Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Στο 14,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2008

Το 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 8% σε σύγκριση με το 2007 και διαμορφώθηκε σε 35 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 14,5% του ΑΕΠ (έναντι 14,2% το 2007).

ΤτΕ: Στο 14,5% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2008
Το 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 8% σε σύγκριση με το 2007 και διαμορφώθηκε σε 35 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 14,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΤτΕ.

 Αναλυτικότερα, τον Δεκέμβριο του 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 1.813 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2007 και διαμορφώθηκε σε 3.127 εκατ. ευρώ.

Τον μήνα αυτόν το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά και το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος τον Δεκέμβριο του 2007, ενώ τα ισοζύγια υπηρεσιών και εισοδημάτων δεν εμφάνισαν αξιόλογες μεταβολές.

Ο περιορισμός του συνολικού εμπορικού ελλείμματος κατά 1.115 εκατ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και πλοίων (ύψους 562 και 389 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και στην υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 164 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι εισπράξεις από εξαγωγές εμφάνισαν άνοδο κατά 62 εκατ. ευρώ ή 6%, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 101 εκατ. ευρώ ή 3%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 42 εκατ. ευρώ, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 90 εκατ. ευρώ υπεραντιστάθμισε την πτώση των καθαρών πληρωμών για ταξιδιωτικές και για λοιπές υπηρεσίες κατά 35 και 13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η μικρή υποχώρηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων (κατά 16 εκατ. ευρώ) οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 310 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 415 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007, κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2007 οι εν λόγω πληρωμές περιελάμβαναν και την αναδρομική εισφορά (ύψους 1,1 δισ. ευρώ) που είχε καταβάλει η Ελλάδα στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω της προς τα άνω αναθεώρησης του ΑΕΠ. (Οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την Ε.Ε. περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την Ε.Ε. περιλαμβάνουν τις αποδόσεις - πληρωμές της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.)

Το 2008 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ ή 8% σε σύγκριση με το 2007 και διαμορφώθηκε σε 35 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 14,5% του ΑΕΠ (έναντι 14,2% το 2007).

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των ελλειμμάτων κυρίως του εμπορικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση των πλεονασμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2,5 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 2,9 δισ. ευρώ.

Σε πολύ μικρότερο βαθμό οφείλεται στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 422 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από εξαγωγές της κατηγορίας αυτής αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές για εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων (15,2%) ήταν σχεδόν τριπλάσιος του ρυθμού αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (5,8%). Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 808 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 607 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών κατά 704 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) αυξήθηκαν σημαντικά το 2008 (κατά 2,2 δισ. ευρώ ή 13,3%), καθώς έως και τον Οκτώβριο οι εισπράξεις σε μηνιαία βάση ήταν υψηλότερες απ' ,τι τους αντίστοιχους μήνες τους 2007, ενώ τονΝοέμβριο και τονΔεκέμβριο ήταν μικρότερες.

Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν μόνο κατά 186 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2007, αφού οι ακαθάριστες εισπράξεις (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους) εμφάνισαν περιορισμένη άνοδο (κατά 343 εκατ. ευρώ ή 3%), ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους της Ελλάδας) αυξήθηκαν κατά 157 εκατ. ευρώ (ή 6,3%). Οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 284 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ, κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή σε σημαντικό βαθμό συνδέεται με την άνοδο του τμήματος του δημόσιου χρέους που διακρατείται από κατοίκους εξωτερικού.

Τέλος, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 1,2 δισ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης (κατά 318 εκατ. ευρώ) αλλά και στη σημαντική μείωση των πληρωμών του ίδιου τομέα προς την Ε.Ε. (κατά 1.1 δισ. ευρώ, για τον λόγο που προαναφέρθηκε).


* Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών δημοσιεύονται αναλυτικά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v