Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ...Citi η βραχυπρόθεσμη τάση και στο ΧΑ

Στη σκιά των εξελίξεων σε Citi και BofA κινούνται Wall και λοιπές διεθνείς αγορές. "Κλειδί" για FTSE το ενδεχόμενο αντίδρασης προς τις 845 μονάδες μέσα σε 2-3 συνεδριάσεις και πιθανής επαναφοράς της ΕΤΕ προς τα 11-11,40 ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Υπό την σκιά των εξελίξεων σε Citigroup και Bank of America πιέζεται η Wall. Και όταν συμβαίνει αυτό στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου τότε οι υπόλοιπες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών πόσο μάλλον η ελληνική ακολουθούν. Και αν θέλουν, ας κάνουν και αλλιώς.

Όμως στο σημείο αυτό ας μας επιτραπεί να εκφράσουμε μία ένσταση, που αφορά στην προεξόφληση των επερχόμενων, ειδικά για την Citigroup. Όπως μας υπενθυμίζει ένας παρατηρητικός φίλος (ο κινδυνολόγος στον Εκηβόλο) η μετοχή της Citi αποτιμούταν στα 54 δολάρια τον Νοέμβριο του 2007 και το διάγραμμα της μετοχής παρέπεμπε ξεκάθαρα στα όσα βιώνονται αυτές τις ημέρες. Ακόμη και του ενδεχόμενου κρατικοποίησης της τράπεζας, μέσω Fed.

Όμως η ομάδα της ΕΖmarket «φωνάζει» εδώ και μήνες, τουλάχιστον εμείς το έχουμε διαπιστώσει από πέρυσι τον Φεβρουάριο, για τα όσα δείχνουν τα διαγράμματα τόσο της Citigroup όσο και της BofA.

Παραμένουν υπέρ της άποψης πως οι αγορές είναι ο πιο αδιάψευστος…καθρέφτης των όσων συμβαίνουν, κυρίως όμως των όσων προεξοφλούνται ότι έρχονται. Από αυτήν την άποψη θα παραμείνουμε, όσον αφορά στο ΧΑ, επιφυλακτικοί για το μέλλον μετοχών όπως Alpha Bank, εφ’ όσον η τιμή της μετοχής δεν ανακάμψει άμεσα πάνω από τα 5 ευρώ, της Πειραιώς από την στιγμή που παραμένει χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας, της Eurobank που κάνει νέο χαμηλό στα 4,38 ευρώ.

Όσον αφορά στην Εθνική η καθοδική διάσπαση των 11-11,4 ευρώ αποτελεί αναμφισβήτητα αρνητική εξέλιξη, καθώς έρχεται μετά από ένα σερί πέντε συνεχόμενα πτωτικών συνεδριάσεων. Βέβαια όσον αφορά στον όμιλο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παίρνει ξεκάθαρη θέση για επισφάλειες και Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα οι όμιλοι οργανώνουν τακτικές άμυνας για νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φορολογικά μέτρα, σύμφωνα με σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη, αποκλείεται, όμως, το ενδεχόμενο νέων «πακέτων».

Σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία θα επιμείνουμε πως η αντιπαράθεση των παραδοσιακά σοβαρών, συντηρητικών Γερμανών αναλυτών, οικονομολόγων για την έκταση, έκθεση της οικονομίας της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Ευρώπης θα μας κρατά επιφυλακτικούς μέχρις ότου αποφασίσουν οι ίδιοι για τις συνέπειες που μπορούν να υπάρχουν στην γερμανική οικονομία.

Είναι, όμως, αυτή η ιδιότυπη ομηρία των αγορών που αφήνει και κάποιες ανοιχτές…θύρες για επιχειρηματικές κινήσεις κα συμφωνίες. Αναμφίβολα αφορά και την ελληνική αγορά ενέργειας η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας απόκτησης του ελέγχουν της Endesa από τον ιταλικό όμιλο της Enel. Αυτό γιατί ένας από τους κλάδους που από την αρχή της χρονιάς επενδύουμε προσδοκίες (και δεν ποντάρουμε κατ’ ανάγκη βραχυπρόθεσμα) είναι ο ενεργειακός, συμπεριλαμβανόμενης βεβαίως της ΔΕΗ.

Ενέργεια, κατασκευές, Ολυμπιακές Αερογραμμές-Μεταφορές είναι οι τομείς, όπου φαίνεται να ποντάρεται και επενδυτικό χρήμα. Για διάφορους και διαφορετικούς λόγους.

Όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση ο Dow Jones είναι αυτός που καθορίζει την βραχυπρόθεσμη φορά, ενώ μία από τις τελευταίες ευκαιρίες θα ήταν (σύμφωνα με τον Zelis677) η αντίδραση του 20άρη στις 845 και πλέον μονάδες μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης-Πέμπτης.

Ο FTSE 20 ξεκινά σήμερα από τις 806,7 μονάδες και εάν, πάντα σύμφωνα με την εκτίμηση του διορατικού παίκτη, δώσει αυτήν την αντίδραση μέσα σε δύο-τρεις συνεδριάσεις υπάρχουν πιθανότητες διαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v