Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από μια… κλωστή κρέμονται ΧΑ και αντίδραση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι αγορές. Έσχατη άμυνα για την Alpha τα 5 ευρώ, με την Εθνική να προσπαθεί να αποφύγει τιμές κάτω των 10,60 ευρώ. Πάντα πιθανή μια ανοδική αντίδραση, εάν δοθεί αργότερα ανάλογο σήμα από τη Wall Street.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κράτησε και χθες τις 7.500 μονάδες ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά «έγραψε» τις 7.479,9 μονάδες για να κλείσει τελικά οριακά θετικά στις 7.555,6 μονάδες.

Παρακολουθώντας τις αγορές πάντα με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση βασικών δεικτών και μετοχών, φαίνεται, σημειώνουν ορισμένοι παίκτες, ότι στη Wall επιχειρείται σχηματισμός αναστροφής της καθοδικής κίνησης του τύπου –όπως σημειώνουν- ανάστροφος κεφαλή και ώμοι.

Κατά την εκτίμησή τους ο σχηματισμός αυτός δεν έχει λυθεί, μέχρι και χθες το βράδυ, ανοδικά. Γι’ αυτό υποστηρίζουν πως εάν ο δείκτης και αναφέρονται πάντα στον Dow Jones, δεν επιτύχει την ανοδική του αντίδραση, τότε θα πρέπει να περιμένουμε επιτάχυνση της καθοδικής κίνησης που θα μπορούσε να ξεκινήσει από την ευρύτερη περιοχή των 7.500 μονάδων.

Στην δεύτερη περίπτωση της καθοδικής διάσπασης της κρίσιμης αυτής περιοχής στήριξης, επιταχύνονται οι εξελίξεις και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες 30-40 συνεδριάσεις να έχουμε ολοκλήρωση της πτώσης και τη δημιουργία σημαντικού χρηματιστηριακού πυθμένα.

Αυτά πάντα οσον αφορά στον Dow Jones.

Γιατί στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης δίνει ήδη ένα «κλείσιμο» από τις 1.600 μονάδες και αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα ορισμένους παίκτες είναι η επικίνδυνη προσέγγιση των 5 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank.

Η μετοχή έκανε χθες ελάχιστο ημέρας στα 4,94 ευρώ και σύμφωνα με την ομάδα της eZMarket η προσέγγιση για τρίτη φορά της περιοχής των 5 ευρώ φέρνει την εισηγμένη αντιμέτωπη με την… στιγμή της αλήθειας.

Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 5 ευρώ σηματοδοτεί, τουλάχιστον όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα της μετοχής, την απαρχή μιας μεγάλης περιπέτειας για μετοχή και βεβαίως τον όμιλο.

Προβληματική όμως δείχνει, από τη στιγμή που διασπάστηκε καθοδικά η στήριξη των 11,24 ευρώ, η τεχνική απεικόνιση και της Εθνικής. Η τιμή διαμορφώνεται ακριβώς στα 11 ευρώ, με χθεσινό χαμηλό στα 10,60 ευρώ και τον μεγάλο ξένο πωλητή να φέρεται πως έχει ακόμα αρκετές μετοχές για ρευστοποίηση.

Πρακτικά και η σημερινή συνεδρίαση εθεωρείτο εξ αρχής κρισιμότατη και για την βραχυπρόθεσμη τάση δεικτών, μετοχών.

Μένει να φανεί εάν Dow Jones και S&P 500 μπορούν να αντιδράσουν σήμερα με βάση τις 7.500 και 788 μονάδες αντίστοιχα, ή εάν θα οδηγηθούμε προς την επιβεβαίωση ίσως του τελευταίου μεγάλου καθοδικού κύκλου και γι’ αυτόν τον λόγο βίαιου, με ακραίες διακυμάνσεις και με στοιχεία πανικού.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v