Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη με "κόντρα" την Εθνική

Κέρδη μετά την αρνητική υπερβολή των προηγούμενων ημερών στο ΧΑ, με την ΕΤΕ, που ηγήθηκε αρχικά της ανάκαμψης, να υποκύπτει στο τέλος. Σημαντικά κέρδη για 3E, MIG, Eurobank, OTE. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΑΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Πάντως τις πρώτες εντυπώσεις κέρδισαν και σήμερα οι πωλητές στην μετοχή της Εθνικής.

Σε επικίνδυνο “στοίχημα” εξελίσσεται η πρόβλεψη ακόμα και για την βραχυπρόθεσμη τάση και η εικόνα στο ταμπλό για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (και αν έχουν κοπάσει κάπως τα “μποφόρ” στις διεθνείς Αγορές) θα διαμορφωθεί από τις “αψιμαχίες” μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι η Αγορά έχει εισέλθει σε “υπερπουλημένη” περιοχή και “χρωστά” μία ανοδική αντίδραση (αγνώστου διαρκείας) και αυτών που “βλέπουν” μπροστά τους τον Τιτανικό και εκτιμούν ότι και στις τρέχουσες αποτιμήσεις το ρίσκο περαιτέρω υποχώρησης μοιάζει σαφώς μεγαλύτερο από αυτό μιας “αξιοπρεπούς” ανοδικής κίνησης.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε μία κίνηση πέριξ των 1600 μονάδων που δεν ξεπέρασε σε ημερήσιο εύρος τις 28 μονάδες, ενώ σχετικό επιλεκτικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε σε άκρως μεμονωμένους τίτλους, κυρίως από σχήματα που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε καθαρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και τα οποία “ποντάρουν” σε κάποιου είδους αντίδραση μετά την αρνητική υπερβολή που έχει προηγηθεί (όπως εκτιμούν).

Ασφαλώς και η είδηση της ημέρας ήταν η επικείμενη κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία μέρισμα μόνο με τη μορφή μετοχών και όχι ρευστού θα μπορούν να διανείμουν οι Τράπεζες που έχουν κάνει χρήση του “πακέτου” των 28 δισ. ευρώ και την οποία προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Παπαθανασίου (η απαγόρευση θα προβλέπεται μόνο για τη χρήση του 2008).

Παράλληλα, για όσες Τράπεζες έχουν κάνει χρήση του “πακέτου” θα ορίζεται ότι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα για επαναγορά ιδίων μετοχών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο “πακέτο” στήριξης δεν συμμετέχουν Κύπρου, MPB, Εμπορική (πολύ δύσκολα θα διανείμει μέρισμα για την χρήση 2008) και ασφαλώς η Τράπεζα Ελλάδος, ενώ υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο ΣΜΕΧΑ.

Ασφαλώς το πρώτο σκέλος της είδησης θα τιμολογηθεί δεόντως από τα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούνται βάσει των μερισματικών αποδόσεων και τα οποία συνήθως είναι βραδέων “αντανακλαστικών”.

Επίσης σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο, η εν λόγω τροπολογία, θα έχει στα perpetual ομολογιακά των Τραπεζών.

Καθίσταται προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη ίσως και να δίνει επενδυτικό αβαντάζ στις υπόλοιπες εισηγμένες που θα συνεχίσουν να διατηρούν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, ενώ στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και με γνώμονα τα εκτιμώμενα μερίσματα δεν αποκλείεται να σημειωθούν σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές ίσως αξίζει υποσημείωσης η σημαντικά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση στο δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιανουάριο, καθησυχάζοντας όσους εξέφραζαν φόβους πως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινδύνευε να πέσει στην "παγίδα" του αποπληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών παραγωγού για τελικά προϊόντα ενισχύθηκε 0,8%, σε αναπροσαρμοσμένη βάση, μετά την "βουτιά" 1,9% του Δεκεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires περίμεναν άνοδο 0,3%.

Αντίθετα, στις -41,3 μονάδες ανακοινώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed (εκτ. -25)

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής που θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ηγήθηκε της ανοδικής προσπάθειας, όμως μετά τις 16.29 οι εν δυνάμει πωλητές ανέλαβαν πρωτοβουλίες και λίγο πριν τις 16.50 ο τίτλος είχε χάσει όλα τα αρχικά κέρδη και είχε γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήλθαν και οι δημοπρασίες που τον έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,45%

Αυτό το τελευταίο δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαίτερα την κίνηση του Δείκτη λόγω της διάθεσης σχετικής υπεραπόδοσης που εμφάνισαν κάποιοι άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι, όπως Coca-Cola, MIG, Eurobank και ΟΤΕ, ενώ για τους λάτρεις των στατιστικών σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η μετοχή της Αγροτικής.

Ξεκινώντας από τον 20αρη, και εκτός της Εθνικής (-1,45%) και της Αγροτικής (-1,74%), με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισε η Βιοχάλκο, με αρνητικό πρόσημο η Πειραιώς, ενώ αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίου, Κύπρου, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ΜΡΒ.

Αντίθετα, στις πρώτες θέσεις των θετικών πρωταγωνιστών και με διαθέσεις σχετικής αντίδρασης μετά την πίεση των τελευταίων ημερών Coca Cola (+6,5%), OTE (+5,21%), ΜΙG (+5,81%) και Eurobank (+3,56%).

Επίσης, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% Ελληνικά Πετρέλαια και Intralot, αξιοσημείωτα κέρδη για Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τιτάνα και θετικό τελικό κλείσιμο για την Alpha Bank.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, παραμένει καταρχήν ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 820 μονάδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 830 και 840-845 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση τυχόν υποχώρηση χαμηλότερα των 800 μονάδων επαναφέρει τουλάχιστον τις τεχνικές ανησυχίες.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17:00 βρέθηκε στις 1613,52 μονάδες, οι πρώτες δημοπρασίες τον έφτασαν στο υψηλό ημέρας των 1618,18 μονάδων, αλλά η αρνητική έκπληξη από την Εθνική τον έκλεισε στις 1615,06 μονάδες με κέρδη 1,63%, ενώ ο τζίρος σαφώς μειωμένος, ξεπέρασε τα 103 εκατ. από τα οποία τα 5,4 αφορούσαν «πακέτα».

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 107 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5% έως 15,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v