Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσδοκίες για εκτόνωση της πτώσης

Σε περίοδο Σαρακοστής οι αγορές, με την αργία της Καθαράς Δευτέρας να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά για το ΧΑ. Σε σημείο καμπής η Εθνική, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, αλλά και μετοχές εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η γενικευμένη εκποίηση, διεθνώς, που περιμένουν όσοι προσβλέπουν στην προσέγγιση «πολύ σημαντικών πυθμένων» σημειώθηκε χθες. Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές, έχασε και τις 6.800 μονάδες ο Dow Jones, μπαίνοντας επικίνδυνα στην ευρύτερη περιοχή των 6.500 μονάδων, ενώ ο Warren Buffett περιμένει χάος στην οικονομία και μετά το 2009.

Όλα τα άσχημα, και τα χειρότερα, μαζί, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να την… γλιτώνει λόγω αργίας χθες και να μένει να φανούν σήμερα αντοχές ισχυρών ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων και παραγόντων της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης σε καθοδική τροχιά μέχρι και την Παρασκευή, με ασθενή σχηματισμό διπλού χαμηλού στις 1.505,7 και 1.507,6 μονάδες, μένει να φανεί εάν θα ταλαιπωρηθεί όπως προεξοφλούν οι περισσότεροι.

Αλλωστε εξαρχής το ενδεχόμενο υποχώρησης χαμηλότερα των 1.500 προς τις 1.400 μονάδες ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Όμως ο Dow Jones έγραψε χθες ενδοσυνεδριακά χαμηλό στις 6.755,17 μονάδες για να κλείσει με απώλειες 4,24% λίγο υψηλότερα στις 6.763,3 μονάδες.

Κοντά στις 6.500 μονάδες λοιπόν ο Dow Jones και όλα κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών παίζονται πλέον σε αυτές τις συνεδριάσεις.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX στην Φρανκφούρτη παρέπεμπαν σε αντίδραση κατά 0,7% στο άνοιγμα, μετά την κατάρρευση που προηγήθηκε χθες.

Με γνώμονα την εκτίμηση πως οι αγορές δοκιμάζονται στις πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου, μένει να φανεί κατά πόσο ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης που γράφει 1.307,12 μονάδες μπορεί να υποχωρήσει προς τις 1.180-1.220 μονάδες, δηλαδή την κρισιμότατη περιοχή στήριξης για τον κλάδο.

Επίπεδα που αντιστοιχούν σε τιμές προς τα 8 ευρώ για την Εθνική, προς νέα χαμηλά βεβαίως για Eurobank, Alpha Bank, Κύπρου, ΜΡΒ, Πειραιώς, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα οδηγηθούμε σε αυτά τα επίπεδα.

Ενδεχομένως η χθεσινή αργία του ΧΑ να μπορεί να λειτουργήσει εν μέρει εκτονωτικά, εάν και εφόσον η Wall Street, οι ευρωπαϊκές αγορές αρχίσουν να προσεγγίζουν «πολύ σημαντικούς πυθμένες» στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v