Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κινήσεις στις 1600 περιμένοντας τη Wall

Κρατά τις 1.600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Με την ETE στα 11,12 ευρώ και βοήθειες από 3E, ΟΤΕ, Eurobank, ΔΕΗ, Κύπρου, MIG, και λοιπές δυνάμεις του 20άρη. Σε ανοδική αντίδραση μέχρι και 1% παραπέμπουν τα ΣΜΕ της Wall.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Δυο παράμετροι μετρούν, κατά την εκτίμησή μας, όσον αφορά στη βραχυμεσοπρόθεσμη τάση.

Η πρώτη, που επηρεάζει άμεσα την τάση το πολύ τριών συνεδριάσεων, σχετίζεται με την προεξόφληση ανοδικής αντίδρασης των Dow Jones και S&P 500 κατά 0,7% και 1% αντίστοιχα, τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης.

Η δεύτερη αφορά στο… μπλόκο του υπουργείου Οικονομίας σε τράπεζες για μέρισμα σε μετρητά. Σύμφωνα με την αναφορά της Ελενας Λάσκαρη, οι όμιλοι που έχουν κάνει χρήση του πακέτου των 28 δισ. μπορούν να διανείμουν μέρισμα μόνο με τη μορφή μετοχών.

Θα σταθούμε στην δεύτερη… παράμετρο, καθώς πρόκειται για μια σχεδόν άμεση και δραστική παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας, κίνηση που δεδομένης της συγκυρίας μπορεί να έχει και δεύτερη ανάγνωση.

Εχει όμως ενδιαφέρον πως σε αυτή τη φάση της κρίσης, ορισμένοι, εν προκειμένω ο Γιάννης Παπαθανασίου και η ομάδα του και βεβαίως ο διοικητής της ΤτΕ, έχουν τον πρώτο λόγο και πετυχαίνουν να περάσουν τις θέσεις τους στο Σύστημα.

Αυτό, πάντα κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί ένα κατ’ αρχήν εχέγγυο για τη συνέχεια.

Βραχυπρόθεσμα και σε ορίζοντα πάντα το πολύ μέχρι τρεις συνεδριάσεις, δυνάμεις της αγοράς φαίνεται να «παλεύουν» γύρω από την περιοχή των 1.600 μονάδων.

Η Εθνική κρατά υψηλότερα των 11 ευρώ με συναλλαγές περίπου 15 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 52 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν ΟΠΑΠ και 3E, με επίσης αυξημένο τζίρο 7,1 εκατ. και 4,6 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της 3E να δείχνει πως βρίσκει βάση στα χαμηλά των 8 ευρώ.

Ακολουθούν με ανοδική φορά ΟΤΕ (10,20 ευρώ), Eurobank (4,56 ευρώ), ΔΕΗ (13,02 ευρώ), Κύπρου (1,97 ευρώ), MIG (2,60 ευρώ), αλλά και Marfin Popular, Intralot, Τιτάν, ΕΛΠΕ, ΤΤ και Motor Oil από τον FTSE 20.

Ενθαρρυντική ένδειξη το πλήθος των μετοχών του 20άρη που αντιδρούν, βέβαια με μέτριες συναλλαγές, αλλά και αυτές καλές είναι.

Στην Alpha Bank βγαίνει σταθερή προσφορά σε τιμές λίγο υψηλότερα των χαμηλών ημέρας (5,04 ευρώ) έως και τα 5,12 ευρώ. Στην Alpha Bank έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 670.000 τεμαχίων, ενώ τις προηγούμενες επτά συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις (9-17/2), ο μέσος ημερήσιος τζίρος κυμαίνονταν στο περίπου 1 εκατ. τεμάχια ανά ημέρα. Διόρθωση που ξεκινά από την τοπική κορυφή των 5,9-5,86 ευρώ και φθάνει μέχρι το χθεσινό χαμηλό των 4,94 ευρώ.

Στο περίπου 1 προς 1 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές, με αρκετές μετοχές από τον μεσαιομικρό χώρο να αντιδρούν υψηλότερα. Ξεκινώντας από την Αττικάτ (0,28 ευρώ), τις Altec, ΑΕΓΕΚ και Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, την Intrakat, για ακόμα μια συνεδρίαση τον Παρνασσό, τη Σέλμαν, τη Ναυτεμπορική και τον Χατζηιωάννου, μέχρι τον ΟΛΘ, Proton Bank, Κλουκίνα-Λάππα, Τράπεζα Αττικής, Lamda Development, Ελτον και ακόμα ορισμένων από αυτή την κατηγορία.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν οριακά πάνω από τις 1.600 μονάδες, χωρίς να έχει χάσει την τελευταία ώρα το εύρος διακύμανσης με χαμηλό ημέρας τις 1.590,4 και μέγιστο τις 1.610,5 μονάδες. Διακύμανση, που πρακτικά επιχειρείται να εξαντληθεί μέσα σε σχετικά στενό εύρος 20 μονάδων, με αισθητά χαμηλότερο, απ’ ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις, τζίρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v