Σήμερα στη Βουλή το «πραξικόπημα» για την Ε.Κ.

Άρον-άρον καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή την αλλαγή σύνθεσης του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς, για να μειωθούν οι αντιδράσεις. Εκτός μένουν οι εκπρόσωποι των φορέων, πλήρης ο έλεγχος της ανεξάρτητης αρχής από την κυβέρνηση.

Σήμερα στη Βουλή το «πραξικόπημα» για την Ε.Κ.
Με… συνοπτικές διαδικασίες και ημέρα Παρασκευή (σήμερα), χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάταξη για ριζικές αλλαγές στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Δεδομένου ότι η ουσία των αλλαγών αφορά στην κατάργηση των εκπροσώπων των φορέων της αγοράς (επιχειρήσεων, χρηματιστών, διαχειριστών επενδύσεων και τραπεζιτών) από τη σύνθεση του Δ.Σ. της Επιτροπής, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι κατατίθεται με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να περάσει με όσο το δυνατόν μικρότερο περιθώριο αντιδράσεων.

Συμπληρώνουν δε με νόημα ότι μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η συγκεκριμένη «πραξικοπηματική» αλλαγή γίνεται σε περίοδο κρίσης, κατά την οποία τα αντανακλαστικά των επιχειρήσεων είναι μειωμένα, ενώ -ίσως το σπουδαιότερο- οι εκπρόσωποι του πανίσχυρου τραπεζικού κλάδου βρίσκονται σε καθεστώς «κρατικής στήριξης» που συνεπάγεται μειωμένη διαπραγματευτική θέση απέναντι στην κρατική εξουσία.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Παπαθανασίου φαίνεται να έχει διαμηνύσει σε φορείς της αγοράς ότι θα υπάρξει περιθώριο διαβούλευσης… μετά την κατάθεση της διάταξης στη Βουλή (!), γεγονός που μάλλον αυξάνει παρά μειώνει τις αντιδράσεις.

Παράγοντες της Κεφαλαιαγοράς φέρονται να θέτουν ως αιτιολογία της αλλαγής τη μεγαλύτερη ευχέρεια που θα έχει το Δ.Σ. στην επιβολή κυρώσεων, αλλά και τη σύνθεση των κεφαλαιαγορών σε ανεπτυγμένες αγορές (που τουλάχιστον στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μόνο δικηγόρους).

Ωστόσο, αντιλέγουν παράγοντες της αγοράς, στην ελληνική πραγματικότητα κατ' αρχάς σπανίζουν οι επαγγελματίες με εξειδικευμένη γνώση των αγορών, είναι δε βέβαιο ότι κι αν τοποθετηθούν αποκλειστικά δικηγόροι γνώστες των αγορών, θα υπάρξουν σημαντικότατες συγκρούσεις συμφερόντων.

Κι από την άλλη, γνωρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, εκφράζουν εξαιρετικά έντονη ανησυχία για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τυχόν τοποθέτηση προσώπων με πολιτικά κριτήρια -και επακόλουθο απόλυτο έλεγχο (σ.σ. διότι έλεγχος υπάρχει ήδη σε μεγάλο βαθμό)- της σύνθεσης και ενδεχομένως των αποφάσεων της Ε.Κ., με τα πολιτικά κίνητρα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σημειωτέον ότι πρόθεση του υπουργείου είναι στις θέσεις των εκπροσώπων των φορέων να διορίζονται πρόσωπα επιλογής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Δείτε το χθεσινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v