Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην πορεία προς τον πυθμένα και το ΧΑ

Χαμηλότερα ξεκινά ο DAX, ενώ διάθεση για κατοχύρωση θέσεων υπάρχει στην Αθήνα. Κλειδί οι Εθνική- Eurobank αλλά και, υπό προϋποθέσεις, ο ΟΤΕ καθώς και μετοχές που «παίζονται» από ισχυρά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Στην τελική φάση σχηματισμού ενός πολύ σημαντικού πυθμένα βρίσκονται οι αγορές. Σε αυτήν την εκτίμηση παραπέμπει τόσο η διαγραμματική απεικόνιση δεικτών όπως Dow Jones, S&P 500 και DAX, όσο και τα επιμέρους επιχειρηματικά νέα και οι ειδήσεις που ανακοινώνονται.

Σε αυτήν ευαίσθητη για τις αγορές συγκυρία το ΧΑ κινείται- και αυτό είναι ενθαρρυντικό- και στον ρυθμό των οικονομικών αποτελεσμάτων, των επιχειρηματικών κινήσεων των εισηγμένων.

Κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση παραμένουν εξ ορισμού η Εθνική για τον FTSE 20 και μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που «μοχλεύονται» από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια τις τελευταίες ημέρες.

Το αν θα "κρατήσει" ή όχι η Εθνική τα πρόσφατα χαμηλά της δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, καθώς οι αναλυτές δίνουν περιθώριο διόρθωσης για τον Γενικό Δείκτη μέχρι την βάση του εύρους στήριξης, δηλαδή κοντά στις 1.400 μονάδες.

Όμως, την ίδια περίοδο ανακοινώνονται η αύξηση κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ στο ΤΤ, η Motor Oil σχεδιάζει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στη φετινή χρήση, ενώ ο αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank, Ανδρέας Βγενόπουλος αναπτύσσει τον διπλό στόχο της στρατηγικής της τράπεζας για φέτος.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX στην Φρανκφούρτη σε υποχώρηση κατ’ αρχήν μέχρι 1,8%, ενώ η Deutsche Telekom ανακοίνωνε άνοδο 14% στα κέρδη του 2008.

Κρίσιμη για τις επόμενες δύο-τρεις συνεδριάσεις θεωρείται η αντίδραση της αμερικανικής αγοράς, καθώς όπως όλα δείχνουν το αμερικανικό δημόσιο κινείται προς την απόκτηση του 30%-40% της Citigroup. Είναι, κατά την εκτίμησή μας, η αφορμή που ψάχνουν οι Αμερικανοί για να προχωρήσουν στο τελευταίο στάδιο της διόρθωσης και δημιουργίας του πολύ σημαντικού πυθμένα, που περιμένουν οι διορατικοί αναλυτές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v