Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στην αντίδραση & τα αποτελέσματα

Προσβλέποντας στην καταγραφή μακροπρόθεσμων πυθμένων μέσα στο Μάρτιο το «έξυπνο χρήμα» ανιχνεύει τις επιλογές του. Συνεχίζει κάτω από τα 10 ευρώ η ΕΤΕ, μερισματική απόδοση 8,5% προσφέρει η Motor Oil.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Χάλια αλλά όχι τόσο όσο τα περίμεναν τα αποτελέσματα της RBS, με τις ζημίες να φθάνουν στα 34,2 δισ. δολάρια για το 2008. Η UBS αποπέμπει τον επικεφαλής λόγω κρίσης και υψηλών ζημιών ενώ η Nortel απολύει άλλους 3.200 εργαζόμενους.

Παράλληλα ο Bernanke δίνει έξι μήνες στις τράπεζες για να βρουν κεφάλαια ενώ η Moody’s θέτει υπό επιτήρηση 22 τράπεζες της Ουκρανίας. Ο Γ. Α. Σαββάκης επιχειρεί έναν έλεγχο ελληνικών και ξένων τραπεζών με ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως καταγράφονται σε σχετικό θέμα.

Όλα αυτά σκόρπια εξακολουθούν να συνθέτουν την εικόνα της κρίσης. Σε μία φάση όμως που οι αγορές ετοιμάζονται να εισέλθουν στον Μάρτιο, τον κρισιμότερο μήνα για την μεσοπρόθεσμη τάση των χρηματιστηρίων σύμφωνα με την εκτίμηση αναλυτών και διορατικών παικτών.

Η ομάδα της eΖMarket εκτιμά πως τον Μάρτιο, θα πρέπει να καταγραφεί από τα διεθνή χρηματιστήρια το χαμηλότερο σημείο του πυθμένα που σχηματίζουν εδώ και αρκετό καιρό. Θα πρόκειται, εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους, για το τελευταίο μέρος μίας καθοδικής κίνησης που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2007, μίας…μεγαλειώδους καθοδικής πορείας που οδήγησε τα διεθνή χρηματιστήρια σε απώλειες από 50% έως 84% χαμηλότερα.

Στο Χ.Α. βραχυμεσοπρόθεσμοι παίκτες δείχνουν να ανιχνεύουν τα πιθανά χαμηλά σημεία βασικών δεικτών, μετοχών εν μέσω ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων. Η Motor Oil, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες διανομή μερίσματος 0,6 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση 8,5%, με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των 7,06 ευρώ.

Σε αύξηση των πωλήσεών της κατά ένα δισ. κιβώτια προσβλέπει μέχρι το 2015 η Coca-Coca 3Ε, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα της Αλεξάνδρα Γκίτση. Ο Φουρλής διεκδικεί αυξημένα μερίδια το 2009, όπως σημειώνει η Πέννυ. Κούτρα, ενώ και ο Τιτάνας αναδιαρθρώνεται και επανασχεδιάζει την πολιτική του για την επόμενη 2ετία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε θέμα του Χρίστου Κίτσιου.

Θεωρούμε οδηγό μας, όσον αφορά στην πορεία των επόμενων τριών-τεσσάρων εβδομάδων την επιβεβαίωση ή όχι τεχνικών περιοχών τόσο για τον Γενικό Δείκτη, FTSE 20 όσο και για κύριες μετοχές. Ο ΓΔ κυμαίνεται στις 1.521,5 μονάδες, το πιθανότερο είναι πως θα «γράψει» και χαμηλότερες τιμές ωστόσο αποτελεί εκτίμηση αρκετών πως η αγορά «αρχίζει να ξύνει μακροπρόθεσμο πυθμένα».

Η μετοχή της Εθνικής με τρίτο κατά σειρά κλείσιμο κάτω από τα 10 ευρώ και σταδιακά χαμηλότερο προς τα 9,40 ευρώ χθες κλίνει προς χαμηλότερα επίπεδα. Όμως «έξυπνο χρήμα» αρχίζει να λαβαίνει –χωρίς να βιάζεται βεβαίως- θέσεις στη μετοχή της Εθνικής.

Ανάλογες κινήσεις φέρεται να σημειώνονται στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στο ΤΤ (νέο χαμηλό χθες στα 3,90 ευρώ) αλλά και σε μετοχές εταιρειών όπως Motor Oil, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Coca-Cola 3Ε, ΕΛΑΚΤΩΡ (νέα χαμηλά στα 3,86 ευρώ) και ακόμη μία μικρή ομάδα μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Το πλεονέκτημα των βραχυμεσοπρόθεσμων παικτών, που τοποθετούνται αυτές τις ημέρες, είναι η γνώση της αγοράς, η πεποίθησή τους πως πιθανότατα θα βρουν ακόμη πιο χαμηλές τιμές, ποντάρουν όμως πως σε ορίζοντα έξι και πλέον μηνών θα αρχίσουν να «γράφουν» αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.

Βραχυπρόθεσμα επιχειρηματικού χαρακτήρα κινήσεις όπως αυτή που επιχειρεί η Newsphone προς την Rainbow αποτυπώνονται στο ταμπλό. Η μετοχή της πρώτης με συναλλαγές 276.077 τεμαχίων αντέδρασε χθες κατά 8,96% στα 0,73 ευρώ.

Επίσης τα νεότερα από Σαράντη, Φουρλή, Jumbo αποτυπώνονται ομοίως στο ταμπλό με σημαντική ενίσχυση τιμής και συναλλαγών. Και αυτό κατά την εκτίμησή μας αποτελεί ένα συν των ημερών, παρά τη γενικότερα…μαύρη εικόνα που κυριαρχεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v