Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Εκοψαν" την Εθνική στις... δημοπρασίες

Η διάθεση "συμμαζέματος" των πτωτικών υπερβολών χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των επενδυτών. Στην ΕΤΕ -που επλήγη στις δημοπρασίες - η προσοχή. Υπεραπόδοση για MIG (7%), ΜΟΗ (1,7%) και ΤΙΤΚ (1,5%).

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η ανοδική αντίδραση ερχόταν από την... Εθνική, αλλά έμεινε στα διόδια (δημοπρασίες).

“If you are going to panic, panic soon” αναφέρει ένα χρηματιστηριακό ρητό και η Σοφοκλέους σήμερα έδειξε διαθέσεις να το ακολουθήσει (σαφώς καθυστερημένα) επιδεικνύοντας καλύτερες διαθέσεις από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αλλαγή τάσης, αφού η εικόνα στις διεθνείς Αγορές παραμένει καθαρά πτωτική.

Μέχρι να προκύψουν σαφείς ενδείξεις ενός αποτελεσματικού Αμερικανικού σχεδίου για την Οικονομία καθώς και καλύτερων προσπαθειών από την Ιαπωνία, οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί απέναντι στις Αγορές, εκτιμά η Credit Suisse.

Ίσως σήμερα υπήρξε μία διάθεση διόρθωσης (σε μεμονωμένους τίτλους), από την πτωτική υπερβολή (;) που προηγήθηκε.

Σε αυτό ασφαλώς και δεν έδειξε να συμφωνεί το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, και επιβεβαιώθηκε και από την τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών, που έγειρε σαφέστατα υπέρ των δεύτερων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι συνεδριάσεις που προηγήθηκαν άλλαξαν επίπεδα στην Αγορά με εντυπωσιακή ευκολία, και οι όποιες τεχνικές στηρίξεις ήταν περισσότερο για να αναφέρονται στα χρηματιστηριακά σχόλια και στα πρωινά reports των αναλυτών.

Όμως και το ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε στην σημερινή συνεδρίαση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχιστεί, πρώτο γιατί δεν είχε πειστικά χαρακτηριστικά και δεύτερον γιατί οι πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης συνεχίζουν να δείχνουν ισχυρές.

Ανησυχητική και η έκθεση της UBS που δεν αποκλείει πως αν συνεχιστούν οι πιέσεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό, να την “πληρώσουν” και κλάδοι που μέχρι στιγμής δείχνουν μεγαλύτερες αμυντικές ικανότητες.

Σαφώς, για πολλοστή συνεδρίαση όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Wall Street και στις όποιες διαθέσεις αντίδρασης θα επιδείξει μετά το χθεσινό “sell off” που προηγήθηκε (μόλις ο S&P 500 έχασε το στήριγμα των 750 μονάδων).

Η εγχώρια φτωχή ειδησεογραφία διατηρεί σε υψηλή εξάρτηση την Σοφοκλέους με τις διεθνείς Αγορές και από πλευράς “εισαγόμενων” ειδήσεων μέχρι στιγμής σήμερα ξεχωρίζουν η προειδοποίηση της AIG ότι πιθανώς θα έχει ζημίες-ρεκόρ ύψους 60 δισ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο του 2008, το ιστορικό χαμηλό του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFO στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, αλλά και η «ανώμαλη προσγείωση» των βιομηχανικών παραγγελιών στην ευρωζώνη για τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας και συγκεκριμένα στις 25 μονάδες από 37,7 μονάδες στην προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη πτώση, στις 35 μονάδες.

Επίσης η κατάθεση του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, ενώπιον του Κογκρέσου για την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών σε Ευρώπη και Wall Street.

Επιστρέφοντας στα χρηματιστήρια ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι η πτωτική κίνηση των τιμών και σε μερικές περιπτώσεις η “αποψίλωση” των αποτιμήσεων έχει τρεις πυλώνες. Και αν έχει προεξοφληθεί ο πρώτος πυλώνας, δηλαδή η ύφεση, παραμένουν αδιερεύνητοι οι άλλοι δύο. Δηλαδή το μέγεθος της ύφεσης και ακόμα περισσότερο η διάρκειά της.

Για την σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. και το τελικό αρνητικό πρόσημο στον Δείκτη, κάποια “ευθύνη” φέρνουν και οι τελικές δημοπρασίες που γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο την Εθνική (ακυρώνοντας την όποια προσπάθεια αντίδρασης είχε προηγηθεί), ενώ έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας Ελ. Πετρέλαια και Ταχ. Ταμιευτήριο (νέο ιστορικό χαμηλό)

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους το 32% του συνολικού τζίρου στην Εθνική και το 84% του συνολικού τζίρου στους τίτλους του 20αρη.

Σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα και για την μετοχή της ΕΧΑΕ (+5,61%) που είχε να διακινήσει περισσότερα από 1 εκατ. τεμάχια από τις 6/08/08.

Στις μετοχές του 20αρη μάλλον υπερίσχυσε το κόκκινο χρώμα αφού με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόλις 5 τίτλοι. Πιο συγκεκριμένα, με αξιοσημείωτα κέρδη Motor Oil, Τιτάνας, Κύπρου και ΜΡΒ, ενώ με σαφώς μεγαλύτερα κέρδη και κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας η MIG (+7,02%).

Επίσης, αμετάβλητοι έκλεισαν οι τίτλοι των Coca Cola, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίου, Alpha Bank και Αγροτικής.

Αντίθετα, με απώλειες 3,28% ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν Βιοχάλκο και Eurobank.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Πειραιώς και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και αρνητική μεταβολή για Εθνική, ΔΕΗ, Intralot, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις και στις 10:37 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1522, 52 μονάδων. Από εκεί και πέρα ακολούθησε σχετική ανοδική αντίδραση, που έστω και εν μέσω διακυμάνσεων έφερε το δείκτη αρκετές φορές με θετικό πρόσημο μέχρι τις 1553,12 μονάδες, στις 17:00 βρέθηκε στις 1549,37 μονάδες και μετά τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1545,4 με απώλειες 0,23%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 94 εκατομμύρια (σαφώς μειωμένος) από τα οποία τα 4,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Διόλου ικανοποιητική η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές έναντι 136 πτωτικών και 24 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5% έως 10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v