει ένα αξιοπρόσεκτο βραχυπρόθεσμο ράλι στις μετοχές, έστω και αν δεν υπάρχει ακόμα κάποιος αδιαμφισβήτητος λόγος που να δικαιολογεί μία στρατηγική στροφή ολοκληρωτικά προς τις μετοχές. Αυτό σημαίνει πως τα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι εξαιρετικά πιθανά, όμως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των χρηματιστηριακών Αγορών, παραμένουν ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Όμως ακόμα και για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση οι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι μία πιθανή ανάκαμψη του Χ.Α. θα είναι περισσότερο αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα και ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα τιμών και σε καμία περίπτωση αναστροφή της πτωτικής τάσης.

Επίσης επισημαίνουν ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα κριθούν πολλά, μια και τότε θα αναθεωρηθούν τα πλάνα των θεσμικών χαρτοφυλακίων και δεν αποκλείεται να προκύψει νέος γύρος αναγκαστικών ρευστοποιήσεων, ή σημαντικών αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων.

Με τόσο αδύναμους του Τραπεζικούς τίτλους και τόσο Τραπεζοβαρή την Σοφοκλέους η σημαντική ανάκαμψη του Δείκτη δείχνει τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη. Και σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης με άκρως επιλεκτικές τοποθετήσεις καθαρά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Βέβαια η σημερινή ετεροχρονισμένη πτώση του Χ.Α. είχε και την θετική της πλευρά, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου, μετά την και “Μαύρη Δευτέρα” που είχαν χθες τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, περίμενε εικόνα σαφώς χειρότερη εικόνα και ίσως υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα από τα χαμηλά της 31ης Μαρτίου 2003.

Σαφώς και το -4,66% δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εν λόγω δείκτης κινείται σε επίπεδα Ιανουαρίου 1998 και αν χάσει την στήριξη των 1221 μονάδων απομένει το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, ενώ για τον FTSE κλείσιμο χαμηλότερα των 722 μονάδων απαιτεί κινήσεις “stop loss” από όσους, ελάχιστους, παραμένουν “long” στην Αγορά.

Ξεκινώντας για πολλοστή φορά από το τραπεζικό ταμπλό ασφαλώς και ξεχωρίζει η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Εμπορική.

Πηγαίνοντας σε περισσότερο δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, δύο είναι όλες και όλες οι μετοχές που έκλεισαν σε πράσινο χρώμα και συγκεκριμένα της ΜΙΓ (+2,18%) και της Τράπεζας Κύπρου (+0,61%).

Αντίθετα τις αρνητικότερες εντυπώσεις απεκόμισαν Αγροτική και ΤΤ που έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό ενώ εξαιρετικά έντονες ανησυχίες δημιούργησε και το -7,39% της Eurobank που ανακοινώνει αύριο αποτελέσματα.

Επίσης με απώλειες μεγαλύτερες του 4% Πειραιώς, Εθνική και Alpha ενώ από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους με απώλειες μεγαλύτερες του 3%, η Coca Cola και 2% ο Μυτιληναίος και Τιτάνας. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Βιοχάλκο, ΔΕΗ Μotor oil και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Αντίθετα στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν το +3,45% της Ιντραλότ και +2,33% του ΟΤΕ ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη έκλεισαν Ελλάκτωρας και ΕΛΠΕ.

Ο Γενικός δείκτης σαφέστατα επηρεασμένος από τις συντριπτικές απώλειες που είχαν προηγηθεί στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια τη Δευτέρα ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις υποχώρησε μέχρι τις 1478,74 μονάδες όμως από κει και πέρα επιδεικνύοντας μικρές διαθέσεις αντίδρασης έκλεισε στις 1510,99 με απώλειες 1,62% ενώ ο τζίρος ελαφρώς ενισχυμένος ξεπέρασε τα 137 εκατ. από τα οποία 21,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 52 ανοδικές έναντι 149 πτωτικών ενώ 27 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 7 έως 24,03%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v