CS: Εξαιρετικά επιφυλακτική για την Ελλάδα

Εξαιρετικά επιφυλακτική στάση για την Ελλάδα συνιστά η Credit Suisse, την οποία κατατάσσει -μαζί με την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία- στις χειρότερες χώρες της Ευρώπης, με βάση ορισμένα δομικά κριτήρια.

CS: Εξαιρετικά επιφυλακτική για την Ελλάδα
Εξαιρετικά επιφυλακτική στάση για την Ελλάδα συνιστά η Credit Suisse, την οποία κατατάσσει -μαζί με την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία- στις χειρότερες χώρες της Ευρώπης, με βάση ορισμένα δομικά κριτήρια (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, χρέος, έλλειμμα ισολογισμού, υπερτίμηση νομίσματος, μόχλευση, έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη).

Όπως επισημαίνει στο Equity Strategy, με ημερομηνία 2 Μαρτίου, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις χώρες ΕΜΕΑ βρίσκονται στο 27% του ΑΕΠ, το συνάλλαγμα φαίνεται να είναι κατά 14% υπερτιμημένο, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώνεται στο 11% του ΑΕΠ και το χρέος της κυβέρνησης είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με premium 36% -όσον αφορά στον λόγο τιμής προς λογιστική αξία- σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ προτιμά λιγότερο την Εμπορική Τράπεζα.

Αναφορικά με τη ζώνη του ευρώ και τις πιθανότητες εξόδου κάποιας εκ των χωρών-μελών, σημειώνει ότι τεχνικά αυτό είναι εφικτό, πρακτικά και ουσιαστικά, ωστόσο, είναι αδύνατο, καθώς: α) θα ήταν τελείως αντιπαραγωγικό για τις χώρες με ιδιαίτερα υψηλό εξωτερικό χρέος (Ισπανία, Ελλάδα), β) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα φυγής κεφαλαίων, γ) υπάρχει ο φόβος της ανατίμησης του νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v