Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Η νέα εποχή των Ελλήνων!

Αργά αλλά σταθερά το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς τη νέα εποχή όπου οι πρώην ακόλουθοι των εξελίξεων θα μετατραπούν σταδιακά σε ισότιμους παίκτες. Τι ανατέλλει. Δυνατότητες και περιορισμοί.

Σοφοκλέους: Η νέα εποχή των Ελλήνων!
Μια νέα εποχή ανατέλλει στη Σοφοκλέους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναπολούν την εποχή όπου το ελληνικό στοιχείο, δηλαδή τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και οι ιδιώτες, έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ήταν η εποχή όπου η μαζική είσοδος της επονομαζόμενης μαρίδας, δηλαδή των μικροεπενδυτών, στη Σοφοκλέους έδινε αφενός μεν την ευκαιρία στους θεσμικούς να ρευστοποιήσουν, καταγράφοντας υπεραξίες, αφετέρου δε σηματοδοτούσε την τελευταία φάση του ανοδικού κύκλου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε πολλά άλλαξαν.

Η Σοφοκλέους έγινε μέλος του κλαμπ των ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών, αλλά οι προσδοκίες που υπήρχαν αρχικά για εισροές πακτωλού κεφαλαίων από το εξωτερικό γρήγορα διαψεύστηκαν.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας οι ελληνικές μετοχές έμειναν στα αζήτητα και οι τιμές τους κατρακύλησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο νέος ανοδικός κύκλος που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003 σημαδεύτηκε από τη σταδιακή είσοδο των ξένων κεφαλαίων και από την έξοδο πολλών ελληνικών.

Οι υπερβολές του 1999 πλήγωσαν τον μέσο Έλληνα ιδιώτη μικροεπενδυτή ή κερδοσκόπο, διώχνοντάς τον από τη Σοφοκλέους, ενώ η σπουδή των τραπεζών να απορροφήσουν τις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου στέρησαν από το ελληνικό χρηματιστήριο μια σημαντική εγχώρια αγοραστική δύναμη.

Όμως, το κυνήγι των αποδόσεων, η υπερβάλλουσα ρευστότητα και το στόρι ορισμένων ελληνικών εταιριών, π.χ. τραπεζών, βοήθησαν να υπεραντισταθμιστούν οι ρευστοποιήσεις των Ελλήνων από τις αγορές των ξένων.

Εδώ και καιρό φαίνεται ότι έχουμε μπει σε μια νέα φάση που χαρακτηρίζεται από σταδιακή αποχώρηση των ξένων χαρτοφυλακίων με ταυτόχρονη αύξηση θέσεων από ελληνικά κεφάλαια.

Αυτό αποδεικνύεται από τη μείωση της συμμετοχής των ξένων στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάτω από το 48% στα τέλη του 2008.

Επιπλέον, το ποσοστό των ξένων στη συναλλακτική δραστηριότητα υποχωρεί προς το 50%, την ίδια στιγμή που αυξάνεται των Ελλήνων.

Είναι λογικό να περιμένει κάποιος ότι αυτή η τάση δεν πρόκειται να αλλάξει το προσεχές διάστημα.

Επομένως, η συμμετοχή των ξένων τόσο στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών όσο και στη συναλλακτική δραστηριότητα θα μειώνεται και των Ελλήνων θα αυξάνεται.

Είναι όμως λογικό να περιμένει κάποιος ότι όταν τα εγχώρια χαρτοφυλάκια πάρουν το πάνω χέρι στη συναλλακτική δραστηριότητα θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των τιμών αρκετών μετοχών.

Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης μεγάλης τραπεζικής χρηματιστηριακής εταιρίας εκτιμά ότι αυτό θα γίνει όταν οι δύο πλευρές φτάσουν να έχουν το 50% των συναλλαγών.

Σε αυτή την περίπτωση γεγονότα όπως απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό κ.λπ., που τρομάζουν τους έξω, θα έχουν λογικά μικρότερη επίδραση γιατί οι εγχώριοι παίκτες δεν αντιδρούν ανάλογα.

Επιπλέον, οι απόλυτες αποτιμήσεις των εγχώριων εταιριών θα παίζουν πιθανόν μεγαλύτερο ρόλο στις αγοραπωλησίες των μετοχών σε σχέση με τις συγκριτικές αποτιμήσεις και το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές σε σχέση με σήμερα.

Όμως, το μεγάλο στοίχημα των εγχώριων δυνάμεων θα είναι να κινητοποιήσουν ένα μικρό μέρος των εγχώριων καταθέσεων προς τη μεριά του χρηματιστηρίου.

Πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο αποκαλύπτεται από τα στοιχεία του Αποθετηρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την περυσινή χρονιά.

Οι πωλήσεις ελληνικών μετοχών από ξένους ξεπέρασαν τις αγορές κατά 3,9 δισ. ευρώ, ενώ οι αγορές από ελληνικά χαρτοφυλάκια ξεπέρασαν τις πωλήσεις κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Κοινώς, το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές αντιστοιχεί σε 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή σε λιγότερο από το 0,7% του συνόλου των εγχώριων καταθέσεων στις τράπεζες που ξεπερνούν τα 250 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, αρκούσε να στραφεί λιγότερο από 1% του συνόλου των ελληνικών καταθέσεων στη Σοφοκλέους για να σταθεροποιηθούν οι μετοχές και ίσως να κέρδιζαν σημαντικό έδαφος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε συνθήκες κρίσης και αβεβαιότητας κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο.

Αν όμως δοθούν κάποια φορολογικά κίνητρα, τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίσουν να υποχωρούν και το οικονομικό κλίμα σταθεροποιηθεί, θα μπορέσει κάλλιστα όχι μόνο το 1% αλλά και το 2% και το 3% του συνόλου να στραφεί στη Σοφοκλέους.

Αν μάλιστα υποβοηθηθεί από τοποθετήσεις ασφαλιστικών φορέων, θα είναι ακόμα καλύτερα.

Όπως και να έχει, η νέα εποχή στη Σοφοκλέους είναι εδώ.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v