Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα βουτιά με την ΕΤΕ στα 9,84 ευρώ

Ο ΓΔ απέχει πλέον 81 μονάδες από τα χαμηλά της 31/3/2003, ενώ στο 2009 υποχωρεί 13,3%. Σε νέα χαμηλά οι τράπεζες, στο -7,17% η ΕΤΕ  που "βλέπει" τα 9 ευρώ. Ποιές οι απώλειες των τραπεζών από τα υψηλά.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τοο late to sell? Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν όσοι ασχολούνται με τα δρώμενα στη Σοφοκλέους και κυρίως με τοποθετήσεις σε τραπεζικούς τίτλους, καθώς η εικόνα που παρουσίασε σήμερα του τραπεζικό ταμπλό έδειξε ότι η πτώση μόλις ξεκίνησε.

Ο τίτλος της Εθνικής συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και βρέθηκε σε μονοψήφιο νούμερο, κάτι που είχε να συμβεί από τις 23/6/2003.

Μετά το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ απέχει μόλις 81 μονάδες από τα χαμηλά της 31/3/2003.

Επίσης, μια προσεκτικότερη ματιά θα παρατηρούσε μάλλον εύκολα ότι και στον καινούργιο χρόνο, ο τραπεζικός δείκτης στην πτώση «τρέχει» γρηγορότερα από τον γενικό.

Έτσι από τις 31/12/08 ο ΓΔ καταγράφει απώλειες 13,3%, ενώ οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη φτάνουν το 27,9%. 

Αξίζει αναφοράς ότι η Alpha Bank από το σχετικά πρόσφατο υψηλό κλείσιμο των 25,96 ευρώ (14/11/07) καταγράφει απώλειες 82,51%.

Η Εθνική από τα 46,07 ευρώ (31/10/07) οι απώλειες φτάνουν το 78,64%. Για την Αγροτική Τράπεζα, από τα 6,15 ευρώ (υψηλότερο κλείσιμο 23/2/2006) οι απώλειες φτάνουν στο 82,93%.

Για τη Eurobank, από το υψηλότερο πρόσφατο κλείσιμο των 27,24 ευρώ (21/5/2007) οι απώλειες φτάνουν στο 84,73% και τέλος για την Πειραιώς από τα 28,44 ευρώ (πρόσφατο υψηλότερο κλείσιμο 7/11/2007) οι απώλειες αγγίζουν το 85,44%.

Η έλλειψη αυτοεκτίμησης που χαρακτηρίζει τη Σοφοκλέους και η εικόνα εγκατάλειψης στο τραπεζικό ταμπλό ασφαλώς και... επιχορηγήθηκαν και από τη έκθεση της Citigroup που βλέπει ζημιές μετά φόρων έως και 10,9 δισ. για Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, από τα εκκρεμή δάνεια που υφίστανται σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη και η οποία πρόβλεψη αν επαληθευθεί θα επηρεάσει δραματικά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών.

Σε αντίθεση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που επέδειξαν κάποιες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης μετά τις ειδήσεις για νέα κεφαλαιακή στήριξη στις τράπεζες των ΗΠΑ, η όποια ανοδική αντίδραση ση Σοφοκλέους και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη κράτησε μέχρι τις 10:45.

Από εκεί και πέρα ο δείκτης όχι μόνο ακολούθησε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση, αλλά έκλεισε εξαιρετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας, αφού οι δημοπρασίες επιδείνωσαν την αρνητική εικόνα.

Παραμένοντας στο τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να αναφερθεί ότι με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο οι Αττικής και Ελλάδος και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Aspis Bank και Marfin Egnatia.

Στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Εθνική, Αγροτική, Κύπρου, MIG και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι μετοχές των Αγροτικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης (-5,89%) επέστρεψε στον Απρίλιο του 2003 με την αμέσως επόμενη στήριξη να οριοθετείται στις 1283 μονάδες.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση όσον αφορά την κατανομή του ημερήσιου τζίρου, με περίπου το 87% να το απορροφούν οι τίτλοι του FTSE και το 12% αυτοί του FTSEM.

Όσον αφορά τον 20αρη μόνος τίτλος με θετικό πρόσημο και κέρδη 2,34% αυτός της Intralot. Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 7% για Αγροτική, Εθνική και MIG, του 6% για την Alpha Bank και του 5% για Eurobank, MPB, TT και Μυτιληναίο.

Ακολούθησαν με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων Πειραιώς και Coca Cola, των τριών ποσοστιαίων μονάδων Κύπρου και ΟΤΕ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρας, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Τιτάνας.

Με δεδομένο ότι και οι τελευταίοι συγκρατημένα αισιόδοξοι μάλλον τελειώνουν, ο πρώτος λόγος παραμένει σε αυτούς που εκτιμούν και υποστηρίζουν ότι η τραπεζική και πιστωτική κρίση όχι μόνο δεν πλησιάζει προς το τέλος της, αλλά αντίθετα βρίσκεται στα μέσα ενός εφιαλτικού κύκλου, ενώ μέρα με τη μέρα τα πράγματα θα χειροτερεύουν.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE ασφαλώς η τελευταία στήριξη οριοθετείται στις 722 μονάδες, καθώς από εκεί και χαμηλότερα δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κινήσεις stop loss και τα χαρτοφυλάκια «βραδέων αντανακλαστικών».

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε ανοδικά όχι μόνο γύρισε γρήγορά σε αρνητικό πρόσημο, αλλά έκλεισε πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό και συγκεκριμένα στις 1548,99 μονάδες με απώλειες 3,26%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 1-03 εκατομμύρια από τα οποία τα 3,μ8 αφορούσαν πακέτα.

Κακή η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 138 πτωτικών και 28 τίτλοι με απώλειες από 5% έως 16,67 %.

Τέλος, όσον αφορά τη μετοχή της Εθνικής, η συμπεριφορά της οποίας σήμερα γέμισε με ανησυχίες το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, αν διασπαστεί καθοδικά η στήριξη στα 9,7 ευρώ η επόμενη οριοθετείται στα 9,00 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v