Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην "πρέσα" η ΕΤΕ - Αντίβαρο από 3Ε & ΟΤΕ

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι Αγορές, μάταια αναζητούν σημεία ισορροπίας. Αλλη μία συνεδρίαση διαρκούς σφυροκοπήματος για τράπεζες (-3,1%). Εβδομαδιαίες απώλειες 17,45%. για ΕΤΕ και 7,34% για το ΓΔ. "Μάζεμα" στις δημοπρασίες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Οι δημοπρασίες εξασφάλισαν κλείσιμο για τον Δείκτη οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων, καθώς έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Coca-Cola, Motor Oil, MPB, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τιτάν και Αγροτική και περιόρισε στο μισό τις ημερήσιες απώλειες η Εθνική.

Και όλα αυτά σε μία προσπάθεια ανάκαμψης που ξεκίνησε λίγο μετά από τις 16.36.

Για τον τίτλο της Εθνικής αξίζει να σημειωθεί ότι έκανε το εβδομαδιαίο απόλυτο αφού συμπλήρωσε πέντε στις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις (!) με συνολικές απώλειες 17,45%, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου συμπλήρωσε 12 συνεδριάσεις χωρίς θετικό πρόσημο.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 7,34% οι οποίες από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο -10,37%.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στις πέντε πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που παραμένουν οι ΟΠΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Coca-Cola και ΔΕΗ, όμως στην σημερινή συνεδρίαση παρατηρήθηκε περαιτέρω συγκεντρωτισμός στον τζίρο με τις μετοχές του 20αρη να αποσπούν το 88% της μικτής αξίας συναλλαγών και αυτές του 40αρη το 11%.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι Αγορές, μάταια αναζητούν σημεία ισορροπίας.

Η εξόχως αρνητική εικόνα προϊδεάζει για νέο πτωτικό γύρο και νέα “αποψίλωση” σε αποτιμήσεις και ψυχολογία την ώρα που ο χρυσός “φλερτάρει” με τα 1000 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην Σοφοκλέους για πολλοστή φορά “θύματα” των πωλητών οι τίτλοι του 20αρη και περισσότερο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές.

Οι διεθνείς αναλυτές, αλλά και αρκετοί εγχώριοι επαγγελματίες, εκτιμούν ότι η έκθεση των Ελληνικών Τραπεζών στις Αναδυόμενες Αγορές αποτελεί ένα αυξανόμενο ρίσκο για την κερδοφορία τους. Η περιορισμένη ορατότητα για την πορεία των κερδών στην Ελλάδα και την Ν.Α. Ευρώπη δυσκολεύει τις εκτιμήσεις και δεν επιτρέπει εφησυχασμό παρά τις τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις. Οι προοπτικές τα επόμενα δύο χρόνια είναι αβέβαιες όσον φορά τα κέρδη, την ποιότητα του ενεργητικού και τις επισφάλειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση της UBS που όπως σημειώνει δεν πιστεύει στην «αναδίπλωση» των Αναδυόμενων Αγορών από την οικονομική επιβράδυνση στη Δύση και πιο συγκεκριμένα πιστεύει πως υπάρχουν έντονες ανησυχίες και για την Ανατολική Ευρώπη.

Η στήλη και με την βοήθεια της Fortius Finance παραθέτει τις επόμενες στηρίξεις (με όποια σημασία μπορεί να έχουν) για όλους του τίτλους του FTSE.

Alpha Bank (4,88 ευρώ), Coca-Cola (9,30 ευρώ), Eurobank (3,90 ευρώ), Intralot (3,00 ευρώ), MPB (1,54 ευρώ), MIG (2,47 ευρώ), Motor Oil (7,04 ευρώ), Αγροτική (1,10 ευρώ, αλλά χωρίς τεχνικές στηρίξεις καθώς κινείται σε ιστορικά χαμηλά), Βιοχάλκο (3,10 ευρώ), Κύπρου (1,80 ευρώ), Ελ. Πετρέλαια (5,10 ευρώ), Ελλάκτωρ (3,80 ευρώ), Εθνική (10,10 ευρώ), ΟΤΕ (10,20 ευρώ), Μυτιληναίος (3,28 ευρώ), ΟΠΑΠ (19,40 ευρώ), ΔΕΗ (11,40 ευρώ), Τιτάν (12,14 ευρώ), Πειραιώς (4,10 ευρώ), Ταχ. Ταμιευτήριο (4,22 ευρώ, αλλά χωρίς τεχνικές στηρίξεις καθώς κινείται σε ιστορικά χαμηλά).

Επίσης η παραμονή του FTSE χαμηλότερα των 800 μονάδων δημιουργεί όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 722 μονάδες.

Κρίσιμη, κατά πολλούς, θεωρείται η επόμενη εβδομάδα, καθώς η Σοφοκλέους μπαίνει για τα καλά στον ρυθμό των αποτελεσμάτων 2008.

Έτσι στις 23 τρέχοντος ανακοινώνει αποτελέσματα η ΕΧΑΕ, στις 24 Alpha Bank, Fourlis και Τιτάν, στις 25 Motor Oil, στις 26 Ελ. Πετρέλαια, Jumbo, MPB, Emporiki, και στις 27 φεβρουαρίου η Τρ. Πειραιώς.

Αναμενόμενα αρνητικό και το άνοιγμα στην Wall Street με την μετοχή της Citigroup να “βλέπει” και επίπεδα χαμηλότερα των 2 δολαρίων, καθώς στα μάτια πολλών επενδυτών ο τίτλος δείχνει έναν πάλαι ποτέ κολοσσό που οδεύει προς χρεοκοπία.

Ξεκινώντας από τους δεικτοβαρείς τίτλους που αρκετοί από αυτούς έκαναν την έκπληξη και έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, όπως προαναφέρεται, με κέρδη 8% η Coca Cola και με κέρδη 2,48% ο ΟΤΕ. Επίσης με κέρδη μεγαλύτερα του 1% Ελλάκτωρας και Motor Oil, θετικό τελικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Τιτάνα, ΜΡΒ και αμετάβλητος ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα, πρώτη σε απώλειες η μετοχή της Eurobank (-6,01%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί και ακόμη χαμηλότερα), για να ακολουθήσουν Alpha Bank (-5,79%), Πειραιώς (-4,42%), Βιοχάλκο (-3,83%) και MIG (-3,66%).

Αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Εθνική, Κύπρου και αρνητική μεταβολή για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΟΠΑΠ.

O Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με έντονα πτωτικές διαθέσεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας προσέκρουσε αρκετές φορές στις παρυφές των 1568 μονάδων, όπως προαναφέρθηκε, μετά τις 16:36 παρουσιάστηκε σχετική διάθεση μείωσης των απωλειών, στις 17:00 βρέθηκε στις 1593,20 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 1601,23 με απώλειες 0,86%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 110 εκατομμύρια από τα οποία τα 4,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα, με 44 ανοδικές μετοχές έναντι 168 πτωτικών και 23 τίτλοι με απώλειες από 6% έως 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v