Από τη Wall η ...σωτηρία για τη Σοφοκλέους

Από ...τεντωμένη κλωστή κρέμονται οι διεθνείς αγορές -και η Σοφοκλέους- καθώς μια ενδεχόμενη υποχώρηση του Dow Jones κάτω από τις 7.150 μονάδες ανοίγει ...πόρτα στο κενό. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα σταστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Κινδυνεύει να χάσει και τα 2 δολάρια η μετοχή της Citigroup, ενώ 90% χάνει από τα υψηλά της η μετοχή της Bank of America, δύο από τους παραδοσιακούς, πάλαι ποτέ κραταιούς στυλοβάτες του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος βρίσκονται σε τροχιά απαξίωσης, ελεύθερης πτώσης, με τη διαγραμματική απεικόνιση κυρίως της Citigroup να παραπέμπει σε…Κλωνατέξ.

Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη δίνεται μάχη για να αποφευχθεί η άμεση περαιτέρω υποχώρηση του DJIA προς την κρισιμότατη στήριξη των 7150 μονάδων.

Είναι η περιοχή που καλύπτει τουλάχιστον 2 δεκαετίες χρηματιστηριακής ζωής της Wall, ισχυροποιήθηκε ιδιαίτερα το 1997 και αποτέλεσε το έσχατο σημείο άμυνας για τον εν λόγω δείκτη την περίοδο των «Δίδυμων Πύργων».

Για αυτό πολλοί αναλυτές ανησυχούν πως ενδεχόμενη προσέγγιση της εν λόγω περιοχής, πόσο μάλλον καθοδικής διάσπασής της, θα άνοιγε μια…πόρτα στο κενό, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν Αμερικανοί αναλυτές.

Εάν αντιδράσουν DJIA και S&P 500, ο δεύτερος θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 810-815 μονάδες απλά για να δοθεί παράταση ζωής στις αγορές.

Όπως σημειώνουν βραχυπρόθεσμοι παίκτες της αμερικανικής αγοράς παραγώγων, ενδεχόμενη αντίδραση του S&P 500 θα τους έδινε την ευκαιρία να ανοίξουν θέσεις πώλησης από υψηλότερες τιμές και να παίξουν πιεστικότερα στη συνέχεια τον δείκτη προς τις 720-730 μονάδες, και βλέπουν.

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, το γεγονός πως οι αγορές δεν αντιδρούν πειστικά, μετά μάλιστα από ένα τόσο μεγαλοπρεπές…ξύλο, ενισχύει την επιφυλακτικότητα των παικτών για τα χειρότερα.

Τηρουμένων των αναλογιών καταστάσεις παρόμοιες έχουν διαμορφωθεί και στο ΧΑ. Η προσπάθεια «ωραιοποίησης» του Γενικού Δείκτη και του 20αρη δεν πρέπει να ξεγελά και πολλούς.

Με την Alpha Bank να χάνει την κρισιμότατη, όπως επανειλημμένα σημειώνουμε τελευταία, στήριξη των 5 ευρώ, με την Eurobank να υποχωρεί σε νέο ελάχιστο στα 4,38 ευρώ, την ονομαστική αξία της Πειραιώς να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την τρέχουσα και με την Εθνική στα 10,6 ευρώ, σε λίγα πράγματα μπορεί να προσβλέπουν οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες.

Είτε στην περίπτωση που η αγορά συνεχίσει, χωρίς ενδιάμεση ανοδική αντίδραση, προς χαμηλότερα επίπεδα είτε ακολουθήσει άμεσα τον κατηφορικό μονόδρομο, διορατικοί παίκτες εκτιμούν πως έχουμε εισέλθει ίσως στην τελική φάση αυτού του κύκλου διόρθωσης.

Μία φάση που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών, μένει να φανεί σε ποια επίπεδα, μέχρι τις 20 Μαρτίου, το πολύ 10 Απριλίου.

Εάν τα χειρότερα και η καταγραφή νέων χαμηλών σημειωθούν μέσα σ’ αυτή την περίοδο τότε θα μπορούμε να υποθέσουμε πως «βλέπουμε» τα χαμηλά των αγορών.

Σημείου εκκίνησης ενός μεσοπρόθεσμου ανοδικού κύκλου, κατά την εκτίμηση διορατικών παικτών, που όμως δεν θα οδηγεί τις αγορές στην έξοδο της σήραγγας.

Μέχρι τότε όμως βλέπουμε εάν θα επιβεβαιωθούν αυτά που οι τεχνική προσέγγιση των αγορών «φωνάζει» εδώ και πολλές εβδομάδες.

--

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Ο εθισµός στο απαξιωτικό κλίµα και η χαµηλή επενδυτική εκτίµηση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι τίτλοι βάζουν συνεχώς δυσµενέστερες προβλέψεις στο τραπέζι των εκτιµήσεων. Το χειρότερο από όλα είναι ότι κάθε προηγούµενη δυσοίωνη εκτίµηση έχει επιβεβαιωθεί καθιστώντας άκρως επιφυλακτική της αγορά η οποία µόνο απαθής δεν µένει μπροστά στις «εκπλήξεις» που τις επιφυλάσσουν οι διοικήσεις των τραπεζών.

Και όλα αυτά την στιγµή που το short selling σε µετοχές έχει απαγορευθεί αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν µπορεί να αλλάξει την πορεία των αγορών. ?στόσο το κλίµα χρηµατιστηριακής απαξίωσης έχει δηµιουργήσει µεγάλες ευκαιρίες αγορών εκτός χρηµατοοικονοµικού χώρου, τίτλους δηλαδή όπου η ρευστοποιήσιµη αξία τους είναι πολλαπλάσια από την αποτίµηση της αγοράς.

Σε αυτό το κοµµάτι της αγοράς παρατηρείται σταδιακά αποφόρτιση της προσφοράς και καλύτερη εικόνα σε επίπεδο χρηµατιστηριακών αποδόσεων. Ενδεχοµένως η εστίαση σε αυτό το τµήµα της αγοράς να έχει καλύτερα αποτελέσµατα όσο η κατάσταση παραµένει ρευστή στις τράπεζες.

Τεχνικά δεν υπάρχει πλέον κανένα τεχνικό βραχυπρόθεσµο αξιόπιστο επίπεδο στήριξης καθώς οι ζώνες στήριξης του 2003 απέχουν αρκετά χρονικά και αφορούν πολύ διαφορετική σύνθεση του Γενικού ?είκτη. Η επιτάχυνση της πτώσης είναι ένα καλό σηµάδι αφού ο πανικός είναι µια αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση της πτωτικής πορείας.

Από την άλλη πλευρά η συνεχής πίεση έχει δηµιουργήσει προϋποθέσεις αντίδρασης καθώς ο τραπεζικός κλάδος επανήλθε σε υποτιµηµένες ζώνες που προσοµοιάζουν µε αυτές του περασµένου Οκτωβρίου.

Σε αυτό το σηµείο εκτιµούµε ότι είναι πολύ αργά για να βγει κανείς από την αγορά ή να πάρει αποφάσεις περικοπής ζηµιών. Συνήθως µετά από κινήσεις που συνοδεύονται από µεγάλη πίεση τιµών οι αντιδράσεις που ακολουθούν δίνουν ένα καλό περιθώριο χρόνου και τιµών για αποφάσεις.

Τέλος επισηµαίνουµε ότι η επόµενη εβδοµάδα είναι πλούσια από πλευράς περιεχοµένου αφού οι ανακοινώσεις των αποτελεσµάτων που αναµένονται συνοδεύονται συνήθως από κάποιες πληροφορίες για την πορεία της χρήσης του 2009.

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.601,23 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 7,34%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο -10,37%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 7,69%, ο Mid 40 υποχώρησε 5,50%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 7,67% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, κανένας δεν ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη ενώ οι υπόλοιποι υποχώρησαν, με έναν εξ αυτών να καταγράφει απώλειες άνω του 10%.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τραπεζών (-12,08%), των Τροφίμων & Ποτών (-9,68%), των Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών (-9,90%), του Εμπορίου (-9,01%) και του Υγεία (-8,94%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Νεώριον (23,64%), Rainbow (22,92%), ΑNEK (15,89%), Plias (9.09%), Euromedica (8,07%), Κεραμεία Αλλατίνη (7,35%), Vell Group (7.14%), Compucon (7.14%), Μπενρουμπή Χ. (6,25%) και Ελινόιλ (6,18%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κανάκης (-20,77%), Κατσέλη Υιοι (-20,10%), ΑΕΓΕΚ (-18,75%), Τεχνική Ολυμπιακή (-18,18%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (-17,65%), Εθνική Τράπεζα (-17,45), Fashion Box (-16,94%), PC Systems (-16,67%), Δρομέας (-15,79%) και Μαίλλης (-15,38%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v