Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έτοιμος" για βραχυπρόθεσμη στάση ο χρυσός!

Το ράλι του χρυσού έχει δημιουργήσει προσδοκίες και περισσότερους οπαδούς καθώς οι παραδοσιακές επενδύσεις συνεχίζουν να απογοητεύουν. Όμως, η βραχυπρόθεσμη πορεία μπορεί να κρύβει παγίδες.

Έτοιμος για βραχυπρόθεσμη στάση ο χρυσός!
Σύμφωνα με τον «γκουρού» των εμπορευμάτων κ. Jim Rogers, το μικρότερο σε διάρκεια ράλι στην αγορά εμπορευμάτων διήρκεσε 15 χρόνια και το μεγαλύτερο 23 χρόνια.

Με δεδομένο ότι το ράλι της τιμής του χρυσού ξεκίνησε το 1999 είναι ακόμη νέον αφού μόλις μπήκε στον 10ο χρόνο του.

Αν η ιστορία είναι σωστός οδηγός για το μέλλον, το ράλι του χρυσού έχει τουλάχιστον 5 ακόμη χρόνια ζωής.

Υπάρχουν κι άλλα σημάδια που υποστηρίζουν ότι ο χρυσός έχει ακόμη δρόμο να διανύσει σύμφωνα με τους οπαδούς του.

Η τιμή του χρυσού παίρνει τα πάνω της όταν το δολάριο πέφτει και υποχωρεί συνήθως όταν το δολάριο ανατιμάται.

Ο χρυσός πήγε από τα 282 δολάρια η ουγκιά στα 502 δολάρια, που μεταφράζεται σε κέρδη 78% μέσα σε διάστημα 21 μηνών την περίοδο 1985 - 1987 όπου το δολάριο υποχώρησε.

Όμως, ο χρυσός συνέχισε να αναρριχάται σε υψηλότερα επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες που το δολάριο κέρδιζε έδαφος έναντι του ευρώ.

Με άλλα λόγια, η ισχυροποίηση του δολαρίου δεν εμπόδισε το πολύτιμο μέταλλο να καταγράψει κέρδη, αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς.

Για τους οπαδούς του χρυσού υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Η τιμή του χρυσού, αν αναπροσαρμοστεί για τον πληθωρισμό, σε πραγματικούς όρους είναι χαμηλότερα από την τότε τιμή-ρεκόρ των 875 δολαρίων όπου είχε ανέβει όταν τα σοβιετικά τανκς είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν το 1980.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος ότι μια ουγκιά χρυσού αγοράζει σήμερα πάνω από 22 βαρέλια πετρέλαιο όταν ο μέσος όρος των τελευταίων 60 χρόνων είναι κοντά στο 15.

Πιθανόν αυτό δείχνει ότι η τιμή του αργού θα πρέπει να ανέβει αντί να πέσει η τιμή του χρυσού.

Όμως, οι προαναφερθέντες τρόποι μέτρησης της δίκαιης τιμής του χρυσού έχουν περισσότερο μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα παρά βραχυπρόθεσμο.

Βραχυπρόθεσμα, ο χρυσός είναι έτοιμος για στάση, υποστηρίζουν ακόμη και οπαδοί του.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι ο χρυσός θεωρείται μεν καλή επένδυση σε περιόδους αβεβαιότητας και κρίσης, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του τον Οκτώβριο όπου η κρίση μαινόταν.

Για όσους δεν το θυμούνται, ο χρυσός έκανε ράλι φτάνοντας στην τιμή-ρεκόρ των 1.033 δολαρίων η ουγκιά τον Μάρτιο του 2008 για να μπει εν συνεχεία σε καθοδική τροχιά, πέφτοντας στο χαμηλότερο σημείο τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι σήμερα έχει κάνει ράλι της τάξης του 40%.

Ένα άλλο σημάδι διόρθωσης είναι ότι το 60% των εξειδικευμένων newsletters στις ΗΠΑ συνιστά τον χρυσό για αγορά όταν ο μέσος όρος είναι κοντά στο 32%, σύμφωνα με το Hulbert’s Financial Digest που τα παρακολουθεί.

Επιπλέον, οι περισσότεροι κερδοσκοπικοί λογαριασμοί ποντάρουν σε άνοδο του χρυσού.

Ο χρόνος θα δείξει αν οι συγκεκριμένοι ταύροι έχουν δίκιο ή απλώς φοβούνται μην πάει ο χρυσός πάνω από τα 1.000 δολάρια η ουγκιά και ξαναπέσει σηματοδοτώντας την ύπαρξη δύο κορυφών (double top), που στη γλώσσα της τεχνικής ανάλυσης δεν θεωρείται καλό σημάδι.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v