Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καρφιά" μικρών κατασκευαστών εναντίον Σουφλιά

Κατά μέτωπο επίθεση στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον οποίο ουσιαστικά κατηγορούν για αδιαφορία στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευών, εξαπέλυσαν οι μικρομεσαίοι κατασκευαστές.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Καρφιά μικρών κατασκευαστών εναντίον Σουφλιά
Κατά μέτωπο επίθεση στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Γιώργο Σουφλιά, τον οποίο ουσιαστικά κατηγορούν για αδιαφορία στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευών, εξαπέλυσαν οι μικρομεσαίοι κατασκευαστές μέσω του ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών) που εκπροσωπεί περισσότερες από 750 τεχνικές εταιρίες όλων των εργοληπτικών κατηγοριών.

Σε επιστολή που απέστειλε χθες στον κ. Σουφλιά, ζητώντας του να καθορίσει συνάντηση με τους κατασκευαστές προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα και να οριστεί χρονοδιάγραμμα άμεσης επίλυσης των κρισιμότερων από αυτά (διόρθωση συντελεστών αναθεώρησης προϋπολογισμών, μείωση πρόσθετων εγγυήσεων, έγκριση νέων τιμολογίων), ο ΣΑΤΕ είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση του υπουργείου επισημαίνοντας πως:

• Ουσιαστικά δεν έχει επιλυθεί κανένα από τα χρόνια προβλήματα του κλάδου, αλλά αντίθετα έχουν αυξηθεί στοΝ μέγιστο βαθμό.
• Στις κατά καιρούς συναντήσεις των εργοληπτικών οργανώσεων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αναγνωρίζεται το δίκαιο των αιτημάτων, αλλά ουδεμία πρακτική ενέργεια εκδηλώνεται στη συνέχεια για την αντιμετώπισή τους.
• Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, η πραγματικότητα διαφεύγει της προσοχής του υπουργού.

Στην ίδια επιστολή οι κατασκευαστές σημειώνουν πως το φαινόμενο της αδυναμίας για εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των τεχνικών εταιριών (σφραγισμένες επιταγές, αδυναμία πληρωμών προσωπικού - υπεργολάβων - προμηθευτών, έλλειψη δυνατότητας τραπεζικού δανεισμού) έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με πολλαπλασιαστικές αρνητικές συνέπειες στην αγορά.

"Πολλές εταιρίες -εισηγμένες στο χρηματιστήριο ή μη- βάζουν λουκέτο ή στην καλύτερη περίπτωση προγραμματίζουν στο αμέσως επόμενο διάστημα σημαντική μείωση του προσωπικού τους, καθώς οι δραστηριότητές τους περιορίζονται", υπογραμμίζει ο ΣΑΤΕ και παραθέτει τα βασικότερα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να ρυθμιστούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αυτά είναι η εφαρμογή των νέων αναθεωρημένων τιμολογίων τα οποία έχουν ήδη οριστεί από τις αρμόδιες επιτροπές, η μείωση των υψηλών εγγυητικών επιστολών, η διαφάνεια στην ανάθεση των μεγάλων έργων, και όχι μόνο στις περιπτώσεις των μικρών, όπως γίνεται σήμερα, η ενίσχυση της διεύθυνσης Δ15 του ΥΠΕΧΩΔΕ που ασχολείται με την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων, καθώς και η αναπροσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς των συντελεστών αναθεώρησης του κόστους των έργων.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v