Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το αρνητικό κλίμα στις αγορές δείχνει πτώση

Οι πιέσεις σε Wall, Ασία και ευρωαγορές προμηνύουν πτώση και στη Σοφοκλέους. Υπό πίεση η Εθνική στα 11 ευρώ, αγώνας για να σωθούν τα 5 ευρώ στην Alpha. Κρίσιμες οι 783 μονάδες για τον 20άρη. Πιθανά αντίβαρα ΟΤΕ, 3Ε, EFG.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η Γερμανία είναι πρόθυμη να ενισχύσει ακόμα και το ΔΝΤ αν κριθεί απαραίτητο, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα.

Πριν από λίγο τα συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε σημαντικά χαμηλότερο άνοιγμα για τον Δείκτη, μέχρι και 2,1% προς τις 4.121 μονάδες. Και πάλι κοντά στην έσχατη στήριξη ο DAX, τη στιγμή που μερίδα του Γερμανικού Τύπου επιφυλάσσεται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η οικονομία τις χώρας τους από το άνοιγμα τραπεζικών ομίλων, επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Αναπαράγουμε, κάτι που διαβάσαμε τελευταία στην SudDeutsche Zeitung (και αναφέραμε στον χθεσινό Εκηβόλο) πως στη ζώνη της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν εκτεθεί περίπου 3 τρισ. ευρώ σχεδόν αποκλειστικά από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και συμφέροντα. Θα φανεί εάν Γερμανοί και λοιποί ευρωπαίοι (πλην εγγλέζων) θα μπορέσουν να διαχειριστούν την εξ ανατολών επερχόμενη θύελλα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει επί… ξυρού ακμής, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε αντίδραση με «κόντρα» την Εθνική.

Μένει να φανούν κατά συνέπεια από την αρχή της συνεδρίασης οι αντοχές των ανθρώπων της Εθνικής, με τη μετοχή να έχει κάνει ενδοσυνεδριακά χαμηλό στα 10,60 ευρώ (18/2) και 10,84 ευρώ (19/2).

Η Εθνική μετρά ένα αρνητικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων με συναλλαγές περίπου 15 εκατ. ευρώ (συνολικής αξίας κοντά στα 150 εκατ. ευρώ).

Δεν είναι λίγη η προσφορά που βγαίνει κυρίως από το γνωστό μας χαρτοφυλάκιο και που σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των ανθρώπων της Εθνικής έχει «ουρά» πωλήσεων.

Σήμερα θα κληθεί να επιβεβαιώσει (ή όχι) η Alpha Bank το ενδεχόμενο μετάθεσης για αργότερα υποχώρησης της μετοχής κάτω από τα 5-4,9 ευρώ.

Για την διαγραμματική απεικόνιση κυρίως της Πειραιώς στα 4,52 ευρώ και λιγότερο της Eurobank στα 4,66 ευρώ, η θέση μας είναι γνωστή.

Επικίνδυνα κοντά στα 20 ευρώ διαμορφώνεται και ο ΟΠΑΠ, με τη μετοχή του Οργανισμού να δίνει χθες χαμηλό στα 19,80 ευρώ, τη στιγμή που στην ΔΕΗ κατοχυρώνονται προσεκτικά κερδοφόρες θέσεις. Σημειωτέον πως η μετοχή της Επιχείρησης αποδίδει 12,4% τον τελευταίο μήνα και 43,5% από τα χαμηλά των 9,06 ευρώ στο τρίμηνο.

Εάν στην αρχή της συνεδρίασης δεν χαθούν οι 783,2 μονάδες για τον FTSE 20, τότε η αγορά μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο στη συνέχεια. Τουλάχιστον σε μια εξισορρόπηση της τάσης για τον Γενικό Δείκτη (στήριξη οι 1.558,6 μονάδες) και συγκεκριμένων μετοχών του 20άρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v