Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη ημέρα για Σοφοκλέους - αγορές

Μακροπρόθεσμες στηρίξεις απειλούνται από Ν. Υόρκη έως Φρανκφούρτη. Ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση εντολών υποχρεωτικών πωλήσεων πολλές αγορές, τη στιγμή που ο ΓΔ επιστρέφει σε επίπεδα Απριλίου 2003. Αναλυτικά στοιχεία.

  • των Μιχαήλ Γελαντάλι - Θανάση Σταυρόπουλου
Σε παράλληλη πτωτική τροχιά κινούνται οι διεθνείς αγορές, πολλαπλασιάζοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για επερχόμενο κύμα υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων.

Το γεγονός πως βασικοί δείκτες των κυριότερων χρηματιστηρίων (Νέα ΥόρκηΦρανκφούρτη) δοκίμασαν ή δοκιμάζουν μακροπρόθεσμες στηρίξεις, επιτείνει αυτούς τους φόβους.

Το ότι ο Dow Jones «κοιτά» από τις 7.449 μονάδες την επόμενη στήριξη που βρίσκεται χαμηλότερα προς τις 7.197 μονάδες, είναι από μόνο του αποθαρρυντικό. Όπως επίσης το γεγονός πως χάθηκαν οι 790 μονάδες για τον S&P 500, με την φορά του δείκτη να «φλερτάρει» με την επόμενη στήριξη των 744 μονάδων.

Για τον DAX η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς απειλούνται ακόμη και αυτές οι μακροπρόθεσμες στηρίξεις στις 4.014 μονάδες. Ενδεχόμενη διάσπαση της εν λόγω περιοχής, θα άνοιγε, για το Γερμανικό χρηματιστήριο, έναν επώδυνο… κατήφορο προς τις 3.800 μονάδες, προκαλώντας συστημικές πλέον πωλήσεις στον ευρωπαϊκό ιστό.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά επισφαλές περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν έχει γράψει ακόμα νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό, κάτω και από τις 1.558,6 μονάδες.

Γιατί στο σύνολό τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, μετοχές εταιρειών από τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση μέχρι τα μεσαιομικρά, ακολουθούν επώδυνη διαδρομή επιστροφής με σταθμό όχι τους πρώτους μήνες του 2003, αλλά ακόμη και τα επίπεδα τιμών Απριλίου του 1998.

Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνονται για Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει στο παρελθόν και τα επίπεδα της 8/4/2003. Συνολικά 15 μετοχές καταγράφουν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, ενώ σημαντική μείωση έχουν καταγράψει οι κεφαλαιοποιήσεις των μετοχών.

Ακόμη χειρότερα η Alpha Bank, με συναλλαγές κοντά στα 5 ευρώ, γράφει τιμές που αντιστοιχούν σε αυτές της 20/3/2003, ενώ για την Εθνική σε επίπεδα τιμών των 9/7/2003.

Η Πειραιώς με τα 4,28 ευρώ, αφού οι απώλειες για τη μετοχή διευρύνονται έως το 5,4%, αντιστοιχεί σε επίπεδα της 28/5/2003.

Σε ελεύθερη πτώση και η Eurobank, που οδηγείται και αυτή στην καταγραφή μιας ακόμα χαμηλής τιμής, με απώλειες 5,2% και συναλλαγές, δηλαδή προσφορά, περίπου 2,8 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Eurobank επιστρέφει ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν, καθώς φθάνει σε τιμές Απριλίου του 1998.

Σημειωτέον πως σε Εθνική, Eurobank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, πραγματοποιείται περισσότερο από το μισό των συναλλαγών (30,5 εκατ. ευρώ) με ανησυχητική ένδειξη τις σταθερές εδώ και ώρα συναλλαγές μέχρι και 2,5% χαμηλότερα στη μετοχή του ΟΠΑΠ και τα 19,88 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v